gove lockdown

Anglia lakosságának a koronavírus járvány kezdete óta mától a harmadik országos szintű lezárással kell megbírkóznia testben és lélekben. A miniszterelnök tegnap esti bejelentése alapján  még az iskolák is bezárnak. A lockdown részleteiről és az új szabályokról itt olvashattok bővebben.

gove lockdown

Sajnos azonban még egy napja sincs, hogy az országos korlátozások megkezdődtek, és már olyan hírek keltek szárnyra, hogy tovább fog tartani, mint azt először ígérték. Az új lockdownnak lehet hogy csak márciusban lesz vége, és egyes korlátozások még ennél is tovább érvényben maradhatnak – nyilatkozta a mai nap folyamán Michael Gove a Kabinetiroda minisztere.

Boris Johnson döntése a lezárást illetően azután született, hogy Nicola Sturgeon január végéig szintén teljes lockdownt jelentett be egész Skócia területén, amely kötelezi a lakosságot, hogy maradjanak otthon, és legalább február elejéig az iskolák itt is zárva maradnak. A walesi iskolák és főiskolák szintén zárva maradnak legalább január 18-ig, és a diákok itt is át kell hogy térjenek az online tanulásra.

Michael Gove a Kabinetiroda minisztere tehát mindeközben máris arra utalgatott, hogy az angliai lockdown jó eséllyel igencsak tovább fog tartani, mint azt az emberek remélik. Mr. Gove elmondta, hogy nem tud konkrét időpontot megadni arra vonatkozóan, hogy a kormány mikor tudja feloldani a korlátozásokat, de annyi biztos, hogy bármilyen enyhítés csak akkor várható, ha a legkiszolgáltatottabbak beoltása rendben lezajlott. Boris Johnson a hétfői bejelentése során még azt ígérte, hogy Anglia várhatóan február közepére elkezdhet kijönni a lockdown alól.

Mr. Gove a következőket mondta a Sky News-nak: „Fontos hangsúlyozni, hogy fokozatosan szeretnénk feloldani majd a korlátozásokat, de előbb arról kell gondoskodnunk, hogy minél több ember – elsősorban a sérülékenyeket – be legyen oltva. Február 15-én felülvizsgáljuk majd az elért eredményeket. Reméljük, hogy ezután képesek leszünk fokozatosan feloldani a korlátozásokat. De amit nem tehetek meg, az az, hogy megpróbálom pontosan megjósolni, hogy mit és mikor tudunk majd feloldani.”

„Folyamatosan felülvizsgáljuk majd a helyzet alakulását, de Önnek teljesen igaza van … nem tudjuk megjósolni, hogy a február 15–22-ig tartó héten képesek leszünk-e feloldani a korlátozásokat. Amit mi tenni fogunk, az az, hogy minden tőlünk telhetőt megteszünk annak biztosítása érdekében, hogy minél több ember megkapja az oltást, hogy ezt követően fokozatosan feloldhassuk a korlátozásokat. Úgy gondolom, hogy nagyjából helytálló lehet az a kijelentés, hogy március környékére képesnek kell lennünk feloldani a korlátozások egy részét, de nem feltétlenül mindet.”

A beszélgetés során az is elhangzott, hogy a brit egészségügy éjjel nappal dolgozik és azon fáradoznak, hogy február közepére 13 millió ember be legyen oltva az ország területén. Mr. Gove elmondása szerint idáig a szigetországban kb. 1 millió azoknak a száma, akik már megkapták a koronavírus elleni oltást. Végezetül ő is arra kért mindenkit, hogy aki csak teheti, maradjon otthon, és kövesse a kormány utasításait, mivel az ő szavaival élve „a vírus ellen folytatott harc egy versenyfutás az idővel”.             Forrás

Megosztás