Kötelezővé válik a koronavírus teszt rengeteg Nagy-Britanniába érkezőnek 1

Kilenc hónappal azután, hogy a légi közlekedési ágazat vezetői először kezdték mondogatni, hogy tesztelni kéne az országba érkezőket, a brit kormány most úgy döntött, hogy sokak számára kötelezővé teszi a negatív koronavírus teszteredményt, hogy az országa beléphessenek.

Kötelezővé válik a koronavírus teszt rengeteg Nagy-Britanniába érkezőnek 2

A miniszterelnök a keddi Downing streeti sajtótájékoztatón Andrew Woodcocknak, a The Independent-től azt mondta, hogy: “Intézkedéseket hozunk annak biztosítására, hogy mindenképp teszteljük az országba érkező embereket, és megakadályozzuk a vírus külföldről újból bekerülhessen.”

A Independent úgy értesült, hogy az Egyesült Királyságba való indulás előtt legfeljebb 72 órával elvégzett polimeráz láncreakció (PCR) tesztek lehet, hogy csak a külföldiek számára lesznek kötelezőek. Állítólag a kormánypárton belül többen próbálnak nyomást gyakorolni a miniszterelnökre, hogy a brit állampolgárok és az Egyesült Királyságban lakók élvezzenek mentességet a kötelező teszt készítése alól.

Az új szabályok értelmében az érintett utasoknak negatív tesztről szóló igazolást kell majd felmutatniuk, mielőtt felszállhatnak a vonatokra, kompokra vagy repülőgépekre amelyek az Egyesült Királyságba tartanak. Ezt a rendszert már igen sok ország bevezette mostanra. Az új, indulás előtti és az érkezés előtti tesztelés bezetését a légitársaságok és a repülőterek valószínűleg örömmel fogadják majd, mint már régóta esedékes lépést. A Heathrow repülőtér vezérigazgatója, John Holland-Kaye az egészségügyi miniszternek már 2020 áprilisában írt, és felszólította a repülőterek egészségügyi átvilágításának „közös nemzetközi szabványának” bevezetésére, hogy a nemzetközi utazások iránti bizalom erősödjön.

A miniszterelnök és a közlekedési miniszter, Grant Shapps is többször elutasította már korábban a légitársaságok és a repülőterek kérését az Egyesült Királyságba érkező utazók tesztelésére vonatkozóan, azonban álláspontjukat pusztán egy elméleti tanulmányra alapozták, amelyet 2020 júniusában végeztek. Októberben Mr. Shapps arra utalgatott, hogy az új adatok alátámasztják a kormány álláspontját. Holland-Kaye úr ugyanakkor elmondta, hogy: „Nagy-Britannia lemaradásban van a többi országhoz képest, mert túl lassan ismertük fel az utasok tesztelésének fontosságát. Az európai vezetők gyorsabban cselekedtek, és most gazdaságaik learatják a babérokat. Párizs például a történelem során először megelőzte Heathrow-t, és lett Európa legnagyobb repülőtere.”

Decemberben a belügyminiszter, Priti Patel tévesen azt állította, hogy az Egyesült Királyságba utazóknak már tesztet kell csinálniuk. A BBC Today műsorának elmondta: “Arra kérjük az utasokat, hogy végezzenek tesztet, mielőtt repülőre szállnának.”

A Heathrow nem rég repülőtér ezt írta twitteren: “Továbbra is arra kérjük az Egyesült Királyság kormányát, hogy az indulás előtti tesztelésre vonatkozóan dolgozzon ki egy általános nemzetközi szabványt a biztonságosabb utazás érdekében az összes célállomásra és onnan.” További részleteket arról, hogy pontosan mikortól, és pontosan kiknek válik kötelezővé a tesztelés, a kormány egyelőre nem tett közzé, azonban ez remélhetőleg minél hamarabb megtörténik, ugyanis rengeteg embert érint.          Forrás

Megosztás