boris johnson lockdown

Boris Johnson Angliát legalább február közepéig egy újabb, harmadik országos „lockdown” alá helyezte, miután a szakértők arra figyelmeztették, hogy az NHS-t a túlterhelődés veszélye fenyegeti. A miniszterelnök szerint a koronavírus új változata „ijesztő” sebességgel terjed az országban, és mindössze három hét alatt, a fertőzöttek száma meghaladhatja az NHS kapacitását.

boris johnson lockdown

A miniszterelnök utasította a lakosságot, hogy maradjanak otthon, és bejelentette, hogy a keddi naptól Anglia minden iskolájának és nem létfontosságú üzletének be kell zárnia… ismét. Mr. Johnson azt követően döntött úgy, hogy lezárja az országot, miután bizonyítékokat mutattak neki arra, hogy az angliai kórházakban a Covid-betegek száma csak az elmúlt héten csaknem egyharmadával, közel 27 ezerre nőtt.

Az új, harmadik lockdown az eddig napvilágot látott hírek szerint legalább február közepéig marad érvényben, de a miniszterek folyamatosan felülvizsgálják majd a bevezetett intézkedéseket – mondta Boris Johnson. A miniszterelnök arra szólított fel mindenkit, aki Angliában él, hogy maradjon otthon hétfő estétől kezdődően, ha lehetséges. Az új szabályok valamivel szigorúbbak, mint a jelenleg az ország nagyobbik részén érvényben levő 4. készültségi szint, és eléggé hasonlítanak az első két lezáráskor bevezetett intézkedésekhez.

A nem alapvető fontosságú üzletek bezárnak, a háztartások keveredését mostantól megtiltják, és az emberek csak korlátozott számú okból hagyhatják el otthonukat, például munka, gyermekgondozás és orvosi okok miatt – hasonlóan, mint a jelenlegi 4. szintre vonatkozó szabályok. De, az iskoláknak be kell zárniuk, illetve testmozgás céljából mostantól naponta maximum egyszer lehet elhagyni a házat.

Az emberek csak akkor hagyják el otthonukat munka miatt, ha „lehetetlen” otthonról dolgozniuk, például az építőipar dolgozóinak. A szabadtéri sporthelyszíneknek, például a teniszpályáknak és a golfpályáknak szintén be kell zárniuk. Az iskolák, és gimnáziumok online oktatásra kell, hogy átálljanak. Az óvodák és a gyermekgondozók, továbbra is nyitva maradhatnak. Ami az egyetemi hallgatókat illeti, nem oldható meg, hogy visszatérjenek az egyetemre, és ezért ők is online tanulhatnak majd tovább jelenlegi lakóhelyükről.

Az imahelyek, templomok nyitva maradhatnak, de be kell tartaniuk a társadalmi távolságtartásra vonatkozó szabályokat. Ami az éttermeket illeti, a nagy részüknek már így is zárva kellett lennie, azonban most még az alkoholos italok elvitelre vagy házhoz szállítással történő megrendelésének lehetősége is tilossá válik mindenhol. Kizárólag ételt árulhatnak elvitelre vagy kiszállítással.

Esküvőkre és polgári szertartásokra továbbra is sor kerülhet, de csak „kivételes körülmények között”, és csak maximum hat ember vehet részt rajta. A temetéseken továbbra is legfeljebb 30 személy  lehet jelen egyszerre, és az egyéb szertartásokon egyszerre résztvevő személyek számát is hat főben maximalizálták.         Forrás

Megosztás