A világhírű Orient Express nem jön többé Nagy-Britanniába, és ez is a Brexit miatt van 1

Egy új jelentés szerint az Orient Express brit szakaszát 41 év után megszüntetik a Brexit folytán bonyolultabbá vált határellenőrzések miatt.

A világhírű Orient Express nem jön többé Nagy-Britanniába, és ez is a Brexit miatt van 3

Az Orient Express híres többek közt arról is, hogy szerepelt Agatha Christie Gyilkosság az Orient expresszen című regényében, és eredetileg Párizstól Isztambulig közlekedett. Most az útvonal Londontól Folkestone-ig tartó szakaszát leállították, mert túl nehézkessé vált a Calais-i határ átlépése.

A szolgáltatást üzemeltető Belmond nevű cég szerint a „megbonyolított határ- és útlevél-ellenőrzés” azt jelenti, hogy a vállalatnak jövőre a működését módosítania kell. A cég a The Observernek azt mondta: “El akarjuk kerülni vendégeink utazási fennakadásának kockázatát – késéseket és a vonatcsatlakozások lekésését -, és a legmagasabb szintű szolgáltatást szeretnénk nyújtani, a lehető legzökkenőmentesebben és nyugodtabban.”

Az Orient Express utasai korábban a szolgáltatás luxus kocsijain utazhattak Victoria állomásról Folkestone-ba, mielőtt felszálltak volna egy autóbuszra, hogy átkeljenek Franciaországba, ahol átszállhattak egy másik vonatra Calais-ban.

A világhírű Orient Express nem jön többé Nagy-Britanniába, és ez is a Brexit miatt van 4

A Brexit utáni biztonsági ellenőrzések, amelyek az elmúlt hetekben akár 14 órás késéseket is okoztak Doverben, azt jelentik, hogy az utasoknak ellenőrizni kell az útlevelüket, mielőtt átkelnének a csatornán. Az ujjlenyomatok és arcok biometrikus szkennelését is hamarosan bevezetik az utazók számára.

A buszos átszállás elfogadhatatlan kockázatot jelent a Belmond számára, mivel az utasok nem tudják elkerülni a késéseket a Csatornán való átkeléskor. A brit kormány is elismerte, hogy a Brexit után bevezetett „új folyamatok” hozzájárultak az utazási káoszhoz Dover kikötőjében.

Az 1929-es évjáratú Orient Express vonaton egy kabin személyenként 3530-10 100 fontba kerül. Amikor a szolgáltatást 140 évvel ezelőtt elindították, az utasoknak még nem kellett útlevelet vinniük magukkal.

A londoni utasok a modern, nagy sebességű Eurostarral Párizsba utazhatnak, és ott csatlakozhatnak a VSOE-hez, de „így már az élmény nem lesz ugyanaz”.

Az eredeti Orient Express 1883-ban indult útnak, és Párizsból Bécsbe közlekedett, és több, Franciaországtól délre közlekedő vonat is megkapta ezt a nevet. A Simplon Orient Express 1919 áprilisában indult, és Christie-t azután ihlette meg, hogy megírja Gyilkosság az Orient Expresszen című regényét, miután olvasott arról, hogy a vonat öt napra ragadt a hóban.

A Brexit miatt más útvonalak is megszűnnek például az Eurostar járata St Pancrasból a párizsi Disneylandbe ezen a nyáron fog végleg leállni. Tom Jenkins, az Etoa, az európai turisztikai szövetség vezérigazgatója szerint az Egyesült Királyság a világ többi részéről érkező turisták egy részét is elveszíti a Brexitnek köszönhetően.

Jenkins szerint a világjárvány elfedte a Brexit által a határoknál okozott számos problémát. „2023 húsvétja volt az új rezsim első kemény próbatétele, és mind láthattuk, hogy Doverben borzasztóan rosszul sült el.”   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után