A valaha volt legforróbb nap jön, a történelem legforróbb éjszakája után Angliában: többen is döbbenetes hőmérsékleteket mértek a kertjeikben az elmúlt 24 órában 1

Az Egyesült Királyságban várhatóan a történelem legmelegebb napja lesz a mai, és az előrejelzések szerint a hőmérséklet akár a 42 °C-ot is elérheti az ország egyes részein, a hatalmas kánikula közepette.

A valaha volt legforróbb nap jön, a történelem legforróbb éjszakája után Angliában: többen is döbbenetes hőmérsékleteket mértek a kertjeikben az elmúlt 24 órában 3

A hőmérséklet emelkedése arra kényszerítette az Egyesült Királyság Egészségügyi Biztonsági Ügynökségét, hogy 4-es szintű hőségriasztást adjon ki – amelyet „vészhelyzetnek” minősítettek –, míg a Met Office kiadta az Egyesült Királyság első vörös színű, rendkívüli hőségriasztását, amely szintén hétfőtől szerdáig tart. A legmagasabb hőmérséklet kedden várható, 40-42 fokos maximumok is lehetnek.

Várhatóan Londonban és környékén kúszik majd a legmagasabbra a hőmérő higanyszála, a fővárosban az előrejelzések szerint melegebb lesz, mint a Karib-térségben, a Nyugat-Szaharában és Európa egyes népszerű nyaralóhelyein. Anglia más területein is nagy lesz a forróság, az ország középső régiójában 37, Kelet-Angliában 36, az ország északnyugati és északkeleti részén pedig 33 fok körüli csúcshőmérséklet várható.

A valaha volt legforróbb nap jön, a történelem legforróbb éjszakája után Angliában: többen is döbbenetes hőmérsékleteket mértek a kertjeikben az elmúlt 24 órában 4

Kedden az előrejelzések szerint még melegebb lesz, mint hétfőn. Simon King, a BBC Weather műsorvezetője és meteorológusa azt mondta, hogy a hőmérséklet kedden elérheti a 42 fokot East Midlands területén, és Twitteren azt írta, hogy ilyen hőségnek „nem szabadna itt előfordulnia”. A meteorológiai intézet szakértői szerint a 40 fokos előrejelzés az éghajlatváltozás eredménye, és arra figyelmeztetnek, hogy a 40 fokos érték „akár 10-szer nagyobb valószínűséggel fordulhat elő a jelenlegi körülmények közt, köszönhetően az emberiség által az éghajlatra gyakorolt hatásoknak”.

Számos régió, köztük Nottinghamshire és Hampshire egyes iskolái megerősítették, hogy bezárnak, a vasút-társaságok pedig arra kérték az embereket, hogy ne utazzanak hétfőn és kedden, ha egy mód van rá.

A Met Office adatai szerint tegnap este volt az Egyesült Királyság valaha volt legmelegebb éjszakája. A hőmérséklet egyes helyeken nem csökkent 25°C alá, ami meghaladta a korábban mért legmagasabb, éjszakai minimum hőmérsékletet, 23,9°C-ot. Ezt több mint 30 éve rögzítették Brightonban, 1990. augusztus 3-án.

A legmagasabb minimumhőmérséklet tegnap este a nyugat-walesi Aberporthban 24,5°C, a dél-londoni Kenleyben 25,8°C, a nyugat-yorkshire-i Huddersfield melletti Emley Moorban pedig 25,9°C volt.

A magas hőmérséklet miatt a kifutópályák „megolvadtak” Anglia több különböző repülőterén is, és le Kellett állítani a járatok fel- és leszállását, mert megolvadt a kifutópálya.

A csúcshőmérséklet a hétfői napon egyébként 38,1 celsius fok volt a a suffolki Santon Downhamben hétfőn, ami ezzel az év eddigi legforróbb napja és a valaha volt harmadik legmelegebb nap a feljegyzések szerint a 2019-es Cambridge-i 38,7 és a 2003 augusztusi Favershamben (Kent) mért 38,5 fok után.

Az elmúlt 24 órában eközben többen is raktak fel olyan fotókat, amelyből kiderül, hogy milyen elképesztően meleg van, vagy volt épp tegnap a kertjükben, kültéri hőmérőik ugyanis 40°C-nál vagy akár 50°C-nál is magasabb hőmérsékletet mértek.

A valaha volt legforróbb nap jön, a történelem legforróbb éjszakája után Angliában: többen is döbbenetes hőmérsékleteket mértek a kertjeikben az elmúlt 24 órában 5

Jane Arthurs elképesztő, 53,9 °C-os hőmérsékletet regisztrált előkertjében a tűző napon.

Bár a hőmérséklet hivatalosan még nem haladta meg a 40°C-ot, a képek rávilágítanak arra, hogy mennyire veszélyes lehet a napon tartózkodni. A digitális hőmérők gyártói természetesen arra figyelmeztetnek, hogy termékeiket semmi esetre sem szabad közvetlen napfénynek kitenni, mert ez pontatlan méréshez vezet.

„Nem számít, hogy milyen a tényleges hőmérséklet, a közvetlen napfény mindig a valósnál magasabb értéket eredményez.” – mondja a ThermoPro. A weboldal továbbá azt javasolja, hogy a hőmérőket fedett, az időjárás viszontagságaitól védett területeken kell elhelyezni, méghozzá a talajszint felett négy és hat láb körüli magasságban… Szerencsére 50 fok azért nem lesz, de azért mindenki vigyázzon magára és a környezetében lévőkre, ne töltsünk túl sok időt a tűző napon ha nem muszáj!    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után