A szupermarketek már elkezdték korlátozni az étolaj vásárlást Nagy-Britanniában az orosz-ukrán háború miatt 1

A legfrissebb értesülések szerint a Morrisons és a Waitrose is két üvegre korlátozza a megvásárolható étolaj mennyiségét a jelentős hiányok közepette, mivel a világ egyik legnagyobb napraforgóolaj-exportőreként Ukrajna szolgáltatja a brit piac számára eme termék egy jelentős részét.

A szupermarketek már elkezdték korlátozni az étolaj vásárlást Nagy-Britanniában az orosz-ukrán háború miatt 3

Oroszországgal együtt a két ország a becslések szerint globális szinten a piacon kapható napraforgó olajnak durván a 80%-át állítja elő. A Fekete-tenger térségéből az orosz invázió következtében fellépő logisztikai fennakadások miatt azonban a napraforgóolaj-készletek fogyóban vannak a szigetországban.

Ennek eredményeként a vásárlók egy egyre nagyobb része alternatív megoldások felé fordul, és így egyre nagyobb hiányt okoznak az üzletekben kapható többi étolaj között is. Így a szupermarketek, köztük többek közt a Waitrose és a Morrisons is, most elkezdik korlátozni, hogy mennyit vehetünk belőlük – írja a Daily Express.

Mindkét lánc táblákat helyezett el az üzletekben, hogy tájékoztassák a vásárlókat az új korlátozásokról – amelyek fájdalmas emlékeztetőül szolgálnak az első Covid-19-lockdown időszakára, amikor a polcokról rengeteg helyen fogytak el szinte teljesen olyan alapvető termékek, mint a WC-papír vagy a tészta.

A Waitrose szóvivője azt mondta: “Szeretnénk biztosítani, hogy vásárlóink ​​továbbra is választhassanak az üzletekben kapható étolajak közül, ezért arra kérjük őket, hogy egyszerre legfeljebb kettőt vásároljanak.” Hozzátették, hogy ez minden étolajra vonatkozik, nem csak a napraforgóolajra és az internetes vásárlásra is ugyanezek a korlátozások vonatkoznak.

A Mintec legfrissebb adatai szerint a napraforgóolaj ára az EU-ban továbbra is soha nem látott szinten van. Március első hetében kezdett egyébként emelkedni az ára, miután a Kreml bejelentette, hogy 1,5 millió tonnás napraforgóolaj-exportkvótát kíván bevezetni ettől a péntektől.

Azóta a napraforgóolaj ára havi szinten 15%-kal, éves összevetésben pedig 50%-kal emelkedett. A Mintec szerint az elmúlt hetekben bekövetkezett enyhe csökkenés egyrészt annak tudható be, hogy az emberek nem hajlandók többet fizetni érte, másrészt pedig annak a ténynek, hogy a szupermarketek elkezdték korlátozni az étolaj vásárlást. A történtek hatására számos ország fordul az alternatív megoldások, például repceolaj, pálmaolaj, szójababolaj és olívaolaj irányába a hiány ellensúlyozására.      Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után