A szerencsejáték szabályozása Angliában: Fontos tudnivalók a magyar játékosoknak 1

A szerencsejáték története Angliában több évszázadra nyúlik vissza. A különböző kockajátékok, valamint a lóversenyfogadás mindig óriási népszerűséggel bírtak a lakosság körében, és ez a mai napig nem változott. Történt azonban valami, ami a jogi szereplőket is kihívás elé állította. Megjelentek az online kaszinók, széles játékkínálattal, valamint olyan ajánlatokkal, mint az üdvözlő bónusz, a cashback bónusz és a befizetés nélküli bónusz. Az angol törvényhozás viszont vette az akadályt, és olyan szabályozást alakított ki, amely megfelelt a kor elvárásainak.

A szerencsejáték szabályozása Angliában: Fontos tudnivalók a magyar játékosoknak 3
forrás: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/tet-kaszino-szerencse-asztal-7594186/

A magyarországi és angliai kaszinók összehasonlítása érdekes perspektívát nyújthat a játékosok számára. Mindkét országban a kaszinók széles választéka található, és a kínálat folyamatosan bővül. És a hagyományos tégla-és habarcs kaszinók mellett számos online és mobil kaszinó is működik Magyarországon és Angliában egyaránt. Azok számára, akik előnyben részesítik a mobiljátékokat, a legjobb iphone kaszinó app nagyszerű lehetőséget kínálnak a magával ragadó játékélményre. Ezek az alkalmazások azonnali hozzáférést biztosítanak számos kaszinójátékhoz, és kényelmesen használhatók bárhol, bármikor, így mindkét országban élvezheti a kaszinójátékokat mobileszközén keresztül.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk közelebbről, hogy milyen szabályozás is van jelenleg érvényben Angliában, valamint azt, hogy mit jelent ez pontosan a magyarok számára. Ha érdekel az angol online kaszinók dinamikusan fejlődő szcénája, olvass tovább!

A brit szerencsejáték története röviden

A szerencsejáték évszázadok óta népszerű szórakozás az angolok körében: a különböző kockajátékok és a lóversenyfogadás mindig óriási rajongótáborral bírt. Már II. Károly is népszerűsítette a szerencsejátékot, pedig ekkor még csak 1539-et írtunk. Teltek-múltak az évek, a szerencsejáték nem veszített népszerűségéből, bár sokszor illegálisnak számított. Ebben az 1900-as évek jelentettek fordulópontot, amikor az angolok megreformálták a korábbi szabályozást.

A század elejére olyan népszerűvé vált a lovizás, hogy a középosztály hatására bevezették az utcai szerencsejátékot tiltó törvényt. A rendőrség azonban nem szívesen tartatta be a szabályokat, állítólag gyakran le is fizették őket ebben az időszakban. A munkásosztály viszont nagyon is támogatta ezt a szórakozási formát, és hallani sem akartak a tiltásról.

Végül az 1960. évi Fogadási és Játékszabályozási Törvény tette legálissá a távoli fogadást, aminek hamar meg is lett a hatása. A következő évben a forgalom 154%-kal nőtt, és több mint 13 000 bukméker működtetett irodát az Egyesült Királyságban.

Az online kaszinók megjelenése és elterjedése

Az online kaszinók Angliában az 1990-es években jelentek meg először. Az első oldalakat még külföldi szolgáltatók működtették, és az angol kormány nem igazán szabályozta őket. Ez a 2000-es években változott meg: 2005-ben a kormány elfogadta az online szerencsejátékot szabályozó törvénycsomagot, amely létrehozta a Gambling Commissiont, a szerencsejáték-ipart felügyelő szervezetet.

A szerencsejáték szabályozása Angliában: Fontos tudnivalók a magyar játékosoknak 4
forrás: Gambling Commission

Mára pedig már eljutottunk oda, hogy Angliában is rengeteg online kaszinó működik, sőt, a Gambling Commission adatai alapján a legtöbben interneten játszanak kaszinójátékokkal. Ezt követi a sportfogadás és a lottó. Az online kaszinók és fogadóirodák elterjedésének számos oka van, például az alábbiak:

  • a technológiai fejlődés, amely megnyitotta az utat a minőségi online kaszinójátékok előtt;
  • a mobilitás, amelynek köszönhetően a játékosok ma már bárhol, bármikor játszhatunk;
  • az online kaszinók kínálta kedvezmények és promóciók;
  • a széles fogadási kínálat, valamint az élő fogadás lehetősége.

Az online kaszinók elterjedése miatt persze számos kihívással is szembe kellett néznünk, például a szerencsejáték-függőség kockázatának növekedésével. A GC viszont ezt is szem előtt tartotta, és számos intézkedést hozott a játékosok védelme érdekében, például korhatár-ellenőrzést és szerencsejáték-függőség kezelésére vonatkozó szolgáltatásokat.

A jelenlegi szabályozás

Bár Magyarországról nézve ez furcsának tűnhet, Angliában valóban komoly szabályozások vonatkoznak mind az online, mind a hagyományos szerencsejátékra. A szabályozásért a Gambling Commission (Szerencsejáték Hatóság) felel, amely egy kormányzati szerv. Szabályozásai számos területet érintenek: az engedélyezéstől kezdve a reklámokon át egészen a játékosok védelméig terjed a hatáskörük.

Hogy mit jelent ez a gyakorlatban? Például azt, hogy a GC a szerencsejáték-függőség kezelésére vonatkozó szolgáltatásokat biztosít. Továbbá szabályozzák a szolgáltatók reklámtevékenységét, hogy az online kaszinózás ne legyen túlságosan vonzó a fiatalok számára. Azonban az iparág folyamatosan változik, így a szabályozásokat is időnként frissíteni kell, hogy azok lépést tartsanak a korral.

Mire érdemes odafigyelni a magyar játékosoknak?

Felmerülhet az olvasóban a kérdés, hogy vajon a magyar játékosokat hogyan érintheti az angol szerencsejátékkal kapcsolatos szabályozás. Nos, többféleképpen is: először is, az adatok szerint körülbelül 170 ezer magyar él Angliában, akik közül bizonyára sok szerencsejátékos is van, és nem árt, ha tisztában vannak a jogi helyzettel.

A GC szabályozása alapján szerencsejátékban a 18 év feletti játékosok vehetnek részt, tehát ilyen szempontból hasonló a szabályozás, mint Magyarországon. Nem is érdemes trükközni, ugyanis a személyazonosság igazolását is megkövetelik az angol online kaszinók, és a KYC-folyamat teljesítése nélkül nem lehet kifizetni a nyereményeket.

Ahogy Magyarországon, úgy Angliában is nagyon fontos, hogy csakis megbízható, elismert online kaszinóban játsszunk. Ügyelj arra, hogy az oldal rendelkezzen valamilyen engedéllyel (UKGC vagy MGA), és olvasd el a felhasználói véleményeket is. Ha ezekre odafigyelsz, elvileg minden rendben lesz.

Összegzés

Az angol szerencsejáték jogi helyzete sokat változott az évszázadok során: volt, amikor tiltott tevékenységnek minősült, de még így sem veszített népszerűségéből. Az online kaszinók miatt új szabályozásra volt szükség, és ezt meg is tette az angol kormány a Gambling Commission megalapításával. Ma már átlátható jogszabályok és netes kaszinók széles kínálata várja az Angliában élő magyarokat is.

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után