A Nagy-Britanniában élők kétharmada támogatja, hogy népszavazás legyen az EU-hoz való újbóli csatlakozásról 1

Két évvel azután, hogy az Egyesült Királyság kilépett az Európai Unióból, a britek közel kétharmada már támogatná a visszacsatlakozásról szóló népszavazást.

A Nagy-Britanniában élők kétharmada támogatja, hogy népszavazás legyen az EU-hoz való újbóli csatlakozásról 3

A The Independent számára készült exkluzív Savanta-felmérés azt mutatja, hogy az újabb szavazással szembeni ellenállás jócskán visszaesett, és azok száma, akik azt mondják, soha nem kellene újra erről a témáról népszavazást tartani, 25% alá csökken. Az Egyesült Királyság hivatalosan 2020. január 31-én kilépett az EU-ból, de az „átmeneti időszak” azt jelentette, hogy Nagy-Britannia még betartotta a brüsszeli törvényeket, és december 31-ig az egységes piacon maradt.

Azóta a szigetország lakói egyre nagyobb számban úgy vélik, hogy a gazdaság, az Egyesült Királyság globális befolyása és a saját határainak ellenőrzésének képessége mind romlott – derül ki az új felmérésből. Úgy tűnik, ez hozzájárult a tagságról szóló jövőbeni népszavazást akarók számának növekedéséhez.

Azok száma, akik szerint újabb szavazást kellene tartani, jelenleg 65 százalék, szemben az egy évvel ezelőtti 55 százalékkal, bár az időzítés tekintetében megoszlanak a vélemények. Azok aránya pedig, akik azt mondják, hogy soha ne legyen második népszavazás, 32-ről 24 százalékra csökkent.

Chris Hopkins, a Savanta munkatársa szerint előfordulhat, hogy sokan túlbecsülték a Brexit lehetséges előnyeit. „Nehéz elképzelni, hogy az EU-tagság megoldaná az ország jelenlegi gazdasági problémáit” – mondta. “de az hogy az emberek mit éreznek, igenis számít.”

A felmérésből az is kiderült, hogy mostanra a megkérdezettek 54 százaléka szerint a Brexit rossz döntés volt, szemben a tavalyi 46 százalékkal. Összesen 56 százalék gondolja úgy, hogy az EU-ból való kilépés rombolta a gazdaságot az egy évvel ezelőtti 44 százalékhoz képest.

A britek fele mára úgy gondolja, hogy a kilépés rontotta az Egyesült Királyság saját határellenőrzési képességét – pedig a Brexit egyik kulcsfontosságú ígérete pont ennek az ellenkezője volt. Azok aránya pedig, akik szerint ez rontotta Nagy-Britannia globális befolyását, szintén 50 százalék mostanra, szemben a tavalyi 39 százalékkal.

A múlt héten a Brit Kereskedelmi Kamara felszólította a kormányt, hogy vizsgálja meg újra, hogyan lehetne javítani az Európával folytatott kereskedelmet, két évvel a Boris Johnson volt miniszterelnök által megkötött megállapodás után. A hónap elején a London School of Economics (LSE) kutatói azt is megállapították, hogy a Brexit 210 fonttal növelte az átlagos háztartások élelmiszerszámláit a 2021 végéig tartó két évben, az extra bürokrácia miatt.

A legfrissebb közvélemény-kutatás eredményeiről a liberális demokrata külügyi szóvivő, Layla Moran azt mondta: „Nem csoda, hogy a brit közvélemény így érez, amikor a konzervatívok mindent megtettek, hogy megnehezítsék a kisebb vállalkozásoknak a szomszédainkkal való kereskedelmét, a gazdáknak, hogy eladják termékeiket a tengerentúlon, a tudósoknak pedig hogy együttműködjenek EU-s társaikkal.”

“A konzervatív kormány döntése, hogy akadályokat állít fel a legnagyobb kereskedelmi partnerünkkel folytatott kereskedelem elé, az utolsó dolog, amire szükségünk van, pláne a megélhetési költségek válsága közepette.”

A kormány szóvivője erre azt mondta: „Teljesen kihasználjuk a Brexit számos előnyét, és visszaállítjuk az Egyesült Királyság szuverén, független ország státuszát, amely saját maga dönthet a jövőjéről. Visszaszereztük határaink ellenőrzését, visszaállítottuk a törvényhozásunk feletti hazai kontrollt, és számos bürokratikus terhet elhárítottunk, ezzel pénzt takarítva meg a vállalkozások és a fogyasztók számára országszerte.”  Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után