A Nagy-Britanniában élő EU állampolgárok tízezreinek tartózkodási joga válhat kérdésessé június 30. után 1

Most, hogy már csak kevesebb, mint három hónap van hátra az Egyesült Királyságban élő Európai Uniós polgárok számára, hogy jelentkezzenek az EU Settlement Scheme-be, jelenleg körülbelül öt millióan vannak azok, akik már megkapták a maradáshoz szükséges Settled, vagy Pre-Settled státuszt.

A Nagy-Britanniában élő EU állampolgárok tízezreinek tartózkodási joga válhat kérdésessé június 30. után 3

Azoknak a száma, akik az Egyesült Királyságban megkapták a státuszt és továbbra is ott élnek, magasabb, mint a 2019 december végéig regisztrált, az Egyesült Királyságban élő uniós polgárok száma ami 3,7 millió volt. Az Egyesült Királyságban azonban még mindig sok olyan uniós polgár él, aki még mindig nem jelentkezett a rendszerbe, írja a SchengenVisaInfo.com.

Mivel sok uniós polgár évek óta úgy él az Egyesült Királyságban hogy nem volt szüksége az útlevelére, és eközben az egész világon rengeteg helyen bezárták az útlevelek megújításával foglalkozó hivatalokat, okmányirodákat a világjárvány közepette, sokan továbbra sem tudják megszerezni a letelepedett státuszukhoz szükséges dokumentumokat, ami idő közben ugyebár lejárt. Most számos csoport, köztük parlamenti képviselők, más tisztviselők és az EU állampolgárainak jogaiért kampányolók az Egyesült Királyságban aggodalmukat fejezik ki amiatt, hogy mi lesz azokkal, akik nem jelentkeznek időben, és hogy mennyi esély van arra, hogy ezeket az embereket kitoloncolják az Egyesült Királyságból.

A múlt hónapban Renáta Plachetková, akit a cseh Munkaügyi és Szociális Minisztérium küldött az Egyesült Királyságba, figyelmeztette az ott élő cseh állampolgárokat, hogy ha 2021. június 30-ig nem kapják meg a letelepedett státuszt, nagy az esély arra, hogy kitoloncolják őket. A cseh származású személyek számát Nagy-Britannia területén kb. 120 000 főre becsülik.

“Igen, kitoloncolják őket, ha illegálisan tartózkodnak az ország területén” – ismételte meg Renáta, és hozzátette, hogy ha nincs benne a nyilvántartásban, hogy egy személy letelepedett státuszt kért, “akkor a rendszerből való törlés indoka az, hogy nem csinálták meg az állandó tartózkodási engedélyhez szükséges tesztet. ” Plachetková szerint sok cseh állampolgár számára a hátralévő hónapokban nehéz lesz jelentkezni a letelepedett státuszért, mivel hiányoznak az érvényes úti okmányok, hozzátéve, hogy sok más kelet-európai ország állampolgárai ugyanezzel a problémával küzdenek.

Még 2020 januárjában az Európai Parlament Brexit-koordinátora, Guy Verhofstadt, miután megbeszélést folytatott a brit miniszterekkel, azzal nyugtatott mindenkit, hogy Nagy-Britannia nem fogja automatikusan deportálni azokat az uniós állampolgárokat, akik elmulasztják kérvényezni az országban való tartózkodás jogát a Brexit után. A kérdéssel kapcsolatban Verhofstadt azt mondta, hogy 2021 júniusa után az Egyesült Királyság valamilyen hosszúságú türelmi időt szab majd ki azok számára, akik nem tudtak időben jelentkezni az új bevándorlási rendszerbe. Akkor Boris Johnson brit miniszterelnök szóvivője is megerősítette, hogy nem lesz automatikus kitoloncolás.

Annak ellenére, hogy a múltban Guy Verhofstadtnak azt mondták, hogy egyetlen olyan uniós állampolgárt sem deportálnak automatikusan, akinek nincs állandó lakóhelye az Egyesült Királyságban, a múlt hónapban a walesi parlament (Senedd) képviselőinek egy csoportja aggályait fejezte ki azon uniós polgárok jogai miatt, akik június 30-ig nem tudnak regisztrálni. A Senedd Külügyi Bizottság levelet küldött a walesi és az Egyesült Királyság minisztereinek a kérdés kapcsán, felszólítva a walesi kormányt, hogy érje el az uniós polgárokat, és győződjön meg arról, hogy az emberek időben benyújtják-e kérelmeiket.

Az Egyesült Királyságban az uniós polgárok jogaival foglalkozó több más kampányoló is figyelmeztetett egy lehetséges „Windrush-plus” forgatókönyvre a jövőben, ha az Egyesült Királyság úgy dönt, hogy az év második felében kiutasítja a nem regisztrált uniós polgárokat. A Windrush-botrány számos Nemzetközösségbeli polgár gyermekének deportálása körül alakult ki, akiket annak ellenére, hogy évtizedekig éltek és dolgoztak az Egyesült Királyságban, hivatalos papírok hiányára hivatkozva deportáltak az országból.

Tavaly szeptemberben egy brit képviselőkből álló csoport írt is Boris Johnsonnak, kifejezve aggodalmaikat az Egyesült Királyságban lakó több tízezer uniós polgár miatt – köztük sok a COVID-19 frontvonalában dolgozó alkalmazott -, hogy egy részüket kitoloncolhatják, mert „átesnek a Brexit utáni bevándorlási rendszer repedésein. ”

A levelet aláíró képviselők rámutattak arra is, hogy a koronavírus-válság közepette a hónapok óta tartó kormányzati leállás miatt a pályázati rendszer igencsak akadozik, így sokak számára megnehezítette a regisztráció folyamatát. Januárban a SchengenVisaInfo.com arról számolt be, hogy 2020 decemberének végéig már mintegy 4,9 millió személy regisztrált az EU új bevándorlási rendszerébe.     Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után