Így regisztrálhat minden EU állampolgár ingyen a tartózkodási engedély megszerzésére Nagy-Britanniában 1

A szigetország területén élő EUs polgárok március végétől már regisztrálhatnak a letelepedett státusz megszerzésére. Mindenkinek 2021 júniusáig lesz ideje, hogy megtegye ezt, és bár a rendszer még nem működik teljesen hibátlanul, az EUs állampolgárok már regisztrálhatnak a telefonjaikon is egy mobil app segítségével.

Így regisztrálhat minden EU állampolgár ingyen a tartózkodási engedély megszerzésére Nagy-Britanniában 3

A rendszer még nem tökéletes, és állítólag nem is működik minden telefonon, azonban rengetegen így is tudnak már regisztrálni a Nagy-Britanniában élő 3.7 millió EU polgár közül. Sokan azon aggódnak, hogy a hír nem jut el mindenkihez, és lesz sok olyan ember, például idősek, vagy kisgyermekek, akik maguk nem tudják kitölteni, vagy nem szereznek tudomást arról, hogy ki kellene tölteni. Nos mi is igyekszünk ennek a cikknek a terjesztésével mindenkit figyelmeztetni, hogy el ne felejtse, mivel amennyiben maradni tervezünk a szigetországban, a Brexit után, erre szükségünk lesz.

Tehát, kedves angliai (illetve elnézést, nagy-britanniai) magyarok, a lényeg…

A letelepedett státuszra már tudunk jelentkezni, és egészen 2021 júniusig, ha minden jól megy ez így is marad, tehát időnk van bőven, azonban biztos ami biztos, érdemes letudni minél hamarabb. A rendszer a hírek szerint a megnyitásának napján egy időre össze is omlott, feltehetően a túlterheltség miatt de az EU polgárok már tudnak jelentkezni, legalábbis akinek Androidos telefonja van, az biztosan, a mobil appon keresztül. A rendszer teljesen, mindenki számára március 30-tól van nyitva.

AMENNYIBEN megállapodás nélkül lépne ki az EU-ból a szigetország, úgy változik a határidő, amíg jelentkezhetünk. Ebben az esetben ugyanis 2020 december 31-ig tehetjük csak meg.

A jelentkezés költsége

Nem olyan régen Theresa May miniszterelnök bejelentette, hogy ingyenes lesz mindenkinek a jelentkezés, ez azonban a tesztfázis alatt még nem volt ingyenes, vagyis pontosabban szólva az volt, de ki kellett fizetni az összeget, viszont visszautalják a pénzt az utolsó penyig, azt követően, hogy teljesen megnyitott a rendszer március 30-án. Tehát mindenki, aki már jelentkezett, vagy március 30-ig tette ezt meg, az fizetett, majd utólag visszautalják neki, aki pedig mostantól jelentkezik annak már alapból ingyenes lesz. (az összeg £65 volt 16 év fölött, és £32.50 16 év alatt)

Ha EU állampolgár vagy, vagy egy EU állampolgár családtagja vagy, akkor minden valószínőség szerint jelentkezned kell, hogy 2021 után is az országban maradhass. Fontos megemlíteni, hogy amennyiben már van Permanent residence Cardod (állandó tartózkodási engedély), akkor is jelentkezned kell a letelepedett státuszért.

Amennyiben a jelentkezésed sikeres valamelyiket fogod kapni ezek közül:

  • Settled Status
  • Pre-Settled Status

A letelepedett státuszt akkor kapjuk, ha már megvan az 5 év Nagy-Britanniában eltöltött idő, és az 5 év alatt sosem voltunk egyszerre fél évnél többet országhatáron kívül. Akiknek nincs meg az 5 év a jelentkezéskor, azok pre settled status-t fognak kapni. Ezzel a státusszal még 5 évig maradhatunk az országban, de ha amikor elérjük az 5 évet összesen, amit itt töltöttünk, akkor mi is jelentkezhetünk a rendes letelepedett státuszra, és akkor már nem lesz korlátozva, hogy hány évig maradhatunk. Természetesen a Pre settled státuszról való átváltás Settled státuszra szintén ingyenes lesz.

Amennyiben sikeres a jelentkezésünk, a belügyminisztérium küldeni fog emailben egy linket, ahol online ellenőrizhetjük, hogy megkaptuk. Kézzel fogható dokumentumot egyelőre nem fognak osztogatni a legtöbb embernek egyáltalán, csak kivételes esetekben.

Mi kell a regisztrációhoz:

  • Személyazonosságot igazoló dokumentum: ezt a mobilappon fogod beszkennelni
  • Annak a ténye, hogy itt laksz már egy ideje, jobb esetben több, mint 5 éve az országban: ezt pl az NI számod megadásával egy automatikus ellenőrzés útján tudod igazolni, és amennyiben ez sikeres, úgy semmiféle dokumentumokat nemm kell keresgélned, amivel bizonyítod, hogy mióta vagy itt
  • Ha te EU-n kívülról származol akkor bizonyítanod kell, hogy egy EUs polgár családtagja vagy

A rendszer jelenleg csak Androidos telefonokon működik, azonban nem muszáj a saját telefonodat használni, az ismerősöd telefonját is elkérheted, hogy regisztrálj. A telefonodra az EU Exit: ID Document Check nevű appot kell letölteni és ezen keresztül tudod a jelentkezést megcsinálni.

Semmi más dolgod nincs a jelentkezés után, mint várni, és a belügyminisztérium értesíteni fog. További részletek a kormány honlapján itt. Ez minden angliai magyar számára fontos és hasznos, így kérjük osszátok meg mindenkivel, akivel csak tudjátok.   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után