Az új kötelező nemzeti létminimum (National Living Wage) törvénye április elsejével érvénybe lépett, és ez nem április bolondja! Olvassátok el, mit érdemes róla tudni, hiszen rengeteg a szigetország területén élő magyar honfitársunkat érint a dolog.

2234539-money-uk

A magja, a lényege a jogszabályváltozásnak, amire mindenki kíváncsi, hogy mennyivel keresünk többet. Nos, az új minimálbér, ami a nemzeti létminimum elnevezést kapta, mostantól £7.20 lesz a 25 évet betöltöttek számára az Egyesült Királyság területén. A becslések szerint ezzel az ország területén dolgozó 1.3 millió ember kap most egy azonnali fizetésemelést. A jogszabály változtatást még tavaly jelentette be George Osborne, brit pénzügyminiszter. A törvénymódosítás célja a kormány elmondása szerint egy magasabb fizetésű alsó réteg létrehozása, ugyanis a szegényebbek életszínvonala sokat romlott az elmúlt évek során.

Mennyi az annyi?

Gyors fejszámolás! Idáig £6.70-et kerestünk óránként, mostantól, aki megkapja a £7.20-at, az ha fulltime-ban dolgozik, akkor:

  • Óránként: 50p-vel,
  • Naponta: £4-tal,
  • Havi: £88-tal,
  • Évi: £1056-tal fog többet keresni.

Azok, akik jelenleg 21 és 24 év közöttiek, továbbra is a £6.70-es órabért fogják megkapni minimálbérnek. A nemzeti létminimum összege a kormány tervei szerint £9-ra fog emelkedni 2020-ig.

Sok munkáltatót nagyon érzékenyen fog érinteni ez hirtelen nagy emelkedés, úgyhogy hátulütője is lesz a dolognak. Mivel kénytelenek lesznek költségeket csökkenteni, sok cég el kell, hogy bocsásson néhány alkalmazottat, így a becslések szerint, szinte azonnal, kb. 60,000 munkahely fog megszűnni emiatt. Lesznek olyan helyek, ahol sok ember örül neki, de London belvárosában, ahol jók a fizetések, a dolgozóknak mindössze 3%-át fogja érinteni a fizetésemelés.

Clare Vernon, hotel alkalmazott például £1,000-tal rosszabbul fog járni a következő 12 hónap során, mint idősebb munkatársai, pusztán azért, mert még nem töltötte be a 25-öt: „Ugyanannyit dolgozunk, és ugyanazt a munkát végezzük. Az óráink teljesen lekorlátozzák a szociális tevékenységeinket. 50p-vel kevesebbet kapni, mint a többiek, úgy hogy ugyanúgy hajnal 3-ig melózok, elég idegesítő lesz. Ráadásul ez így is marad még 4 évig.”

A Living Wage Foundation (nemzeti létminimum alapítvány) minden évben megállapítja, hogy mekkora az a minimális fizetés, ami egy normális életszínvonal fenntartásához éppen elegendő. Ez jelenleg £9.40 London területén, és £8.25 az ország többi részén óránként. A £7.20-nál mind a kettő jócskán több, így az alapítvány elégedetlen és szerintük ez az emelés nem fogja megoldani az alacsony fizetésűek problémáit.

London belvárosában átlagosan a dolgozók 3%-a, a város többi részén átlagosan 7-9%-a lesz érintett, és kap mostantól magasabb fizetést. Vannak azonban olyan helyek is, mint Torridge, Woking, West Somerset, vagy Essex és Lancashire egyes részei, ahol az alkalmazottak 30-35%-a jobban fog így járni. A kint dolgozó magyarok nagy arányban dolgoznak minimálbérért, így közülünk sokan fognak örülni annak az évi plusz £1000-nak.      Forrás: http://www.bbc.co.uk/

 [fblike]

Ugrás a HuNglia főoldalára