A lutoni repülőtér „nem képes megbirkózni” a sok bevándorlóval, és sok kelet-európai utazót vesznek őrizetbe 1

A börtönfelügyelőség megállapította, hogy gyerekeket is több, mint 12 órán keresztül tartanak fogva a lutoni repülőtér „mocskos és zsúfolt” bevándorlási fogdájában, gyakran számukra ismeretlen felnőttekkel egy helyen.

A lutoni repülőtér „nem képes megbirkózni” a sok bevándorlóval, és sok kelet-európai utazót vesznek őrizetbe 3

A HM börtönügyi főfelügyelője, Charlie Taylor megállapította, hogy a lutoni repülőtér „nem képes megbirkózni” a bevándorlási hatóságok által támasztott követelményekkel. A szóban forgó reptérnek  volt a legzsúfoltabb a fogdája az összes brit reptér közül, részben a Kelet-Európába induló és onnan érkező járatok magas száma miatt – mondta az ellenőr.

„Különösen nagy aggodalomra ad okot, hogy a gyerekeket zsúfolt helyiségekben helyezték el, gyakran ismeretlen felnőttekkel” – áll a felügyelő jelentésében. A lutoni és a stanstedi repülőterek kis fogdáit „mocskosnak és zsúfoltnak” minősítették, és azt mondták, hogy Luton „nem tud megfelelő körülményeket biztosítani a fogvatartottak számára”.

2023 júniusa és novembere között 2898 embert vettek őrizetbe Luton repterén. Ebben az időszakban közel 16 000 embert vettek őrizetbe az Egyesült Királyság repülőterein, a leggyakoribb állampolgárságok a román, az indiai, a brazil, a bolgár és a kolumbiai voltak.

Közülük 1281 kísérővel érkező, 149 pedig kísérő nélküli gyermek volt. Mindkét csoportot átlagosan 6,5 órán át tartották fogva, ami a HM főfelügyelője szerint túl hosszú idő. 20 egyedül érkezett gyermeket több mint 12 órán keresztül tartottak fogva Luton, Stansted, Gatwick, Heathrow és Manchester repülőterein.

A lutoni repülőtér „nem képes megbirkózni” a sok bevándorlóval, és sok kelet-európai utazót vesznek őrizetbe 4

Hat gyermeket, akik egy felnőttel utaztak, szintén több mint 24 órán át fogva tartottak az Egyesült Királyság valamelyik repülőterén. A főfelügyelő azonban megállapította, hogy előfordulhatnak olyan esetek, amikor biztonságosabb opció a gyermek fogva tartása.

A HM főfelügyelője egy 15 éves lány esetét hozta fel példának, aki egy 31 éves férfival érkezett egy repülőtérre. Eleinte a pasijaként beszélt róla, de aztán azt mondta, hogy az unokatestvére. A szociális szolgálatok ismerték, mivel unokatestvére címén szállt meg egy korábbi látogatása alkalmával, amikor egy vetélés miatt kórházba került. A rendőrség korábban nem intézkedett, mert tévesen azt hitték, hogy a gyermek egy olyan országban fogant meg, ahol 14 év az alsó korhatár.

A férfit beengedték az Egyesült Királyságba, de a 15 éves lányt kísérő nélküli gyermekként őrizetbe vették. Az aggasztó helyzet ellenére az üggyel megkeresett szociális szolgálatok azt mondták, nem segítenek neki, és ahelyett, hogy ott tartották volna a lányt, a határőrség hazaengedte unokatestvére címére. Másnap a rendőrség meglátogatta a gyereket unokatestvére otthonában, a lányt gondozásba vették, az unokatestvért pedig szexuális kizsákmányolás céljából történő emberkereskedelem miatt letartóztatták.

Az elmúlt hat hónapban országszerte a repülőtereken a fogvatartottak több mint negyedét tartották fogva 12 óránál hosszabb ideig, és közel 600 embert tartottak fogva 24 óránál is tovább.

A belügyminisztérium szóvivője azt mondta: „Folyamatosan dolgozunk azon, hogy a fogvatartottakat a lehető legrövidebb ideig tartsuk fogva, és kiemelten kezeljük a gyermekek és a kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek kezelését. A fogva tartott egyéneket biztonságos és tisztességes körülmények között tartják, és az elmúlt években javítottunk a létesítményeinken és az orvosi ellátás minőségén.”  Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után