Kutatásom során, olyan emberek válaszaira volt szükségem akik a londoni vendéglátásban dolgoznak. Boldogsággal töltött el, hogy nagyon sokan és őszintén válaszoltak a kérdéseimre,hiszen ez egy nagyon aktuális téma. Fő céljaim közé a motivációk, a nyelvtanulás és a beilleszkedés folyamatának vizsgálata tartozott, valamint a hosszú távú tervekre voltam kíváncsi.

12465_galleryticker_full

A tesztet fele-fele arányban töltötték ki nők és férfiak, 20 évestől egészen 62 éves korig.Az átlag életkor 30,2 év. A válaszadók 61%-a középiskolát végzett 28%-a főiskolát. Van aki csak pár hónapja, valaki már 16 éve él itt. Az átlag 3,27 év.

Motivációk,külföldi munkavállalás

A legtöbb válaszadót nyugtalanította a Magyarországon lévő gazdasági helyzet,nem éreztek magukat anyagi biztonságban, éppen ezért a legfőbb motivációk közé a jobb pénzkereseti lehetőség (89,7%), valamint a gazdasági helyzetet (71,5%) sorolhatjuk. A legtöbben természetesen a családjukat és barátaikat hiányolják (60%), és a környezetet ahol  felnőttek (50%).

Vendéglátás

Rengeteg magyar (mondhatni a legtöbb) a vendéglátásban helyezkedik el Londonban. Kíváncsi voltam ennek az okára. 27,2% dolgozott már a vendéglátásban Magyarországon. 72,8% még soha, vagy csak időszakosan próbálta ki magát benne. Csupán 17,1% dolgozik ebben a szakmában, azért mert ez a végzettsége vagy ezt szereti csinálni. A többi ember barátok,ismerősök által helyezkedett itt el, vagy azért mert alacsony nyelvtudással rendelkezik és itt van lehetőség. Ezen felül „jó ugródeszkának” tartják ezt a szektort és később a megfelelő nyelvtudás és tapasztalat birtokában sokan (52,7%) szeretnének elhelyezkedni a saját szakmájukban.

miert vendeglatas

81% szerint van feljebbjutási lehetőség a munkahelyén, éppen ezért elég magas azoknak az aránya is (29,1%) akik inkább maradnának a vendéglátásban, és törekedni arra, hogy magasabb pozícióba kerüljenek,ahogy ezt 64,1 %-uk már meg is tette. Még egy nagyon fontos információra voltam kíváncsi. Vajon elégedettek-e a munkakörülményeikkel a magyar vendéglátósok Londonban? Nagy meglepetésemre és örömömre igen!A válaszadók 89,3 %-a válaszolta, hogy igen vagy többnyire elégedett. Bár véleményük szerint nem családbarát, magas a stressz és kiszámíthatatlanok a munkaórák.

elegedett e

feljebb lépett e

Nyelvtanulás, kapcsolatok

Mivel nagyon sokan (65,4%) alapfokú nyelvtudással érkeztek Angliába, ezért érhetnek  esetleges negatív tapasztalatok miatta:

„Az esetek többségében megértem amit mondanak nekem angolul, de sokszor nem tudok visszaválaszolni, nem tudom kifejezni magam jól, úgy ahogyan otthon, könnyedén!”
„Igen,azt gondolják, ha nem tudsz jól angolul, akkor buta is vagy.”
„Nincs olyan önbizalmam, és talán mások se vesznek olyan komolyan”

Szerencsére a legtöbbeknek még nem akadt problémájuk ebből adódóan:

„Mikor kijöttem 0 nyelvtudàssal segitettek, magyarok is és külföldiek is, azòta rengeteget tanultam, de még most is ha bàrmi hivatalos ügyet kell intéznem, akàr bank, az ügyintézök is nagyon segitökészek.”
„Nem igazán értek negatív dolgok, ha nem értettem meg elsőre amit mondtak elmondták másodszorra sőt, még harmadszorra is. Segítőkész, és türelmes embereknek ismertem meg az angolokat, persze gondolom ez is embere válogatja.”

mennyire befolyásolja

Kiderült, hogy sokan közülünk nagyon jól érzik magukat ebben a multikulturális környezetben, nyitottak az új kapcsolatokra és örömmel tölti el őket más kultúrákat és vallásokat megismerni (71%).

Megvizsgáltam az emberi kapcsolatoknak az alakulását. Vajon mennyire tudunk beilleszkedni egy ilyen összetett társadalomba? Kitértem az angolokkal, magyarokkal és más nemzetiségüekkel való kapcsolatainkra.
Az eredmények nagyjából fele-fele arányban oszlanak meg  a magyarok magyarokkal való kapcsolatainál.
Igen sok válasz volt negatív hangvételű sajnos:
„Magyarokkal nem szoktam találkozni, de a magyartól itt segítséget nem várhatsz!”
„Sajnos az itt élö magyarok tapasztaltam szerint nem igazán segitek.”
„A magyar, a magyart mindig bántja, irigyli ha jobb a helyzete, kibeszélik a háta mögött, nincs összetartás.”

De persze akadtak pozítiv válaszok is szép számban:
„A magyarok összetartóbbak itt, mint Magyarországon.”
„En mindig örülök, ha egy új magyar emberrel találkozok vagy dolgozhatok.”

Egészen mások a vélemények ha az angolokkal való kapcsolatról van szó. Túlnyomó többség segítőkésznek és barátságosnak tartja őket, és jó viszonyt ápol velük.Továbbá kevés azoknak az embereknek a száma, akik esetleg hátrányban éreznék magukat az angol emberekkel szemben (18%).

„Akiket ismerek, mind nagyon rendesek, segítőkészek, pozitív emberek. Könnyű velük kijönni.”
„Jobban kijövök velük, mint bármelyik más magyarral”
„Jó kapcsolatot ápolunk. Kedvesebbek és nyitottabbak, így könnyebb jó barátságot kialakítani, mint egy otthoni munkahelyen.”

Hosszú távú tervek

Kiderült, hogy a válaszadók közül nagyjából csak a fele tervezi a jövőjét Magyarországon, azon belül sem mindenki véglegesen térne haza. Igen magas arányban, 57,9% -ban, jobb pénzkereseti lehetőség mellett voksoltak amikor a hazatérés feltételeiről kérdeztem.

tervezi e

ideiglenesen

melyek lennenek

Összegezve mondhatjuk, hogy a londoni magyar vendéglátósok elégedettek mind a munkakörülményeikkel mind a szociális életükkel, persze sokaknak hiányzik Magyarország is.

„100%-ig sokkal kiegyensúlyozotabb az életem”
„Elégedett és boldog vagyok. Vannak terveim, álmaim, mind elérhető közelségben.Megvalósithatóak, és sokat dolgozom értuk.”
„Teljes mértékben elégedett vagyok a londoni életemmel. Elég szabadidőm van. Nem dolgozom sokat, de mégis nagyon jó az anyagi helyzetem, de ez nem elég ahhoz, hogy otthon is érezzem magam itt, Londonban.”
„Jól érzem magam itt,sok embert es kultúrát megismertem,megtanultam angolul ami nagyon jó, de hamarosan amint lehetőségem adódik rá, szeretnék hazamenni, mert hiányzik Magyarország.”    Szerző: Niké Topuzidu

[fblike]

Ugrás a HuNglia főoldalára