A kivezényelt rendőri alakulatnak kis híján komoly gondja akadt, miután a bevándorlókkal szimpatizáló tüntetők demonstrációjára az ellentüntetők csoportja is megérkezett a brit fővárosban, szombaton.

protest

Emberek ezrei árasztották el az utcákat a tüntetésen tegnap Londonban, hogy hallassák hangjukat. A tüntetők a rasszizmus ellen léptek fel, és a menekültek támogatását és befogadását követelték az utcákon vonulva.

A baj akkor kezdődött, mikor az ellentüntetők csapatai is feltűntek a helyszínen, és a két csoport egymásnak esett. A helyszínre vezényelt rendőri alakulatoknak kellett rendet tenniük az igen feszült helyzetben. A tömegből még színes füstöt okádó füstgránátokat is hajigáltak a rendőrökre, amik több szempontból is színesebbé tették az eseményt. Néhány elvetemültebb demonstráló a rendőrökkel is megütközött, persze nem túl sok eredménnyel.

protest1

A két tüntető csoport között több helyen is dulakodás, és bunyó alakult ki. Sokan a felvonuló emberek közül maszkot viseltek, ezzel elfedve valódi kilétüket. Az emberek Portland Place-nél gyülekeztek, majd a belvároson átmasírozva Trafalgar Square-nél gyűlt össze mindenki, ahol maga a tüntetés és a szónoklatok elhangzottak.

Sokan plakátokkal és transzparensekkel felvértezve vonultak fel, amiken ilyen és ezekhez hasonló feliratok álltak: „A menekülteket szeretettel várjuk” és „Mondjunk nemet a rasszizmusra, a fogva tartásra, a nélkülözésre”.

A londoni tüntetéssel párhuzamosan sok más nagyvárosban, mint Glasgow, Cardiff, Párizs, és Barcelona is zajlottak hasonló felvonulások, ugyanis szombaton volt a nemzetközi rasszizmus ellenesség napja. Az esemény a Stand Up To Racism nevet kapta, és a szervezői szerint a cél ezen a napon az együttes fellépés a rasszizmus, fasizmus, iszlámellenesség és antiszemitizmus ellen.

A rendőrség jelentése szerint összesen egy nőt állítottak elő a tüntetés ideje alatt, aki szándékosan akadályozta a rendőröket a kötelességük teljesítésében.          Forrás: http://www.standard.co.uk/

[fblike]

Ugrás a HuNglia főoldalára