Mikor hozták létre a londoni irányítószámok rendszerét? Miért nincs NE (észak-kelet) vagy S (dél)? Melyik a legújabb irányítószámú körzet Londonban? Most minden kiderül.

Harley-St-1

London postai irányítószámokkal eljelölt körzetei ma összesen egy 620 négyzetkilométeres területet fednek le, ami hatalmas, persze ez nem volt mindig így! London városának teljes területe azonban meghaladja az 1,500 négyzetkilométert. Na, de hogyan lehetséges, hogy a két szám nem egyezik?

A 19. század közepén London mérete rohamosan nőtt és túl sok utcának voltak azonos neveik, ezért a tájékozódás kezdett kicsit kaotikussá válni. A leveleket rendszeresen postázták ki rossz címre. Ahelyett, hogy rengeteg utcát átneveztek volna, Sir Rowland Hill, akinek a postai bélyegző bevezetése is a nevéhez fűződik, egy új ötlettel állt elő.

snazzy-london-postcode-map

Fogta London térképét, és egy 12 mérföldes sugarú kört rajzolt a város köré. Ezután felosztotta égtájak szerint nyolc egységre, plusz a városközpontot egy nyugati (WC) és egy keleti (EC) részre. Ez volt London első 10 postai irányítószámok szerint felosztott területi egysége, amit 1857-ben vezettek be. Ekkoriban elég volt csak a nagy területi egység betűjelét hozzáadni a címzéshez.

1866-ban az észak-keleti (NE) szekció megszűnt, miután beleolvasztották a keleti területi egységbe. Két évvel később hasonló módon szűnt meg a déli (S) kezdőbetűvel eljelölt terület, miután felosztották a dél-keleti és dél-nyugati egységek között. Az „S” betűjelet később a Sheffield-i irányítószámokban kezdték használni.

Az irányítószámokban a betűk mellett a számjelzések csak jóval később, 1917-ben jelentek meg. Úgy lettek beszámozva, hogy minden területi egység legfőbb kerülete kapta az egyes sorszámot. Az évek során a számjelzések részletesebbé váltak, ahogy London tovább növekedett. Mostanra az eredeti területi egységeken túlnőtt a város, ezért az égtáj szerinti besorolás nem mindenhol fedi a főváros lakott területeit. Így fordulhat elő az az eset, hogy Londonban élsz, de az irányítószámod nem londoni. Érdekesség, hogy van egy apró kivétel, ahol ez pont fordítva van, a Sewardstone nevű falucska ugyanis ma hivatalosan Epping-hez tartozik, azonban az irányítószáma jelenleg is londoni (E4).

Irányítószám összetétele – N15 6KE:

  • Területi egység N15 6KE – az első egy vagy két betű jellemzően a város vagy a londoni területi egység kezdőbetűi, a fővárosban égtájak szerint elnevezve
  • Körzet N15 6KE – az irányítószám első felében lévő számok az adott területi egységen belüli körzetet jelölik, ami Londonban rendszerint a belvárostól kifelé haladva növekszik
  • Szektorok N15 6KE – az irányítószám másik fele az adott körzeten belüli szektor jelzése, ami tovább szűkíti a célállomást a levelet kihordó személy számára

A legújabb irányítószám a brit fővárosban az E20-as jelzésű, ami az olimpiai park és környékének körzetét jelzi Stratford területén, és csak 2011 óta létezik, amikor az olimpiára az épületkomplexumot megépítették. Ha gondban vagytok az irányítószámokkal, vagy tudtok egy címet, de nincs meg a postcode itt egy kereső hozzá, de a legtöbb esetben a google maps is tudja a választ.    Forrás: http://londonist.com/

  • Itt csatlakozhatsz a HuNglia Facebook csoporthoz (12,300fő), és hivatalos oldalunkhoz (15,700fő).
  • Próbáld ki új szolgáltatásunkat, a Hunglia keresőt.
  • Így tudsz a mobilodon HuNglia ikont elhelyezni, hogy közvetlenül elérd oldalunkat.
  • Ha van egy érdekes, hasznos, tanulságos angliai magyar sztorid, küldd el: info@hunliaonline.com