A szigetországot ma éri el az Abigail névre keresztelt viharrendszer, ami az első olyan időjárási jelenség, amit a MET Office külön névvel látott el.

storms-batter-devon-coastline

Az ilyen nagy erejű viharok és hasonló időjárási jelenségek akkor szoktak külön nevet kapni, ha potenciális esélye van annak, hogy komoly károkat és fennakadásokat okozzanak Nagy-Britannia és/vagy Írország területén. A meteorológiai intézet sárga és narancssárga figyelmeztetéseket léptetett érvénybe számos északi megyében csütörtökön 18 óra és pénteken 14 óra között. A figyelmeztetés jelenleg Northern Isles, Highlands, Argyll, Moray és Aberdeenshire területeken van érvényben.

A vihar a csütörtök esti órákban fogja elérni a partokat Skóciánál, északon. Az esti órákban, ahogy a vihar megérkezik, Skócia területén 80-90 km/h sebességű széllökésekre lehet majd számítani, ami helyenként a 110 km/h sebességet is elérheti. A szeles, viharos, esős idő péntek reggelre az ország többi részére, így Angliára is kiterjed majd.

Storm-Abigail

Londonban szintén erős szél és eső várható a hétvége folyamán, de a déli részeken a vihar nem fog olyan erővel lecsapni, mint a skótoknál.

A nagy szél mellett a parton nagy hullámokra is lehet majd számítani északon és Skócia nyugati partjainál. A szörfözők által kedvelt Magicseaweed honlapján az előrejelzések 10-11 méteres hullámokat jósolnak bizonyos partszakaszokon. A Met Office abban bízik, hogy a nagyobb viharok elnevezésével jobban felhívhatják a lakosság figyelmét a benne rejlő veszélyekre.

_86626112_storm

„Azt nem tudjuk teljesen pontosan, hogy a vihar mikor éri el a tetőpontját, a legerősebb széllökéseket generálva a Királyság területén, de az nagyon valószínű, hogy Abigail a közlekedésben zavart és fennakadásokat fog okozni, így az ország északi felén élők erre készüljenek fel.” – nyilatkozta Eddy Carroll, főmeteorológus.

A ma érkező Abigail a meteorológiai intézet “name our storms” (nevezzük el viharjainkat) projekt első résztvevője. Szerencsénkre a fővárost és Anglia déli részeit nem fogja feldúlni, de aki északon lakik, annak azért lesz része izgalomban ma este! A Met Office már az esetleges következő viharok neveit is előre kihirdette, amik, ha lesznek, ABC szerinti sorrendben fogják egymást követni, az alábbi neveken: Barney, Clodagh, Desmond, Eva, Frank, Gertrude, Henry, Imogen, Jake, Katie, Lawrence, Mary, Nigel, Orla, Phil, Rhonda, Steve, Tegan, Vernon és Wendy. Azért reméljük, hogy ez nem mind idén fog bekövetkezni!     Forrás: http://www.bbc.co.uk/

  • Itt csatlakozhatsz a HuNglia Facebook csoporthoz (12,300fő), és hivatalos oldalunkhoz (15,700fő).
  • Próbáld ki új szolgáltatásunkat, a Hunglia keresőt.
  • Így tudsz a mobilodon HuNglia ikont elhelyezni, hogy közvetlenül elérd oldalunkat.
  • Ha van egy érdekes, hasznos, tanulságos angliai magyar sztorid, küldd el: info@hunliaonline.com