Decemberben az Egyesült Királyság kormánya megállapodást ért el az Európai Unióval a polgárok jogairól. Ez a megállapodás védi az emberek jogait, miután az Egyesült Királyság elhagyja az EU-t, és lehetővé teszi számodra, hogy továbbra is olyan színvonalon élj, ahogyan most teszed.

Ez a megállapodás magában foglalja a családtagjainkat is. A jogaink megőrzése érdekében egyszerűen csak keresztül kell menni egy olyan egyszerű jelentkezési procedúrán, amely az Egyesült Királyságban megerősíti az adott személy állapotát mindaddig, amíg az országban kíván tartózkodni. A jelentkezés lehetősége legalább két évig nyitva marad, miután az Egyesült Királyság elhagyta az EU-t.

Jelentkezés a letelepedett státuszra (settled status)

Az Egyesült Királyságban az uniós polgároknak és családtagjaiknak egy egyszerű digitális rendszeren keresztül kell majd jelentkezniük a letelepedett státusz megszerzéséért.

A brit kormány azt ígéri, hogy a folyamatot a lehető leggyorsabbá és legfelhasználóbarátabbá teszik majd. A meglévő kormányzati adatokat felhasználva igyekeznek majd csökkenteni a beküldendő dokumentumok mennyiségét. Például a legtöbb esetben a National Insurance rekordok megmutatják majd nekik, hogy itt dolgozunk és dolgoztunk az országban már X ideje. Nem fogják ellenőrizni az odáig általunk befizetett adó összegét.

A jelentkezési folyamat alapvetően 3 dolgot ellenőriz majd – személyazonosság, Egyesült Királyságbeli lakóhely és erkölcsi bizonyítvány. Uniós polgárként ezek lesznek a feltételek a dolgok mostani állása szerint:

  • bizonyítani kell személyazonosságunkat és állampolgárságunkat az EU útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal, és készíteni kell egy újabb fényképet magunkról
  • jelezni kell, ha büntetett előéletűek vagyunk – csak súlyos vagy tartós bűnözés befolyásolja azt hogy megkapjuk e a letelepedett státuszt

Amit már nem lesz szükséges megcsinálnunk:

  • elszámolni az Egyesült Királyságból távol töltött utazásainkkal
  • igazolni, hogy átfogó betegbiztosítással rendelkeztünk (lásd az alábbi 1. megjegyzést)
  • ujjlenyomatot adni

A státusz megszerzésének díja nem lehet több, mint a brit állampolgároknak az Egyesült Királyság útlevelére felszámított költsége. Ez jelenleg többek közt kortól függően 49 és 95 font közt mozog.  Ha már rendelkezik érvényes tartózkodási engedéllyel, akkor ingyenes lesz.

Az online pályázati űrlap 2018 végén válik majd elérhetővé.

Tehát az embereknek elegendő ideje lesz a jelentkezésre, a lehetőség pedig nyitva marad legalább 2 évig, miután az Egyesült Királyság elhagyta az EU-t. Iratkozzon fel, (aki akar) az e-mail értesítésekre további részletekért.

A megállapodás további részleteit az Egyesült Királyságban élő uniós polgárok jogállásának oldaláról olvashatjátok el, vagyis további részletek ITT.

megjegyzés: Bizonyos esetekben továbbra is szükség lesz az átfogó egészségbiztosításra az Egyesült Királyságban működő egészségügyi ellátórendszerhez való hozzáféréshez, de ez nem tekinthető a letelepedett státusz megszerzésének a követelményének.      Forrás