A letelepedett státusz megszerzése Angliában, ami a Brexit után minden EUs polgárnak nagyon hasznos lesz 1

Decemberben az Egyesült Királyság kormánya megállapodást ért el az Európai Unióval a polgárok jogairól. Ez a megállapodás védi az emberek jogait, miután az Egyesült Királyság elhagyja az EU-t, és lehetővé teszi számodra, hogy továbbra is olyan színvonalon élj, ahogyan most teszed.

A letelepedett státusz megszerzése Angliában, ami a Brexit után minden EUs polgárnak nagyon hasznos lesz 3

Ez a megállapodás magában foglalja a családtagjainkat is. A jogaink megőrzése érdekében egyszerűen csak keresztül kell menni egy olyan egyszerű jelentkezési procedúrán, amely az Egyesült Királyságban megerősíti az adott személy állapotát mindaddig, amíg az országban kíván tartózkodni. A jelentkezés lehetősége legalább két évig nyitva marad, miután az Egyesült Királyság elhagyta az EU-t.

Jelentkezés a letelepedett státuszra (settled status)

Az Egyesült Királyságban az uniós polgároknak és családtagjaiknak egy egyszerű digitális rendszeren keresztül kell majd jelentkezniük a letelepedett státusz megszerzéséért.

A brit kormány azt ígéri, hogy a folyamatot a lehető leggyorsabbá és legfelhasználóbarátabbá teszik majd. A meglévő kormányzati adatokat felhasználva igyekeznek majd csökkenteni a beküldendő dokumentumok mennyiségét. Például a legtöbb esetben a National Insurance rekordok megmutatják majd nekik, hogy itt dolgozunk és dolgoztunk az országban már X ideje. Nem fogják ellenőrizni az odáig általunk befizetett adó összegét.

A jelentkezési folyamat alapvetően 3 dolgot ellenőriz majd – személyazonosság, Egyesült Királyságbeli lakóhely és erkölcsi bizonyítvány. Uniós polgárként ezek lesznek a feltételek a dolgok mostani állása szerint:

  • bizonyítani kell személyazonosságunkat és állampolgárságunkat az EU útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal, és készíteni kell egy újabb fényképet magunkról
  • jelezni kell, ha büntetett előéletűek vagyunk – csak súlyos vagy tartós bűnözés befolyásolja azt hogy megkapjuk e a letelepedett státuszt

Amit már nem lesz szükséges megcsinálnunk:

  • elszámolni az Egyesült Királyságból távol töltött utazásainkkal
  • igazolni, hogy átfogó betegbiztosítással rendelkeztünk (lásd az alábbi 1. megjegyzést)
  • ujjlenyomatot adni

A státusz megszerzésének díja nem lehet több, mint a brit állampolgároknak az Egyesült Királyság útlevelére felszámított költsége. Ez jelenleg többek közt kortól függően 49 és 95 font közt mozog.  Ha már rendelkezik érvényes tartózkodási engedéllyel, akkor ingyenes lesz.

A letelepedett státusz megszerzése Angliában, ami a Brexit után minden EUs polgárnak nagyon hasznos lesz 4

Az online pályázati űrlap 2018 végén válik majd elérhetővé.

Tehát az embereknek elegendő ideje lesz a jelentkezésre, a lehetőség pedig nyitva marad legalább 2 évig, miután az Egyesült Királyság elhagyta az EU-t. Iratkozzon fel, (aki akar) az e-mail értesítésekre további részletekért.

A megállapodás további részleteit az Egyesült Királyságban élő uniós polgárok jogállásának oldaláról olvashatjátok el, vagyis további részletek ITT.

megjegyzés: Bizonyos esetekben továbbra is szükség lesz az átfogó egészségbiztosításra az Egyesült Királyságban működő egészségügyi ellátórendszerhez való hozzáféréshez, de ez nem tekinthető a letelepedett státusz megszerzésének a követelményének.      Forrás

Megosztás