A legelképesztőbb dolgok, amiért pénzbüntetést kaphatsz Nagy-Britanniában 1

Az Egyesült Királyságnak, mint bármely más országnak, megvannak a maga érdekes és fura törvényei a rend fenntartására és a társadalmi normák betartására. Vannak azonban olyan esetek, amikor egyes törvények különösnek vagy akár nevetségesnek tűnhetnek a kívülállók számára. Ebben a cikkben azokat a legszokatlanabb dolgokat vizsgáljuk meg, amelyekért pénzbírságot szabhatnak ki ránk az Egyesült Királyságban.

A legelképesztőbb dolgok, amiért pénzbüntetést kaphatsz Nagy-Britanniában 3

Nem fizeted be a BBC licenszdíjat:

Az Egyesült Királyságban, ha élő tévéadást nézel vagy rögzítesz, vagy használod a BBC iPlayert, törvényileg köteles vagy fizetni az éves televíziós licenszdíjat. Ennek elmulasztása akár 1000 font bírságot is maga után vonhat. Bár a díj segít finanszírozni a BBC-t, egyesek azzal érvelhetnek, hogy különös dolognak tűnik a televízió birtoklásáért egy kifizetendő összeget kikényszeríteni.

Nem megfelelő postaköltség:

Nem megfelelő postaköltséggel küldött levél vagy csomag feladása bírságot vonhat maga után. A Royal Mail komolyan veszi a postaköltség szabályait, és ha úgy ítélik meg, hogy a postai küldeményre nem lett a megfelelő összeg megfizetve, bírságot kaphatunk. Noha a cél a megfelelő fizetés biztosítása, túlzónak tűnhet valakinek a megbüntetése egy kis számítási hibáért.

Részegnek lenni egy kocsmában:

Az Egyesült Királyságban technikailag szabálysértésnek minősül az engedéllyel rendelkező helyiségekben részegnek lenni. Bár ezen törvény okán ritkán büntetnek, még mindig létezik, és pénzbírságot vonhat maga után, vagy felkérhetik az illetőt az intézmény elhagyására. A törvény mögött meghúzódó szándék a rend fenntartása és a rendbontások megelőzése, de az az ötlet, hogy valakit megbüntessenek egy kocsmában részegség miatt, valljuk be, meglehetősen fura.

Éneklés vagy fütyülés nyilvános helyeken:

Akár hiszed, akár nem, bizonyos körülmények között a nyilvános helyen történő éneklés vagy fütyülés a közrend megzavarásnak minősülhet, és pénzbírsággal sújtható. Míg a cél a zajszennyezés megelőzése, meglehetősen túlzónak tűnik egy büntetés kiszabása azért, mert valaki ily ártalmatlan módon fejezi ki örömét.

Valaki más Wi-Fi-jének engedély nélküli használata:

Valaki más Wi-Fi-jének az ő hozzájárulása nélküli használata szolgáltatáslopásnak minősül, és technikailag illegális az Egyesült Királyságban. Noha érthető, hogy a Wi-Fi jogosulatlan használata illetéktelen behatolásnak tekinthető, a nem védett hálózatokhoz való hozzáférésért kiszabott bírságok gondolata bizonyos esetekben túlzónak tűnhet.

Fadeszka cipelése a járdán:

Bármilyen hihetetlen, szabálysértésnek minősül, ha fadeszkát vagy bármilyen más hasonló nagyobb tárgyat jogos indok nélkül cipel valaki a járdán. Ez a törvény a mások akadályozásának megelőzése és a gyalogosok biztonsága érdekében jött létre. Bármilyen hihetetlen, de tényleg létezik, bár jó esély van rá hogy a valóságban csak nagyon kivételes esetekben kap valaki ilyesmiért pénzbírságot.

Orrfújás nyilvános helyen:

Bár az orrunk kifújása teljesen természetes dolognak tűnhet és valljuk be az is, ezt nyilvános helyen, valaki más szeme láttára végrehajtani sértőnek minősülhet, és „rendellenes viselkedésért” pénzbírságot vonhat maga után. Bár itt a higiénia és az etikett betartása volna a cél, sokak számára nevetségesnek tűnhet, hogy a szigetországban erre is van egy törvény. Bár az már más kérdés, hogy hányan foglalkoznak vele.

Fontos megjegyezni, hogy bár ezek a jogszabályok léteznek, a végrehajtás az egyes esetektől függően eltérő lehet, és előfordulhat, hogy bizonyos esetekben csak ritkán vagy egyáltalán nem szabnak ki bírságot. Mindazonáltal ezek a sajátos szabályozások rávilágítanak az Egyesült Királyság jogrendszerének bonyolultságára és alkalmanként vicces sajátosságaira.

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után