Akár £1,000-ra is megbüntethetnek Angliában ha az úton elengeded a mentőautót, de nem szabályosan 1

Arra figyelmeztették a sofőröket, akik Angliában a közutakon közlekednek, hogy 1000 GBP-ig terjedő pénzbírsággal is sújthatják őket, ha megszegik a KRESZ-t, miközben mentőautót engednek el maguk mellett az úton.

Akár £1,000-ra is megbüntethetnek Angliában ha az úton elengeded a mentőautót, de nem szabályosan 3

A KRESZ támogatja ugyan a segélyszolgálatok elengedésének általános autós etikettjét, azonban ha a járművezetők illegális manővert hajtanak végre eközben, vagy ennek elősegítésére nem megfelelő helyen állnak meg, akkor azért borsos árat fizethetnek. A KRESZ kimondja, hogy az autósoknak elsőbbséget kell adniuk a villogó lámpát használó mentőautóknak, a tűzoltóautóknak és a rendőrségi járműveknek.

Ám annak érdekében, hogy a mentők és a rendőrautók előtt szabaddá tegyék az utat, a közlekedőknek tisztában kell lenniük azzal, hogy a legtöbb szabály megszegése továbbra is tiltott marad, például a sárga buszmegállóban való megállás, a buszsávba való áthajtás vagy a piros lámpán való áthaladás.

A KRESZ 219. szabálya kimondja: „Észre kell venni és meg kell hallani a mentőket, tűzoltóautókat, rendőröket, vagy más segélyszolgálati járműveket villogó kék, piros vagy zöld lámpákkal és szirénákkal, vagy villogó fényszórókkal.”

„Amikor egy ilyen jármű közeledik, ne essen pánikba. Mérlegelje a jármű útvonalát, és tegye meg a megfelelő lépéseket az elengedése érdekében, miközben betartja az összes közlekedési táblát. Ha szükséges, húzódjon le az út szélére és álljon meg, de igyekezzen elkerülni a megállást egy domb, kanyar vagy keskeny útszakasz előtt. Semmiképp ne veszélyeztesse magát, más közlekedőket vagy gyalogosokat, és mindenképp kerülje a járdára való felhajtást.”

Az RAC szakértői elmondták azt is, hogy gyakran kell jogi tanácsot adniuk azoknak az autósoknak, akiket ilyesmiért durva pénzbírsággal sújtanak, miután helytelenül cselekedtek, miközben elsőbbséget adtak ilyen szituációban.

„Vezessen addig, amíg nincs egy megfelelő hely a leálláshoz, és használja a józan eszét, nehogy veszélybe sodorja a többi közlekedőt.” – magyarázták.

A szakértők arra is figyelmeztettek, hogy a megfelelő vezetési szabályok figyelmen kívül hagyása a segélyszolgálatok járműveinek elengedésekor nem csak veszélyes eseményekhez és balesetekhez vezethet, de meg is akadályozhatja az embereket a sürgős segítség megkapásától, ami akár az életükbe is kerülhet.   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után