A lakosság felső 1%-ának vagyona majdnem annyi, mint az ország összes többi lakójáé összesen Nagy-Britanniában (megdöbbentő adatok) 1

Az Oxfam legfrissebb elemzése szerint az Egyesült Királyságban élők leggazdagabb 1%-a gazdagabb, mint az ország lakosságának 70%-a együttvéve. Sőt a különbség ráadásul egyre nő.

A lakosság felső 1%-ának vagyona majdnem annyi, mint az ország összes többi lakójáé összesen Nagy-Britanniában (megdöbbentő adatok) 3

A jótékonysági szervezet jelentése rámutatott arra, hogy Nagy-Britannia 685 500 leggazdagabb emberének összesen 2,8 billió font az összvagyona, míg az Egyesült Királyságban élő 48 millió többi lakos (a teljes lakosság durván 70%-a) együttes vagyona ezzel szemben mindössze 2,4 billió font. Az Oxfam Survival of the Richest elnevezésű elemzése a világméretű egyenlőtlenségek egyre növekvő méretére próbálja felhívni a figyelmet, miután negyed évszázad óta először nőtt a szélsőséges szegénységben élők és a rendkívüli gazdagságban élők aránya az elmúlt két évben egyszerre.

Az Oxfam szerint 2021-ben és 2022-ben a leggazdagabb 1 százalék közel kétszer annyi „új vagyont” halmozott fel – a globális gazdaságban keletkezett bevételt –, mint a világ többi része együttvéve. A jelentés szerint ez az elitcsoport az elmúlt két évben 21 billió font új vagyont tett zsebre, ami az összes új bevétel csaknem kétharmadának felel meg világszinten.

A milliárdosok száma és vagyona is megduplázódott az elmúlt évtizedben a világon. Ugyanakkor ma már legalább 1,7 milliárd munkavállaló él olyan országokban, ahol az infláció jelenleg meghaladja a bérek növekedésének ütemét, és több mint 820 millió embernek – nagyjából minden tizedik embernek a Földön – nincs elegendő élelme a hétköznapokban.

Az Oxfam egy 5%-os vagyonadó kivetését kéri a szupergazdagokra, amivel évente 1,4 billió fontot gyűjthetnének össze, ami a jótékonysági szervezet szerint elegendő lenne ahhoz, hogy kétmilliárd embert emeljenek ki általa a mély szegénységből. Danny Sriskandarajah, az Oxfam GB vezérigazgatója bírálta a kormányokat, amiért nem foglalkoznak a pénzügyi egyenlőtlenség kérdésével, és a jelenlegi gazdasági helyzetet „az alapvető emberi értékek megsértésének” minősítette.

„A válság milliókat sodort a szakadék szélére, miközben vezetőink nem tudják kezelni a problémát – a kormányoknak fel kell hagyniuk a kevesek érdekeit szolgáló tevékenységek előnyben részesítésével. Hogyan fogadhatunk el egy olyan rendszert, ahol sok országban a legszegényebb emberek sokkal magasabb adót fizetnek, mint a szupergazdagok? Egy liszteladó, amellyel az Oxfam dolgozik Ugandában, havonta 40%-os adót fizet, míg egyes milliárdosok valódi adókulcsai a 3%-ot is alig érik el. A kormányoknak most magasabb adókat kell bevezetniük a szupergazdagokra.” – nyilatkozta.

A Patriotic Millionaires és a Tax Justice UK mellett az Oxfam egyszeri „szolidaritási vagyonadó” bevezetését és a leggazdagabb 1% adójának megemelését szorgalmazza. Az Oxfam azt is megállapította, hogy 95 élelmiszer- és energiaipari vállalat több mint kétszeresére növelte nyereségét 2022-ben, 251 milliárd GBP nyereségre téve szert, és ennek az összegnek a 84%-át gazdag részvényeseknek fizették ki. A jótékonysági szervezet szerint Ausztráliában, az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban is az ilyen vállalati többletnyereségek okozták az infláció legalább felét.    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után