A lakásárak csökkenni, az albérletek ára viszont emelkedni fog Nagy-Britanniában 2024-ben 1

Az elemzők és hitelezők szerint 2024-ben a brit lakásárak várhatóan esnek majd, miközben a lakásbérlés költségei még tovább emelkednek. A kormány hivatalos előrejelzője szerint az ingatlanárak nagy valószínűséggel közel 5%-kal fognak esni, bár a hitelezők ennél kisebb esésre számítanak.

A lakásárak csökkenni, az albérletek ára viszont emelkedni fog Nagy-Britanniában 2024-ben 3

További 5-6%-kal drágulhatnak azonban az újonnan bérbe adott ingatlanok bérleti díjai az ingatlanszakértők szerint egy évnyi meredek emelkedést követően is. Ez korlátozná a csökkenő árak előnyeit a potenciális első ingatlanjukat vásárlók számára. Sok bérlő azt állítja, hogy megterhelték a magas költségek, ami korlátozza az önrésznek félrerakható összeg nagyságát a lakást venni vágyók körében.

2024-re széles körben gyenge gazdasági helyzetet jósolnak, és ez valószínűleg át fog terjedni a lakáspiacra is. A kevésbé biztonságos munkaerőpiac pedig befolyásolhatja a költözni vagy első lakást vásárolni vágyók döntését. Ehhez hozzáadódik az, hogy a jelzáloghitelek kamatai magasabbak maradnak, mint azt sokan tervezték. További 1,6 millió lakástulajdonosnak fog lejárni jelenlegi fix kamatozású szerződése a következő 12 hónapban, akik túlnyomó többségének a havi törlesztőrészlete meredeken emelkedhet ezt követően.

A bankokat és hitelezőket képviselő UK Finance azt mondta, hogy a lakáshitelek mértékének visszaesésére számít, és arra, hogy egyre többen lesznek, akik nem tudják majd fizetni a részleteket. Az előrejelzések szerint 2024-ben az Egyesült Királyság lakásvásárlási hitelei 8%-kal csökkennek.

Más előrejelzések szerint a brit lakásárak 2024-ben változatlanok maradnak, vagy átlagosan maximum 2%-kal esnek. A kormány hivatalos előrejelzője, a Költségvetési Felelősségi Hivatal (OBR) a novemberi őszi költségvetés idején azt mondta, hogy várhatóan a lakásárak 4,7%-kal csökkennek majd 2024-ben. A Halifax, a Lloyds Banking Group része – az ország legnagyobb jelzáloghitelezője – 2-4 százalék közötti esést prognosztizált, de ugyanezeket az okokat emelte ki.

A magánszektorban albérletet kereső emberek az elmúlt év során szembesültek a megugró árakkal és az extrém verseny okozta nehézségekkel. A szakértők szerint az új lakások bérleti díjai valószínűleg tovább emelkednek, de lassabban, mint az utóbbi időben.

A Zoopla ingatlanportál adatai szerint az elmúlt három évben 31%-kal nőtt egy újonnan kiadott ingatlan átlagos ára. Ez átlagosan évi 3360 fontnak felel meg. Ugyanakkor a cég arra számít, hogy 2024-ben egy “kiegyensúlyozottabb” piac segít majd a bérlőknek. Előrejelzése szerint a bérleti díjak éves növekedése a jövő év végére 5%-ra lassul, ami 2021 szeptembere óta a leglassabb ütem lesz.

A rendelkezésre álló ingatlanok hiányának részben a bérbeadókra nehezedő pénzügyi nyomás az oka, akik közül sokan voltak, akik eladták az erre a célra használt ingatlanjukat.

Emily Williams, a Savills ingatlaniroda lakossági kutatócsoportjának igazgatója azt mondta, hogy nagyon nehéz lesz megfordítani ezt a helyzetet a következő néhány évben.

“A szektorban a rendelkezésre álló albérletek számának jelentős növekedése 2026-ig nem igazán várható, amikor a kamatlábak jelentősebb mértékben esnek majd” – mondta, hozzátéve, hogy Londonban ez még ennél is hosszabb ideig eltarthat.

A Savills arra számít, hogy 2024-ben a bérleti díjak további 6%-kal emelkednek, ami a becslések szerint több mint kétszerese lesz az emberek jövedelmének a növekedési ütemének. Előrejelzése szerint azonban a bérleti díjak emelkedése tovább fog lassulni a következő években, mert a bérlők egyre többen egyszerűen nem engedhetik meg maguknak, hogy ennyit kifizessenek csak a lakhatásra minden hónapban.    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után