A katonaság bevetésére készül a brit kormány az oltási program megvalósításához 1

Boris Johnson ma este a Downing Streeten tart majd egy újabb Covid-19 sajtótájékoztatót, amelyen az előrejelzések szerint ismerteti majd a kormány tervét a hadsereg által is megtámogatott koronavírus vakcina programot illetően.

A katonaság bevetésére készül a brit kormány az oltási program megvalósításához 3

A miniszterelnökhöz csatlakozik majd az NHS egyik vezetője, Sir Simon Stevens és Phil Prosser dandártábornok a Downing Streeten, és arról fognak majd beszámolni többek közt, hogy Nagy-Britannia legveszélyeztetettebb helyzetben levő lakóit miként fogják beoltani február közepéig. A katonaság segítségére azért lesz szükség, hogy a miniszterelnök ambiciózus terve, hogy nagyjából 14 millió ember legyen beoltva február közepére, megvalósulhasson.

Sajnos eközben a járvány továbbra is egyre jobban terjed az országban. Január 6-án, szerdán az Egyesült Királyságban 62 322 koronavírusos esetet és 1041 halálesetet regisztráltak, így először lépte túl a napi koronavírus megbetegedések száma a 62 000-et, és április óta először lépte túl a napi halálos áldozatok száma az 1000 főt. A miniszterelnök szóvivője megerősítette, hogy a bejelentésre ma este 17 órakor kerül sor.

A katonaság bevetésére készül a brit kormány az oltási program megvalósításához 4

A Downing Street emellett hét „oltási megaközpontot” is létrehoz, amelyek a jövő héten nyílnak majd meg, közülük az egyik a londoni ExCel központ lesz, de a sajtótájékoztatón valószínűleg erről is elhangzik majd több infó. Boris Johnson szerdán a brit parlament alsóházának azt mondta, hogy az oltási program „végre megszabadít minket ettől a nyomorult vírustól”.

A Honvédelmi Minisztériumot arra kérték, hogy készítsenek tervet a vakcina egyenletes elosztására azok között, akiknek a legnagyobb szüksége van rá. Ben Wallace védelmi miniszter elmondása szerint a brit fegyveres erők napi akár 100 000 adagot is be tudnak adni, ha szükséges. A hivatalos adatok szerint a keddi napig összesen 1.3 millió lakos került beoltásra Nagy-Britannia területén, a vakcina megérkezése óta.

A kormányt ugyanakkor sokan bírálták az oltási program kapcsán, mivel sok olyan ország van, köztük például Izrael, ahol jóval nagyobb számú embert oltanak be kevesebb idő alatt. A kis gyógyszertárak pedig sokan azt állítják, hogy a miniszterek „levegőnek nézték” őket, amikor felajánlották segítségüket az oltás terjesztését és beadását illetően. A kormány eközben a vakcinát gyártó cégekre mutogatott ujjal, hogy nincs elég oltás, amire a Pfizer és az AstraZeneca azzal vágtak vissza, hogy már több millió adagot leszállítottak az NHS-nek.        Forrás

Megosztás