A Covid 5. hulláma terjed Nagy-Britanniában: Napi negyedmillió eset felé tart az ország és több szakértő is nyilatkozott, hogy mi várható 1

Az Egyesült Királyság a Covid ötödik hullámával küzd, a fertőzések száma megint rohamosan emelkedik, és a nagy nyári események miatt a megbetegedések száma még ennél is magasabbra emelkedhet – figyelmeztettek szakértők.

A Covid 5. hulláma terjed Nagy-Britanniában: Napi negyedmillió eset felé tart az ország és több szakértő is nyilatkozott, hogy mi várható 3

Az elmúlt hetekben meredeken emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma, a legfrissebb adatok szerint 1,7 millió embernek lett pozitív a Covid tesztje az Egyesült Királyságban, ami 23 százalékos növekedés az előző héthez képest. A növekedést az Omicron legújabb BA.4 és BA.5 változatai okozzák.

Aggodalomra ad okot, hogy a világjárvány után most, először újra megrendezett tömeges rendezvények – például a hétvégi Glastonbury, a Notting Hilli karnevál és az augusztusi Edinburgh-i Fesztivál – visszatérése miatt a Covid fertőzöttek száma még tovább ível majd felfelé. A megbetegedések számának első gyors ütemű emelkedése a szakértők elmondása szerint a júniusi jubileumi hétvégi ünnepségek után következett be, amikor is a fertőzések 43 százalékos növekedését jelentették a királynő megkoronázásának 70. évfordulója alkalmából tartott négynapos ünnep után.

Az egészségügyi vezetők arra figyelmeztettek, hogy az esetek számának megugrása jelentős hatással lesz az NHS-re, ami már így is roskadozik a hatalmas túlterheltség és a munkaerőhiány következtében. A Covid miatt kórházi kezelésre szorulók száma az előző hétről erre a hétre 31 százalékkal nőtt, ami azt jelenti hogy gyorsabb ütemben emelkedett, mint az előző márciusi Omicron-hullámnál.

Tim Spector professzor, a ZOE Covid tünetvizsgáló alkalmazásának munkatársa elmondta, hogy a koronavírus ötödik hulláma már elkezdődött. „Jelenleg egy hullámban vagyunk – mondta –, napi negyedmillió eset felé tartunk, ez már hullám, ne szépítsük.”

Hozzátette azt is, hogy a nyári események „potenciálisan nagy hatással lehetnek” a Covid fertőzések számára. „Az olyan események, mint a Glastonbury, felgyorsítják a terjedését, de a kérdés az, hogy pontosan mennyit számítanak.” – mondta Spector professzor a The Independentnek. „Minden korlátozást feloldottunk, a legtöbben jelenleg nem gondolják, hogy a Covid-probléma még mindig fenn áll, a legtöbben nem viselnek maszkot sem, és nem is aggódnak a megfázáshoz hasonló tüneteik miatt.”

„Napi negyedmillió eset felé tartunk” – mondta. „A kérdés az, hogy megáll-e ott és újra visszafordul… mindenki őszi hullámot jósolt, de nem hiszem, hogy bárki is megjósolta ezt a nyári hullámot. Egyik modellezés sem feltételezte ezt az opciót, nem vették ugyanis figyelembe a jelenleg domináns BA.5 variáns hatását.”

Azeem Majeed professzor, a londoni Imperial College alapellátási és közegészségügyi osztályának vezetője szintén egyetértett azzal, hogy a BA.5 változat új hullámot indított meg az Egyesült Királyságban, amelyet a nagy nyári események súlyosbíthatják.

Majeed professzor hangsúlyozta, hogy az oltás továbbra is jó védelmet nyújt az Omicron-variánsok ellen a betegség halálos és súlyos lefolyású változatával szemben. Spector professzor azonban arra figyelmeztetett, hogy a BA.5 azon képessége, hogy megkerüli az immunitást, azt jelenti, hogy több ember fertőződhet meg, beleértve azokat is, akik már korábban valamelyik variánst elkapták.

A jelenlegi 1,7 millió fertőzésből az Országos Statisztikai Hivatal (ONS) szerint 1,3 millió ember tesztje lett pozitív a június 18-ával végződő héten Angliában, ami 21 százalékos növekedés az előző héthez képest. Skóciában volt a legnagyobb, méghozzá 42 százalékos a növekedés, 250 700 fertőzöttel; 68 500 van Walesben és 59 900 Észak-Írországban.      Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után