A Caroline vihar ma érte el Nagy-Britannia partjait, helyenként orkán erejű széllökésekkel 1

A vonat és a kompközlekedés is akadozott, és több tucat iskolát bezártak Skóciában a Caroline vihar miatt, amely ma csapott le Nagy-Britannia partjaira.

A Caroline vihar ma érte el Nagy-Britannia partjait, helyenként orkán erejű széllökésekkel 3

A Met meteorológiai központja borostyán („legyen felkészülve”) és sárga („legyen óvatos”) riasztást adott ki Skóciára a csütörtöki napon. Emellett péntekre és szombatra is sárga riasztást adtak ki havazás, jegesedés és erős szelek miatt. Skócia közlekedési minisztere, Humza Yousaf úgy fogalmazott, hogy az ország „kihívást jelentő” időjárással áll szemben.

A skóciai hegymászószövetség szerint a Cairngormsnál lévő Cairn Gorm hegy csúcsa közelében 116 mérföld/órás széllökéseket is mértek. De a Caithness mellett található Dounreay atomerőmű közelében is 91 mph-val fújt a szél – az erőművet be is zárták délután 1-kor a rossz időjárási körülmények miatt.

A nap folyamán a sárga figyelmeztetést kiterjesztették Skócia déli részeire és Észak-Írországra is, itt 70 mph-s szeleket lehet tapasztalni a napokban. „A legerősebb széllökések csütörtök délelőtt érték el Skócia északnyugati részét, majd a nap folyamán átterjedtek az északi területekre, és Észak-Írországra is” – mondta a Met meteorológusa. „Csupán estefelé fognak fokozatosan enyhülni a körülmények.”

A BBC viharos szelet és havat is jósol a következő napokra:

A Caroline vihar ma érte el Nagy-Britannia partjait, helyenként orkán erejű széllökésekkel 4

Csütörtökön reggel az egyre veszélyesebb időjárás miatt leállt a vonatforgalom Skócia északi és nyugati területein, rengeteg járatot töröltek – Perth és Aberdeen, Inverness és Aberdeen, valamint Glasgow és Neilston között is megakadt néhány órára a vonatok közlekedése. Az iskolákat és óvodákat Lewis, Harris, Uist és Barra, valamint a Highland területein elővigyázatosságból szintén bezárták. A helyi energiaszolgáltató szerint a mai nap folyamán több mint 3900 helyre hívták ki őket amiatt, hogy a vihar elcsapta az áramot. Jelenleg is körülbelül 780 otthon van elektromosság nélkül Skócia területén.

Emellett az autósokat is figyelmeztették, hogy fokozott odafigyeléssel vezessenek az erős szél és az esetleges leszakadt tetődarabok vagy ágak miatt, amiket magával sodor. A házak kismértékű megrongálódása tehát előfordulhat a napokban, és a hajóforgalom is akadozik majd. Több mint 10 helyen kisebb áradás is volt – Ayrshire, Lochaber, Caithness és Sutherland mind az érintett területek között vannak. Garmouth és Kingston egy rövid időre teljesen elszigetelődött a külvilágtól a vihar miatt.

A Caroline vihar ma érte el Nagy-Britannia partjait, helyenként orkán erejű széllökésekkel 5

A part közelében lakók figyelmét az erős és magas hullámzásra hívták fel. A vihar miatt például már evakuálni kellett a North Sea olajfúró torony személyzetét is. Összesen 159 embert hoztak ki a partokra az Aberdeentől 240 mérföldre lévő toronyból. 36 embert a vihar előszelei miatt nem is tudtak a hajókon a partokra vinni, helikopterrel mentek értük nem sokkal később.

Ahogy pedig Caroline elhalad az ország felett, a nyomában hideg levegő érkezik. Emiatt is adtak ki sárga riasztást a havazásra, a hétvégén akár 2-5 cm hó is eshet Skócia, Észak-Írország, Wales és Észak Anglia területein. „Péntektől a hó és a fagy veszi át a főszerepet, sok helyen hóviharokra és hóesésre számíthatunk” – mondta Yousaf miniszter. „De nem kell aggódni, rengeteg só és hóeltakarító vár bevetésre készen, és az online hófigyelő rendszerünk is jól működik.”    Forrás Hirdetőknek: info@hungliaonline.com

Megosztás