A brit történelem eddigi legnagyobb, országos méretű NHS ápoló sztrájkja jön, méghozzá heteken belül Nagy-Britanniában 1

Az NHS történetének legnagyobb ápoló sztrájkjára a legfrissebb értesülések szerint még karácsony előtt kerül sor a brit egészségügyben dúló, a fizetések körül kialakult vita miatt.

A brit történelem eddigi legnagyobb, országos méretű NHS ápoló sztrájkja jön, méghozzá heteken belül Nagy-Britanniában 3

Ez lenne az első országos sztrájk a Royal College of Nursing (RCN) történetében, amely az inflációt meghaladó 5 százalékos béremelésért kampányol – írja a The Observer. Egy szakszervezeti forrás a következőt mondta az újságnak: „Ezáltal a szolgáltatások többsége meg fog bénulni, és országszerte hatalmas sorbanállásra kell majd számítani.”

Bár a szavazatszámlálás még folyamatban van, az RCN tisztségviselői úgy vélik, hogy elég tag szavazott a téli demonstrációra igennel, amelyre néhány héten belül, feltehetőleg már karácsony előtt sor kerül. A sztrájk pontos jellegét még nem határozták meg, de valószínűleg hátráltatni fogja a betegeket a műtétekben és az időpontok foglalásában, miközben már így is rekordméretűek az NHS-es várólisták.

Az ápolók végeztek az élen az idén a YouGov közvélemény-kutatásában azon szakmákat illetően, amelyekben dolgozók a legnagyobb mértékben járultak hozzá a társadalom segítéséhez, és a legjelentősebb áldozatokat hoztak a Covid-járvány idején. Mindez nehéz gazdasági körülmények közepette, az 1980-as évek óta nem látott rettentő magas infláció és a Bank of England néhány nappal ezelőtti figyelmeztetése mellett, hogy az Egyesült Királyság az elmúlt 100 év leghosszabb recessziójába fog kerülni.

Az RCN szavazása nem nemzeti, hanem munkáltatói szinten zajlott, ami azt jelenti, hogy az egyes régiókban a sztrájk törvényessé tételéhez szükséges küszöbértékeket fogják számításba venni annak meghatározására, hogy mely munkahelyeken lehet sztrájkot tartani.

Pat Cullen, az RCN főtitkára ezt mondta: „Szeretném megköszönni a tagoknak, hogy időt szakítottak arra, hogy szavazzanak ezen a történelmi szavazáson. Soha nem volt még ennél döntőbb fontosságú időszak a személyzet biztonságáért és a méltányos fizetésért való küzdelemben.”

„Az NHS-ünk a szakadék szélén van a krónikus munkaerőhiány miatt. Szakmánk egyre elhanyagoltabb, és a betegbiztonság fizeti meg az árát. Egyikünk sem akar ilyen jellegű demonstrációt, de ebbe a pozícióba kényszerültünk egy évtizednyi reálbér csökkenés után. Nem tudjuk tovább nézni, ahogy kollégáink és pácienseink szenvednek. Ami sok az sok.”

Az RCN szerint rekordszámú betöltetlen ápolói állás van a munkaerőpiacon, és az elmúlt évben az Egyesült Királyságban 25 000 ápolói alkalmazott hagyta el munkáját. Állítólag egy friss elemzés szerint egy tapasztalt nővér fizetésének reálértéke 20 százalékkal csökkent 2010 óta.    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után