A brit pénzügyminiszter mai beszéde, és legfrissebb bejelentése arról, hogy milyenek a kilátások Nagy-Britanniában 1

Jeremy Hunt, brit pénzügyminiszter ismertette tervét az Egyesült Királyság gazdasági növekedésének fellendítésére vonatkozóan, miközben egyre több kritika éri a kormány gazdaság stratégiáját.

A brit pénzügyminiszter mai beszéde, és legfrissebb bejelentése arról, hogy milyenek a kilátások Nagy-Britanniában 3

London központjában tartott beszédében Mr. Hunt felvázolta a lehetőségeket és többek közt azt is megígérte, hogy „a Brexit által biztosított szabadságjogokra” fog építeni. Ám az utóbbi időben A kormányt eközben azzal vádolják, hogy nincs hosszú távú növekedési terve. Hétfőn a CBI üzleti csoport arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Királyság lemaradt riválisai mögött a „zöld növekedés” terén.

Másnap a Begbies Traynor nevű cég pedig egy olyan adatot tett közzé, mely szerint a tavalyi év végén több mint egyharmadával ugrott meg a csőd szélén álló cégek száma a szigetországban. Csütörtökön pedig az autógyártó cégek figyelmeztettek, hogy az Egyesült Királyságnak nincs stratégiája a gyártók bevonzására. A Bloomberg londoni főhadiszállásán tartott beszédében Hunt úr bemutatta, hogyan tervez a kormány növekedést elérni több ágazatban az Egyesült Királyságban.

A beszéd olyan kulcsfontosságú ágazatokra összpontosított, mint a digitális technológia, a zöld iparágak, az élettudományok, a fejlett gyártás és a kreatív iparágak. Egy hosszú távú tervet is megfogalmazott a gyenge termelékenység leküzdésére. “Ez egy olyan terv, amelyet a Brexit tett szükségessé, lendületet adott neki és sikeres lesz, ha katalizátora lesz azoknak a merész döntéseknek, amelyeket meg kell hoznunk” – mondta.

Carl Ennis, a német ipari óriás, a Siemens egyesült királyságbeli vezérigazgatója a BBC Today című műsorában a következőket mondta: “Most már három éve, hogy a kormány egyszerűen csak kidobta az iparra vonatkozó stratégiáját, és azt kell mondjam, ez nagyon hiányzik.” Sürgette az oktatásba való nagyobb befektetést is, hogy segítsenek elsajátítani az embereknek a munkához szükséges megfelelő készségeket. “Azt gondoljuk, hogy az elmúlt néhány évben eltévedtünk ezzel kapcsolatban.”

A tágabb képet nézve Hunt úr azt mondta, hogy a “Nagy-Britannia hanyatlásával kapcsolatos kép” téves volt korábban és ma is téves, hozzátéve, hogy egyes negatív előrejelzések “nem tükrözik a teljes képet”. Dicsérte a “brit zsenialitást és brit kemény munkát”, és megígérte, hogy ezt hosszú távon jólétté változtatja.

Októberi hivatalba lépése óta ez volt a pénzügyminiszter első nagy gazdasági beszéde, az őszi nyilatkozaton és Liz Truss miniköltségvetésének nagy részét megfordító beszédén kívül. Tavaly novemberi őszi nyilatkozatában Hunt úr több milliárd font értékű adóemeléseket és kiadáscsökkentéseket jelentett be, amelyek célja az ország pénzügyeinek javítása.

Sokan ezt a mostani beszédet úgy fogják tekinteni, mint egy reakicót arra a kritikára, miszerint a kormánynak nincs hosszú távú növekedési terve a globális gazdasági elmozdulással szemben. Ezt a véleményt egyre nyíltabban hangoztatták, többek között ezen a héten az autógyártók is.

Csütörtökön a Motorgyártók és Kereskedők Társasága (SMMT) új adatai szerint az Egyesült Királyságban gyártott új autók száma 66 éve a legalacsonyabb szintre süllyedt. Az Egyesült Királyság autógyártását tovább hátráltatta a Britishvolt múlt heti összeomlása is. A cég azt tervezte, hogy a northumberlandi Blyth közelében, Cambois-ban egy elektromos autók akkumulátorait készítő óriási gyárat épít, de a projekt közben elfogyott a pénz.

Az Egyesült Királyság gazdaságáról az elmúlt hetek adatai vegyes képet festenek. Az Egyesült Királyságban az árak emelkedése zsinórban második hónapja lassult decemberben, de az élelmiszerek, köztük a tej, a sajt és a tojás ára 40 éves csúcson tartotta az inflációt.

Eközben a bérek több mint 20 éve a leggyorsabb ütemben nőttek, de még mindig nem tudnak lépést tartani az emelkedő árakkal. A keddi adatok pedig azt mutatják, hogy decemberben új csúcsot ért el az állami hitelfelvétel, ami a háztartások energiaszámláinak támogatásának és a növekvő hitelkamatoknak köszönhető.

Szerdán pedig a független Költségvetési Felelősségi Hivatal közölte a kormányzattal, hogy túlbecsülte a középtávú növekedési kilátásokat, és le fogja minősíteni azt. A leminősítés pedig jóval kevesebb mozgásteret hagy Huntnak a márciusi költségvetése előtt.   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után