Az egyik legmagasabb rangú EU-s hivatalnok újabb nyomás alá helyezte Theresa May-t, miszerint, ne késleltesse a Brexitet, és kezdje el a folyamatot „amilyen gyorsan csak lehet”.

dtusk may

Az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk, aki a londoni miniszterelnöki hivatalban folytatott tárgyalásokat a brit miniszterelnökkel, újra arra kérte May-t, hogy vessen véget a bizonytalanságoknak az EU nyugalma érdekében.

„Ezzel az a tényállással mind a 27 tagállam egyetért. Hogy egyszerűen fogalmazzak, a labda most már önnél van.” — mondta Tusk.

theresa may donald tusk

Az Európai Tanács elnöke hozzátette: „Tisztában vagyok azzal, hogy ez nem könnyű, de még mindig azt remélem, hogy olyan gyorsan el tudja indítani a folyamatot, amilyen gyorsan csak lehet.”

Tusk a Twitter oldalán is írt a témáról: „Az a célunk, hogy a lehető legszorosabb EU-UK kapcsolatokat létesítsünk. Most már az Egyesült Királyságnak kell megkezdenie a tárgyalásokat. Mindenkinek az az érdeke, hogy ez mihamarabb elkezdődjön.”

Azt kérik, hogy May mihamarabb indítsa be az 50. cikkelyt, amellyel megkezdődik majd a két éves kilépési folyamat. Úgy tűnt, ez a kérés megnehezítette a találkozót, hiszen a miniszterelnök ismételten kitart a mellett, hogy ezt a lépést majd csak jövőre teszi majd meg.

Az elmúlt hetekben, néhány EU-s vezető, köztük Angela Merkel, már nem ragaszkodik ahhoz, hogy a Brexit mihamarabb elkezdődjön. Úgy tűnik, felismerték, hogy az új brit kormánynak időre van szüksége, hogy kitalálja, mit is akar.

Tusk azt mondta, hogy a Brexit részletei nem kerülnek megvitatásra a jövő heti Európai Tanácson, Szlovákiában, mivel az 50. cikkelyt még nem indították be. Azonban, az elmondása szerint, a többi 27 tagállam vezetői „meg fogják beszélni a Brexit politikai következményeit Európára nézve” egy olyan tárgyaláson, amelyen May is részt fog majd venni.

Tusk hozzátette: „Semmi kétségem sincs a felől, hogy a nap végén, a közös stratégiai célunk miatt a lehető legszorosabb kapcsolatok fognak megszületni.”

May számára miniszterelnökként, ez az első találkozó egy ilyen magasrendű EU-s tisztviselővel.   Forrás: www.independent.co.uk

[fblike]