A Scotland Yard tegnap megakadályozott egy terrorcselekményt Britanniában. A merényletet két férfi készült elkövetni az ISIS-től, akiket Londonban letartóztattak.

armedpolice2907a1-0

A terrorelhárítás Nyugat-Londonban csapott le a párra csütörtök hajnalban, akik minden gyanú szerint, terrortámadást készítettek elő. A 19 és 20 éves két fiú testvér a megadott címen tartózkodott a kora reggeli rajtaütéskor, amelyet a fővárosi terrorelhárító parancsnokság és a délkeleti terrorelhárító egység hajtott végre.

A rendőrök még jó néhány gyanús címet felkerestek nyugat és délnyugat Londonban és Thames Valley-ben. Ezekkel kapcsolatban a rendőrség nem ad ki további információt. Annyit lehet tudni, hogy ez jelentős rajtaütés volt, amellyel iszlám szélsőségeseket sikerült leszerelni. A rendőrség nem kíván részleteket elárulni a helyszínről és a feladatról, de olyan információk is kiszivárogtak, mely szerint automata fegyvereket is bevetettek volna a támadás során.

Mindkét férfi londoni. A 19 éves férfit terrorcselekmény előkészítésének gyanúja miatt tartóztatták le, amelyben a fővárosi terrorelhárító egység nyomozást végzett. A 20 éves férfi a terrorizmus finanszírozásának gyanúja miatt került letartóztatásra, ill. azért, mert megtagadta, hogy bármilyen információt kiadjon a terrorcselekménnyel kapcsolatban.

A férfit nem csak a fentiek miatt vették őrizetbe. Ugyanis, a délkeleti terrorelhárító egység nyomozásainak eredményeként azzal is gyanúsítják, hogy terrorcselekményeket készített elő.

A terrorfenyegetettség szintje Britanniában nagyon komoly, így nagy valószínűséggel állítható, hogy komoly terrortámadást sikerült lefülelni még éppen időben. Sir Bernard Hogan-Howe fővárosi rendőrparancsnok azt mondta, hogy bármikor történhet IS merénylet Nagy-Britanniában.

Terrorcselekmények sokasága ment végbe az utóbbi hónapokban, többek közt Franciaországban és Németországban. Mark Rowley parancsnokhelyettes, aki az Egyesült Királyság terrorelhárító műveleteiért felelős, azt mondta, hogy a tisztjei jelenleg terrorgyanús „nyomozások százait” hajtják végre és folyamatosan bukkannak rá otthon lévő jihadistákra, akik az interneten keresztül kapnak késztetést a terrorcselekmények előkészítésére és végrehajtására.

Több fegyveres tisztet helyeztek ki London szerte és a fővárosi rendőrség részleteket is elárult az új specialista terrorelhárító fegyveres szervekről, akiket arra képeztek ki, hogy nagy teljesítményű motorjukon, perceken belül szálljanak szembe a fegyveresekkel.

A legutóbbi letartóztatások az után történtek, hogy Anjem Choudray gyűlöletszónokot (49) letartóztatták, miután hűséget fogadott az Iszlám Államnak. A férfi egy szélsőséges hálózat feje volt, amely összeesküvéseket támogatott az Egyesült Királyságban és a tengeren túl.

Egy harmadik férfit, egy bizonyos Ali Esayed-et (19) is letartóztatottak a terrorelhárító tisztek délkelet Londonban hasonló bűncselekmény gyanúja miatt, amely egy másik üggyel van kapcsolatban.   Forrás: www.standard.co.uk

[fblike]