„A brit miniszterelnöknek új Brexit megállapodást kell kötnie az EU-val…” 1

Rishi Sunaknak „újra kellene tárgyalnia” az EU-val már megkötött Brexit-kereskedelmi megállapodást annak érdekében, hogy szorosabbra fűzze a gazdasági kapcsolatokat a blokkal – közölte a Tony Blair Globális Változások Intézete.

„A brit miniszterelnöknek új Brexit megállapodást kell kötnie az EU-val…” 3

Az agytröszt szerint ideje megfontolni, hogyan lehetne javítani a Boris Johnson által aláírt kereskedelmi és együttműködési megállapodáson (TCA), amelynek felülvizsgálata 2025 végén lesz esedékes. Az új elemzés feltárta, hogy az Egyesült Királyság exportnövekedése jóval elmarad a többi nagy gazdaságétól, beleértve Németországot és Franciaországot is, annak ellenére, hogy a konzervatív kormány azt állította, hogy a Brexit fel fogja lendíteni a brit üzletek külföldi tevékenységeit.

A volt munkáspárti kormányfő intézetének jelentése szerint a közvélemény egyre jobban vágyik a Brüsszellel való szorosabb kapcsolatokra, hogy enyhítsék Nagy-Britannia „gazdasági kínjait”. Egy hárompontos tervet fogalmaztak meg a jelenlegi Brexit-megállapodások „megjavítására”.

A szakértők szerint a miniszterelnök úrnak gyorsan meg kell kötnie egy az Egyesült Királyságra kiterjedő megállapodást az EU-val az élelmiszerbiztonsági előírásokról, hogy véget vessen az észak-ír protokollal kapcsolatos vitának. A kormánynak emellett pedig azt is fontolóra kellene vennie, hogy önkéntes alapon szélesebb körben alkalmazkodik az EU egységes árupiacának egyes részeihez a zavartalan kereskedelem helyreállítása érdekében – közölte az intézet.

Sőt, a jelentés arra is sürgette a minisztereket, hogy indítsanak konzultációt a vállalkozásokkal a meglévő megállapodás „újragondolása” érdekében azért, hogy olyan hosszú távú megállapodást köthessenek az EU-val, amely csökkenti az áruk, szolgáltatások és digitális kereskedelem akadályait.

Ez a Konzervatív Párton belüli azon vitát követi amely egy jelentés körül alakult ki, amely azt állította, hogy a kormány azt fontolgatja, hogy megpróbál elmozdulni egy az EU-val szorosabb, „svájci típusú” megállapodás felé az egységes piachoz való hozzáférés érdekében.

Mr. Sunak és Jeremy Hunt pénzügyminiszter elvetették azt az elképzelést, hogy az egységes piacra való bejutásért cserébe bármiféle szabályozási összhangot hozzanak létre Brüsszellel, vagy hogy visszatérjenek a munkaerő szabad áramlásához.

A brexitpártiak azonban továbbra is gyanakvóak, miután Hunt nem tagadta, hogy ő lett volna a „svájci típusú” megállapodásról szóló állítások forrása. Az Európai Kutatócsoport egyik vezető tagja azt mondta a The Independentnek, hogy figyelni fognak a Brexittel kapcsolatos bármilyen „enyhülésre” a britek irányából a „meglehetősen aggasztó” epizód után.

Eközben a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a Brexit támogatottsága történelmi mélypontra süllyedt. “A brit közvélemény nagy része mostanra felismeri, hogy a Brexit jelenlegi formájában senkinek sem működik” – mondta Anton Spisak, a jelentés szerzője, a Tony Blair Intézet vezető munkatársa.

Spisak hozzátette: „A jelenlegi kormánynak pragmatikus megközelítést kell alkalmaznia a Brexit kapcsán… Ha ez nem sikerül, a következő kormány feladata lesz, hogy összeszedje a széthullott darabokat, és kézzelfogható megoldásokat kínáljon a Brexitből eredő problémákra.”

A House of Commons Library által összegyűjtött új adatok azt mutatják, hogy az Egyesült Királyság kereskedelmi exportja mindössze 24,4 százalékkal nőtt 2010 és 2021 között, ami Japánt leszámítva a legalacsonyabb növekedési ráta a G7-országok között. Az EU exportja átlagosan 35,5 százalékkal bővült ugyanebben az időszakban.   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után