A brit miniszterelnök tegnapi nagy bejelentése: megszületett az „új” Brexit megállapodás 1

Rishi Sunak sikeresen új Brexit-kereskedelmi megállapodást kötött Ursula von der Leyennel – több mint három évvel azután, hogy Boris Johnson azt állította, hogy „egy teljesen működőképes” megállapodást kötött az EU-val.

A brit miniszterelnök tegnapi nagy bejelentése: megszületett az „új” Brexit megállapodás 3

A miniszterelnök a hétfői napon, három évvel az eredeti Brexit-megállapodás megkötése után egy sajtótájékoztatón ismertette az „új terveket” Ursula von der Leyen-nel az oldalán. A brit vezető hétfői beszédében elismerte, hogy az Egyesült Királyság és az EU között „voltak nézeteltérések”, de kijelentette, hogy „kapcsolatuk új fejezete kezdődik”.

Boris Johnson ellentmondásos törvényét, amely a Brexit utáni szabályokat felülírja Észak-Írországra vonatkozóan, kidobták – Brüsszel pedig beleegyezett, hogy megszünteti az Egyesült Királyság elleni jogi intézkedéseket. Az új megállapodás zöld és piros sávos kereskedelmi útvonalak bevezetését jelenti – az Egyesült Királyságban maradó áruk a zöld sávot használják majd, hogy elkerüljék a vámbürokráciát míg az EU-ba szállítandó árukat a piros sávon keresztül lehet majd szállítani.

A gyógyszerekre vonatkozó „mérföldkőnek számító” megállapodás is született, így az Egyesült Királyság gyógyszerszabályozó hatósága által engedélyezett gyógyszerek automatikusan elérhetővé válnak Észak-Írország minden gyógyszertárában és kórházában. A megállapodáshoz egy új „Stormont-fék” is tartozik – ez a lépés Észak-Írország szuverenitásának „védelme” miatt szükséges.

„A megválasztott Közgyűlés behúzhatja a féket az EU árukra vonatkozó szabályok olyan módosításainál, amelyek jelentős és tartós hatással lehetnek a mindennapi életre” – mondta Sunak. “Ha megtörténik, az Egyesült Királyság kormányának vétójoga lesz.”

Megígérte emellett, hogy megállapodása „zökkenőmentes kereskedelmet biztosít az egész Egyesült Királyságon belül, megvédi Észak-Írország helyét az unióban, és megvédi Észak-Írország népének szuverenitását”.

De még mindig vannak leküzdendő akadályok, mivel Sunaknak most meg kell szereznie az unionisták és a tory euroszkeptikusok támogatását. A parlament szavazni fog a megállapodásról, „és ezt a szavazást tiszteletben fogjuk tartani” – jelentette be ma, miután a tisztviselők korábban nem voltak hajlandók megerősíteni, hogy ez így lesz.

Sir Jeffrey Donaldson, a DUP vezetője kijelentette, hogy pártja „üdvözli a tárgyalások eredményének közzétételét”, és „teljesen egyértelmű, hogy jelentős előrelépés történt”. Megjegyezte azonban, hogy vannak „aggodalomra okot adó kulcskérdések”, és azt mondta, hogy a tisztviselők még áttanulmányozzák a szöveget, és készen állnak az „újra átdolgozásra”, ha szükséges.

A brit miniszterelnök tegnapi nagy bejelentése: megszületett az „új” Brexit megállapodás 4

Von der Leyen asszony kijelentette, hogy az Európai Bíróság (EB) az „egyedüli és végső döntőbíró az uniós jog tekintetében”, és ő fogja kimondani a „végső szót” az egységes piaci döntések meghozatalában. Az EU vezető a sajtótájékoztató után teázott egyet a királlyal is a windsori kastélyban, annak ellenére, hogy bírálták mondván, hogy a találkozó belerángatja Charlest a politikailag vitatott megállapodásba.

A miniszterelnök azt mondta, megérti, hogy a felek részletesen meg akarják majd vizsgálni a megállapodást, amelyre valóban „időt kell szentelni” és alaposan áttanulmányozni.     Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után