Gyönyörű és ritka látvány: 2 nap is látható volt a sarki fény Nagy-Britannia számos pontjáról 1

A sarki fény két egymást követő este is látható volt az Egyesült Királyságban, és a vasárnap esti tökéletes időjárási körülményeknek köszönhetően az éjszakai égbolt egészen délen, egészen Cambridgeshire-ig gyönyörű színekben pompázott.

Gyönyörű és ritka látvány: 2 nap is látható volt a sarki fény Nagy-Britannia számos pontjáról 3

A természeti jelenséget először vasárnap este kaphatták az emberek lencsevégre az Egyesült Királyságban, többek között  Outer Hebrides területén, Észak-Walesben, Cambridgeshire-ben és Shropshire-ben.

A meteorológiai intézet szerint a fények hétfőn este is láthatók voltak, bár a felhős égbolt korlátozta azokat, akik másodszor is gyönyörködni szerettek volna benne, vagy az előző este nem sikerült megtekinteniük.

Gyönyörű és ritka látvány: 2 nap is látható volt a sarki fény Nagy-Britannia számos pontjáról 4

A Met Office űridőjárásért felelős vezetője, Mark Gibbs hétfőn a következőket mondta: „Az aurora ma este is folytatódik, de mivel az Egyesült Királyság nagy részén felhős az ég, túlságosan optimista kijelentés lehet két egymást követő éjszaka arra számítani, hogy sok helyről látható lesz.”

Gyönyörű és ritka látvány: 2 nap is látható volt a sarki fény Nagy-Britannia számos pontjáról 5

„A vasárnap esti megfigyelés során tökéletes körülmények álltak rendelkezésre a bámészkodók számára, így szinte mindenki számára láthatóvá vált az aurora az északi horizonton Dél-Angliában.”

Gyönyörű és ritka látvány: 2 nap is látható volt a sarki fény Nagy-Britannia számos pontjáról 6

Gibbs úr elmondta, hogy vasárnap este a felhőmentes égbolt, a tiszta levegő és a halványabb hold kombinációja lehetővé tette a nagyközönség számára, hogy kis fényszennyezés mellett nagy távolságra is ellássanak, és észrevegyék a sarki fényt. A vasárnap éjszaka tapasztalt jelenség egy napvihar eredménye volt, ami Gibbs úr elmondása szerint, nem szokatlan a napciklus ezen szakaszában.

“Amit tegnap láttunk, az egy mágnesezett plazmarészecskékből álló buborék volt, amely a Napból érkezett, és jelen esetben a Föld felé tartott. Körülbelül két napba telt, mire ezek a részecskék megérkeztek a Napból, majd beléptek a Föld felső légkörébe, és gerjeszteni kezdték az atomokat. A leggyakoribb szín a zöld volt, ami az oxigénatomok gerjesztésének eredménye. Tegnap este láthattunk néhány vöröses és lilás árnyalatokat is, ami a nitrogénatomok gerjesztését jelzi.” – mondta.

Gyönyörű és ritka látvány: 2 nap is látható volt a sarki fény Nagy-Britannia számos pontjáról 7

Sarki fény akkor keletkezik, amikor a napszél annyira felkavarja a magnetoszférát, hogy töltött részecskék hatolnak be a napszélből és a magnetoszférából a felső légkörbe, a Föld mágneses mezejének vonzására, ahol energiájuk egy részét átadják a légkörnek. A légkör összetevői emiatt ionizálódnak és gerjesztődnek, így fényt bocsátanak ki különböző színekben. Formáját az ionizálódott összetevők mozgása határozza meg.   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után