A brit miniszterelnök mai bejelentése: a kormány teljesítette az év elején tett ígéretét 1

Rishi Sunak ma beírhatott magának egy nagy piros pontot, mivel az infláció igen jelentős mértékben, 4,6 százalékra esett, ami azt jelenti, hogy a kormány teljesítette azon ígéretét, hogy felére csökkentik az árak emelkedésének ütemét.

A brit miniszterelnök mai bejelentése: a kormány teljesítette az év elején tett ígéretét 3

Amikor Sunak öt vállalása közül a legfontosabbnak nyilvánította, az árak emelkedési üteme több mint 10 százalék volt, ami azt jelenti, hogy 5 százalék alá kellett, hogy csökkenjen még 2023 vége előtt. A szerdai 4,6 százalékos adat a múlt havi 6,7 százalékhoz képest jelentős csökkenést jelent. A Munkáspárt persze azonnal támadta a kormányt a „tizenhárom éves gazdasági kudarc” miatt, megjegyezve, hogy az árak még mindig a Bank of England által kitűzött 2 százalékos célérték több mint kétszeresével emelkednek.

Rachel Reeves árnyékkancellár a következőket mondta: „Az infláció csökkenése némi enyhülést jelent a megélhetési költségekkel küszködő családok számára. De most nincs itt az ideje, hogy a konzervatív miniszterek pezsgőt bontsanak, és vállon veregessék magukat. A konzervatívok uralma alatti tizenhárom évnyi gazdasági kudarc után a dolgozók rosszabbul élnek és küzdenek a magasabb jelzáloghitelekkel, a még mindig emelkedő bolti árakkal és a Bank of England által kitűzött célnál kétszer magasabb inflációval.”

De egy fárasztó hét után a miniszterelnök ettől függetlenül nagy örömmel jelentette be, hogy teljesítette az infláció felére csökkentésére vonatkozó ígéretét.

A miniszterelnök azt mondta: „Januárban az infláció felére csökkentését tettem a legfőbb prioritásommá. Azért tettem ezt, mert kétségtelenül ez a legjobb módja a megélhetési költségek csökkentésének és a családok anyagi biztonságának biztosításának. A mai napon teljesítettük ezt a fogadalmunkat.” A miniszterelnök további négy vállalása – a gazdaság növekedése, az államadósság csökkentése, az NHS várólistáinak csökkentése és a kishajók csatornán való átkelésének megfékezése – kétségesnek tűnik.

De Mr. Sunak azt mondta, hogy az infláció csökkentése volt a legfontosabb prioritása, mert az egyfajta „adóként működik… az emberek zsebében lévő fontot eszi”. És hozzátette, hogy ennek leküzdése „kemény döntéseket és költségvetési fegyelmet igényel”

“De, bár örvendetes hír, hogy az árak már nem emelkednek olyan gyorsan, tudjuk, hogy sokan továbbra is küszködnek, ezért tartanunk kell ugyanezt az irányt, hogy az inflációt még tovább, 2 százalékra csökkentsük” – tette hozzá.

Az angliai és walesi okleveles könyvelők intézete (ICAEW) szerint azonban az infláció csökkenésének „nem sok köze van a kormány intézkedéseihez”.

Suren Thiru gazdasági igazgató ezt mondta: „Bár a miniszterelnök elérte az infláció felére csökkentését célzó célját, ez inkább az energiaköltségek csökkenése és az emelkedő kamatlábak miatti lefelé mutató nyomásnak köszönhető az árak tekintetében, mint bármely kormányzati intézkedésnek.”

Az infláció mostani újabb zuhanása növeli annak valószínűségét is, hogy a Bank of England 5,25 százalékon tartja a banki alapkamatot.    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után