A brit miniszterelnök legfrissebb beszéde: nyíltan megvádolta az EU vezetőket 1

Theresa May megvádolta az EU-t, hogy megpróbálják befolyásolni a nyári előrehozott választásokat azzal, hogy rosszindulatúan kiszivárogtatnak megbeszélés részleteket a médiába. Egy szokatlanul agresszív beszédben a Downing Streeten a brit miniszterelnök belekötött több uniós vezetőbe és tisztviselőbe is, és azt mondta, Britannia nem fogja hagyni, hogy „a brüsszeli bürokraták átgázoljanak rajta”.

A brit miniszterelnök legfrissebb beszéde: nyíltan megvádolta az EU vezetőket 3

„Az Egyesült Királyság tárgyalási pozíciója teljesen kiforgatva és félrekommunikálva van a kontinens sajtójában feltüntetve, úgy tűnik, az Európai Tanács hozzáállása jelentősen megkeményedett. Európai politikusok és tisztségviselők is címeztek már fenyegetést Nagy-Britanniának. Mindezeket pedig direkt időzítették mostanra azért, hogy befolyásolják a júniusi választások eredményeit” – jelentette ki May.

„Az utóbbi napok eseményei világosan megmutatják, hogy a bármit is szeretnénk mi, és bármennyire ésszerű is több európai vezető hozzáállása, vannak olyanok Brüsszelben, akik nem szeretnék, hogy ezek a tárgyalások sikeresek legyenek, és nem szeretnének jót Angliának.”

Ezeket a vádakat azután jelentette ki, hogy a német sajtóban meglehetősen negatív képet festettek May és Jean-Claude Juncker találkozásáról, amit egy Juncker és Angela Merkel közötti állítólagos telefonbeszélgetésre alapoztak többek között. A beszéd után a miniszterelnök nem volt hajlandó válaszolni semmilyen kérdésre a kommentjei kapcsán.

May ezen kívül arra használta fel a mai beszédet, hogy kontrasztba állítsa az ő és Jeremy Corbyn hozzáállását a Brexit tárgyalásokhoz – aki vezetése miatt szerinte a briteknek „súlyos árat” kellene fizetnie. Corbyn eközben megvádolta May-t, hogy a Brexitet politikai játékként fogja fel, és csakis a konzervatívok előnyszerzésére akarja felhasználni.

„Azzal, hogy most hergeli a közvéleményt Brüsszel ellen, csak azt próbálja elérni, hogy a konzervatív párt minél mélyebbre befészkelje magát az országba, és hogy elterelje a figyelmet a kormány gazdasági kudarcairól” – mondta. „De a Brexit túl fontos ahhoz, hogy a politikai játszmáinak a részeként kezelje ezen a választáson. Ezek kulcsfontosságú tárgyalások Britannia minden egyes lakója számára. De May egyértelműen a pártja érdekeit az ország érdekei elé helyezi.” Ezután hozzátette: „A miniszterelnöknek igaza van abban, hogy vannak Brüsszelben, akik nem akarják a megállapodást. De ez ugyanúgy igaz a konzervatív párt egyes kulcsfontosságú vezetőire is, akik a Brexitet arra akarják csak használni, hogy a saját adóelképzeléseiket bevezessék, és szépen éldegéljenek az alacsony adókulcsukkal.”

Bár úgy tűnt, May kifejezetten Junckerhez intézi a beszédet, ez az ellenséges hozzáállás szöges ellentéte volt annak, ahogy pont aznap az európai vezető May-ről nyilatkozott. Juncker magasztalta ugyanis a miniszterelnököt „keménységéért”, és azt mondta, „mélységesen tiszteli” őt. May eközben kijelentette, hogy ő egyáltalán nem úgy emlékszik arra a vacsorára, mint ahogyan azt a német sajtó leírta. Eközben több brit politikus is felszólalt a nyilatkozat kapcsán. A skótok első minisztere, Nicola Sturgeon azt mondta, May „szándékosan akarja megmérgezni a felek viszonyát”, és hogy „abszolút felelőtlen” a viselkedése. „Csakis a pártja, és nem az ország érdekei miatt hozta előre a választásokat, és most a kampányát is ilyen szellemben folytatja”.

A beszédben a brit miniszterelnök még azt is kijelentette, hogy egy kormányváltást követően az új kormány „nem bírná a terhet”, képtelen lenne egyből a Brexit tárgyalásokkal kezdeni a kormányzást. A felmérések szerint egyébként a miniszterelnök pártja jelenleg 20 ponttal van a Labour párt előtt, ha ez így marad, May a jelenleginél jóval nagyobb parlamenti többséget élvezhet majd.     Forrás Hirdetőknek: info@hungliaonline.com

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után