Theresa May megvádolta az EU-t, hogy megpróbálják befolyásolni a nyári előrehozott választásokat azzal, hogy rosszindulatúan kiszivárogtatnak megbeszélés részleteket a médiába. Egy szokatlanul agresszív beszédben a Downing Streeten a brit miniszterelnök belekötött több uniós vezetőbe és tisztviselőbe is, és azt mondta, Britannia nem fogja hagyni, hogy „a brüsszeli bürokraták átgázoljanak rajta”.

„Az Egyesült Királyság tárgyalási pozíciója teljesen kiforgatva és félrekommunikálva van a kontinens sajtójában feltüntetve, úgy tűnik, az Európai Tanács hozzáállása jelentősen megkeményedett. Európai politikusok és tisztségviselők is címeztek már fenyegetést Nagy-Britanniának. Mindezeket pedig direkt időzítették mostanra azért, hogy befolyásolják a júniusi választások eredményeit” – jelentette ki May.

„Az utóbbi napok eseményei világosan megmutatják, hogy a bármit is szeretnénk mi, és bármennyire ésszerű is több európai vezető hozzáállása, vannak olyanok Brüsszelben, akik nem szeretnék, hogy ezek a tárgyalások sikeresek legyenek, és nem szeretnének jót Angliának.”

Ezeket a vádakat azután jelentette ki, hogy a német sajtóban meglehetősen negatív képet festettek May és Jean-Claude Juncker találkozásáról, amit egy Juncker és Angela Merkel közötti állítólagos telefonbeszélgetésre alapoztak többek között. A beszéd után a miniszterelnök nem volt hajlandó válaszolni semmilyen kérdésre a kommentjei kapcsán.

May ezen kívül arra használta fel a mai beszédet, hogy kontrasztba állítsa az ő és Jeremy Corbyn hozzáállását a Brexit tárgyalásokhoz – aki vezetése miatt szerinte a briteknek „súlyos árat” kellene fizetnie. Corbyn eközben megvádolta May-t, hogy a Brexitet politikai játékként fogja fel, és csakis a konzervatívok előnyszerzésére akarja felhasználni.

„Azzal, hogy most hergeli a közvéleményt Brüsszel ellen, csak azt próbálja elérni, hogy a konzervatív párt minél mélyebbre befészkelje magát az országba, és hogy elterelje a figyelmet a kormány gazdasági kudarcairól” – mondta. „De a Brexit túl fontos ahhoz, hogy a politikai játszmáinak a részeként kezelje ezen a választáson. Ezek kulcsfontosságú tárgyalások Britannia minden egyes lakója számára. De May egyértelműen a pártja érdekeit az ország érdekei elé helyezi.” Ezután hozzátette: „A miniszterelnöknek igaza van abban, hogy vannak Brüsszelben, akik nem akarják a megállapodást. De ez ugyanúgy igaz a konzervatív párt egyes kulcsfontosságú vezetőire is, akik a Brexitet arra akarják csak használni, hogy a saját adóelképzeléseiket bevezessék, és szépen éldegéljenek az alacsony adókulcsukkal.”

Bár úgy tűnt, May kifejezetten Junckerhez intézi a beszédet, ez az ellenséges hozzáállás szöges ellentéte volt annak, ahogy pont aznap az európai vezető May-ről nyilatkozott. Juncker magasztalta ugyanis a miniszterelnököt „keménységéért”, és azt mondta, „mélységesen tiszteli” őt. May eközben kijelentette, hogy ő egyáltalán nem úgy emlékszik arra a vacsorára, mint ahogyan azt a német sajtó leírta. Eközben több brit politikus is felszólalt a nyilatkozat kapcsán. A skótok első minisztere, Nicola Sturgeon azt mondta, May „szándékosan akarja megmérgezni a felek viszonyát”, és hogy „abszolút felelőtlen” a viselkedése. „Csakis a pártja, és nem az ország érdekei miatt hozta előre a választásokat, és most a kampányát is ilyen szellemben folytatja”.

A beszédben a brit miniszterelnök még azt is kijelentette, hogy egy kormányváltást követően az új kormány „nem bírná a terhet”, képtelen lenne egyből a Brexit tárgyalásokkal kezdeni a kormányzást. A felmérések szerint egyébként a miniszterelnök pártja jelenleg 20 ponttal van a Labour párt előtt, ha ez így marad, May a jelenleginél jóval nagyobb parlamenti többséget élvezhet majd.     Forrás Hirdetőknek: [email protected]