Ma utoljára használható a nem új fajta £5-os bankjegy Nagy-Britanniában 1

Május 6-tól, szombattól a régi £5-os bankjegy a vásárlások során a szigetországban már nem lesz használható, vagyis a boltok már nem fogják elfogadni őket a legtöbb helyen.

Ma utoljára használható a nem új fajta £5-os bankjegy Nagy-Britanniában 3

A vásárlóknak már kevesebb, mint 24 órája van arra, hogy a forgalomban lévő 150 millió bankjegyet becserélje, mielőtt azok elvesztik érvényes státuszukat, figyelmeztet a Bank of England. Május 5 után a boltok már nem fogják elfogadni a régi fajta £5-os bankjegyet, amin a börtönreformer és filantróp Elizabeth Fry szerepel.

A Bank of England becslése szerint a forgalomban lévő pénzek 50%-át már visszaváltották, ami azt is jelenti, hogy 150 millió ilyen bankjegyet még mindig használatban van. Lehet lesz néhány kereskedő, aki még elfogadja majd a saját felelősségére. A bankok is visszautasíthatják mostantól a befogadást és visszaváltást, igaz, több is jelezte, hogy a saját ügyfeleiktől azért visszaveszik, ha beviszik az egyik fiókjukba. A Barclays szóvivője azt mondta: „Miután a bankjegy legális státusza megszűnik, a Barclays ügyfelei még mindig bevihetik a régi ötfontost és a régi egyfontost is, hogy betegyék a számlájukra. Mindazonáltal azt ajánljuk, hogy ne várjanak az utolsó pillanatig, és vigyék be a pénzeket, mielőtt megszűnnek.”

Az új polimer £5-os bankjegy tavaly szeptemberben került forgalomba, Sir Winston Churchillel az oldalán. Ugyanúgy belefér az automatákba, mint a papír elődje, viszont sokkal strapabíróbb, tisztább marad, és nehezebb tönkretenni. A ráborult ital például elviekben csak nagyon kicsit károsítja, simán le lehet róla törölni, sőt, egy mosást is „minimális károsodással” túlél, legalábbis a bank szerint.

Azonban tavaly elég nagy felhördülést keltett egyes vallási csoportok, és állatvédő egyesületek körében, ugyanis kiderült, hogy a Bank faggyú felhasználásával készíti többek között a pénzt – olyan anyagból, amelyet zsírból nyernek ki, és általában gyertyák és szappanok készítéséhez használják. Petíciót is indítottak ellene, és több, mint 100 000 aláírást gyűjtöttek, azzal az okkal, hogy „a faggyú használata elfogadhatatlan vegetáriánusok, vegánok, hinduk, és más vallási csoportok számára is”.

Az új £5-os bankjegyek közt van pár ami akár több tízezer fontot is érhet, ezért sokan mindig ellenőrzik a sorozatszámot amikor ilyen bankjegyet kapnak visszajáróként. Az £1-os is lecserélődött nemrégiben, erről is olvashattok bővebben egy korábbi cikkünkben.

A Bank azonban múlt hónapban közölte, hogy nem vonja vissza az 5 fontost a forgalomból, de megígérte, hogy megkérdezik majd az embereket arról, hogy miből kellene készülnie a bankjegyeknek. Szerintük az egyetlen „praktikus alternatíva” a pálmaolaj lehet, ez az alapanyag viszont azért bírált, mert az esőerdők kiirtásához járul hozzá a termelése, azonban lehet, hogy az új 20 fontos ebből fog készülni. Ez várhatóan 2020 körül kerül majd forgalomba.    Forrás Hirdetőknek: info@hungliaonline.com

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után