A brit miniszterelnök a mai nappal kirúgta egyik kulcsfontosságú miniszterét az etikai kódex megsértése miatt 1

Nadhim Zahawit a main appal adóügyek miatt menesztették a tory párt elnöki posztjáról. A brit miniszterelnök azt követően rúgta ki a part elnökét, hogy kiderült nem közölte a tisztviselőkkel, hogy adóhatósági vizsgálat alatt állt, amikor Boris Johnson kinevezte.

A brit miniszterelnök a mai nappal kirúgta egyik kulcsfontosságú miniszterét az etikai kódex megsértése miatt 3

A miniszterelnök ma ezt mondta kollégájának: “Egyértelmű, hogy súlyosan megsértette az etikai kódexet.” A brit miniszterelnök azzal indokolta döntését, hogy „megfogadta, hogy az általa vezetett kormány minden szinten feddhetetlen, professzionális és elszámoltatható lesz”.

Mr. Zahawi azt a hibát követte el többek közt, hogy nem számolt be a brit adóhivatallal lezajlott vitájáról és a hivatal által rá kiszabott mulasztási bírságról, amikor tavaly nyáron a kettővel ezelőtti miniszterelnök, Boris Johnson kinevezte őt pénzügyminiszterré. Pénzügyminiszterként Zahawi az adóhivatal tevékenységét is felügyelte. A vizsgálat szerint Zahawi ezt követően Liz Trusst és Rishi Sunakot sem tájékoztatta az ügyről. A történet ennél azonban jóval korábbra nyúlik vissza.

Nadhim Zahawi a 2000-ben létrehozott, mára Nagy-Britannia legnagyobb közvélemény- és piackutató cégcsoportjává fejlődött YouGov társalapítója volt, és az elmúlt hetekben megjelent brit sajtóértesülések szerint az őt megillető alapítói részvénycsomagot egy olyan gibraltári bejegyzésű alapban helyezte el, amely szüleinek érdekeltsége volt.

Zahawi ragaszkodott hozzá, hogy „megfelelően járt el”, és az általa társalapított YouGov közvélemény-kutató társaság részvényeivel kapcsolatos „hibája” „gondatlan volt és nem pedig szándékos”. Az adóhivatal ettől függetlenül megbírságolta, és bár a pénzbüntetés összege nem még derült ki, úgy tudni több millió fontról van szó.

Sunak úr elrendelte etikai tanácsadóját, hogy vizsgálja meg az ügyet, hogy Zahawi úr megpróbálta-e elkerülni az adó befizetését. Sir Laurie Magnus, a miniszterek érdekeivel foglalkozó független tanácsadó a miniszterelnöknek írt levelében kijelentette, hogy Zahawi úr bizonyos „mulasztásai” nem felelnek meg a miniszteri kódexben meghatározott normáknak.

A brit miniszterelnök a mai nappal kirúgta egyik kulcsfontosságú miniszterét az etikai kódex megsértése miatt 4

A brit miniszterelnök mindettől függetlenül a Zahawi menesztést bejelentő vasárnapi levelében elismerően szólt a korábbi tevékenységéről, legfőképp arról a munkáról, amelyet egészségügyi államtitkárként a koronavírus-járvány elleni nagy-britanniai oltási kampány elindításában és irányításában végzett.

„…Ennek eredményeként tájékoztattam Önt arról a döntésemről, hogy elmozdítom Önt Őfelsége kormányában betöltött pozíciójából. Amint távozik, rendkívül büszkének kell azonban lennie az elmúlt öt évben a kormányban elért széles körű eredményeire. Különösen a Covid-19 vakcina beszerzési és bevetési programjának sikeres felügyelete kapcsán, amely biztosította, hogy az Egyesült Királyság élen járjon a koronavírus-járványra adott globális válaszadásban.” – írta levelében a miniszterelnök.

Boris Johnson nevezte ki Zahawit pénzügyminiszternek, miután Mr. Sunak tavaly nyáron váratlanul lemondott. Johnson kormánya végül összeomlott, és ezzel az ő pénzügyminiszteri pályafutása is véget ért amivel minden idők harmadik legrövidebb ideig hivatalban lévő pénzügyminisztere lett az országnak, ugyanis csak 63 napig sikerült megtartania pozícióját.   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után