„A brit kormány olyan törvény bevezetését tervezi, amely az emberi jogokat sérti” 1

A La Manche csatornán kis csónakokon és hajókon átkelő emberek megállítását célzó tervek megsérthetik az Egyesült Királyság emberi jogi kötelezettségeit – figyelmeztetett egy felügyeleti szerv.

„A brit kormány olyan törvény bevezetését tervezi, amely az emberi jogokat sérti” 3

Az Egyenlőségi és Emberi Jogi Bizottság (EHRC) szerint a kormány illegális migrációról szóló törvényjavaslata azt is kockáztatja, hogy az embereket komoly károk érik. Azt mondták, hogy különösen aggódnak amiatt, hogy gyermekeket és terhes nőket tarthatnak fogva.

A kormány szerint a törvényjavaslat “nemzetközi kötelezettség-vállalásaikon belül marad”. A jogszabály, amelynek hátralévő részleteit szerdán vitatják meg az alsóházban, megakadályozná, hogy bárki, aki illegálisan érkezik az Egyesült Királyságba, menedékjogot kérjen.

Ehelyett elfognák, és Ruandába vagy egy másik „biztonságos országba” szállítanák őket. Az egyének őrizetbe vételére és kitoloncolására vonatkozó jog a gyermekekre és a várandós nőkre is vonatkozik, bár a belügyminiszter azt mondta, hogy a kísérő nélküli gyermekeket 18 éves koruk előtt csak bizonyos körülmények között távolítják el, például családegyesítés céljából.

A kormány szerint ezek a tervek központi szerepet játszanak Rishi Sunak miniszterelnök azon ígéretének teljesítésében, hogy leállítja a kishajós átkeléseket a csatornán – ez egyike az öt kulcsfontosságú tervének. Az ellenzéki pártok és jótékonysági szervezetek azonban keményen bírálták a terveket és azzal érveltek, hogy a törvényjavaslat megvalósíthatatlan, és sértheti a nemzetközi jogot.

A csatornán kishajókon átkelő illegális bevándorlók száma

„A brit kormány olyan törvény bevezetését tervezi, amely az emberi jogokat sérti” 4

Az EHRC kijelentette, hogy “komolyan aggasztja”, hogy a jogszabály azzal a kockázattal jár, hogy “az Egyesült Királyság megsérti az emberi jogok védelmére vonatkozó nemzetközi jogi kötelezettségeit”. A törvényjavaslat “aláássa az emberi jogok egyetemességének alapelvét” a menedékjog korlátozásával és a menekültek büntetésével.

A bizottság kiemelte hogy „különösen aggasztónak tartja” azokat a rendelkezéseket is, amelyek megszüntetik az emberkereskedelem és a modern rabszolgaság áldozatainak védelmét. Üdvözölte azonban a kormány elkötelezettségét amellett, hogy növelje a menedékkérők biztonságos útvonalainak számát az Egyesült Királyságba. A kormány megígérte, hogy a törvényjavaslat módosításában rögzíti a biztonságos és legális útvonalak részleteit és az új útvonalakra vonatkozó javaslatokat.

De a kormányra a tory képviselők is nyomást gyakoroltak, hogy szigorítsák a törvényjavaslatot, és könnyítsék meg a belügyminiszter számára, hogy figyelmen kívül hagyhassa az európai bírák azon kísérleteit, hogy leállítsák az Egyesült Királyságból érkező migránsok kitoloncolását.

A törvényjavaslat várhatóan jelentős ellenállásba ütközik majd a Lordok Házában, és jogi kihívásokat jelent majd a bevezetése is.    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után