Ez vár az EU bevándorlókra 2021-től, ha Nagy-Britanniába akarnak jönni 1

A Boris Johnson által vezényelt brit kormány bemutatta az új bevándorlási rendszer tervezetét, amit 2021-től akarnak bevezetni Nagy-Britanniában. A terv az, hogy az ausztrál pontozásos rendszerhez hasonló, egységes bevándorlási szabályozás lép majd életbe a Brexit után, pontosabban szólva az ezt követő 11 hónapos átmeneti időszak lejártával, tehát 2021 elejétől. 

Tehát akkor mi is lesz azokkal a szakképzett munkavállalókkal, akik a szigetországba kívánnak jönni?

A pontrendszerben összesen 130 pont szerezhető majd meg a megszabott kritériumok teljesítésével. Ebből minimum 70 pontot el kell majd érni a munkavállalási engedélyhez. Szerencsére akkor sem lesz baj, ha valaki bizonyos kritériumokat nem tud teljesíteni, a hiányzó pontokat ugyanis más módon is tudjuk majd pótolni. Lesznek viszont olyan előírások is, amelyeknek mindenképpen meg kell felelni:

  • A minimálisan elvárt nyelvtudás (10 pont),
  • a hatóságilag jóváhagyott munkáltatótól származó érvényes állásajánlat (20 pont)
  • az adott állásajánlathoz előírt szakképesítés (20 pont).

A fizetéssel maximálisan 20 pont szerezhető. Ennek eléréséhez szükséges éves bérminimumot a brit kormány a korábbiakban £30,000-ban állapította meg, de most lejjebb vitték £25,600-ra.

Ha ebben a kategóriában nem kapunk maximális pontot, az a többi kategóriából származó extra pontokkal kiváltható. Tehát például ha egy kórházi ápolónak csak évi £21,000-ot ajánlanak, mivel ez a foglalkozás jelenleg hiányszakma az Egyesült Királyságban, az ilyen állásokra szóló foglalkoztatási ajánlatok bemutatása 20 pontot ér az elbírálás során.

Ez vár az EU bevándorlókra 2021-től, ha Nagy-Britanniába akarnak jönni 3

A legmagasabban képzett szakemberek esetében még arra is lesz esély, hogy anélkül telepedhessenek le az országban, hogy bármiféle állásajánlatot kaptak volna. Persze a pontrendszerben nekik is meg kell majd szerezniük a szükséges pontszámot a bejutáshoz. Ez főleg tudományos, technológiai, ipari vagy matematikai kutatói területeken tevékenykedő szakemberek számára lesz majd elérhető opció. A pontozás során náluk számítani fognak olyan dolgok, mint a kor, releváns szakmai tapasztalat és a tanulmányi eredmények.

Mi lesz a szakképzetlen munkaerővel?

A jelen állás szerint a szakképzéssel nem rendelkező bevándorlók számára sem ideiglenes sem általános vízum nem lesz elérhető. Ez azért nagyon meredek, mert a becslések szerint a jelenleg Nagy-Britanniában dolgozó és élő EUs munkaerő 70% -a nem felelne meg a pontrendszer követelményeinek.

A belügyminisztérium kiemelte, hogy az új bevándorlási rendszert a gyakorlati tapasztalatok alapján majd tökéletesíteni fogják, de a jövő évtől mindenképp véget ér a munkaerő szabad áramlása Nagy-Britannia területére, és a brit üzleti szektornak ehhez akár tetszik, akár nem, alkalmazkodnia kell majd.

Akik tartós munkavállalás céljából érkeznek Nagy-Britanniába az átmeneti időszak vége után vízumra lesz majd szükségük. Ugyanakkor fontos, hogy azok a külföldi EU-állampolgárok, akik az év végéig tartó átmeneti időszakban törvényesen és életvitelszerűen letelepednek Nagy-Britanniában, továbbra is maradhatnak az országban és a jogaik semmilyen formában nem csorbulnak majd. Ehhez azonban a letelepedett státuszért kell majd folyamodni.  A letelepedett státusz kérvényezésének határideje 2021. június 30.    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után