A brit kormány azzal fenyegeti az EU-t, hogy felmondja az észak-írországi protokollt, kereskedelmi háborút és még nagyobb káoszt létrehozva ezzel 1

Liz Truss egyoldalú szerződésbontást szorgalmaz, annak ellenére, hogy ezzel kereskedelmi háborút kockáztat.  Boris Johnson kormánya már azzal fenyegetőzik, hogy felbontja az észak-ír protokoll szerződést, ha az EU nem egyezik bele a határellenőrzések rövid időn belüli megszüntetésébe, pedig a további vita szerteágazó és mélyreható kereskedelmi háborút robbanthat ki.

A brit kormány azzal fenyegeti az EU-t, hogy felmondja az észak-írországi protokollt, kereskedelmi háborút és még nagyobb káoszt létrehozva ezzel 3

Az Independent úgy értesült, hogy Liz Truss külügyminiszter egyoldalú fellépést szorgalmaz, kivéve, ha Brüsszel gyorsan és jelentős mértékben csökkenti a Brexit-kilépési megállapodásban megállapított áruellenőrzések mértékét.

Egy külügyminisztériumi forrás szerint a kompromisszum valószínűtlennek tűnt, miután Maros Sefcovic, az Európai Bizottság megbízottja a közelmúltban emlékeztette Truss-t, hogy az EU nem nem hagyhatja figyelmen kívül a már elfogadott megállapodást, csak azért, hogy könnyítsen néhány áru exportterhén.

Brandon Lewis észak-ír államtitkár – aki a Sinn Fein történelmi választási győzelme után hétfőn Stormontba tartott válságtárgyalásra – kijelentette, hogy a kormány készen áll arra, hogy „megtegye, amit meg kell”, hogy felülírja a protokollt. Lewis tagadta, hogy a kormány „úgy táncol, ahogy a DUP fütyül”, és az unionista párt nem hajlandó hatalomátadási tárgyalásokat folytatni a Sinn Feinnel mindaddig, amíg a Downing Street meg nem szünteti a Nagy-Britanniából Észak-Írországba érkező áruk  jelenlegi ellenőrzési rendszerét.

„Igazán elkeserítő, hogy az EU nem mutatta azt a nyitottságot, amelyre szükségünk lenne a határozat meghozatalához” – mondta Lewis a Sky Newsnak vasárnap. A protokollt felülíró törvény megalkotásának kilátásba helyezésével kapcsolatban Lewis hozzátette: „Mindig is azt mondtuk, hogy készen állunk megegyezni, és ez nem változott. De megtesszük, amit tennünk kell… Van egy pont, hogy meg kell hoznunk néhány döntést.”

Az Ír Köztársaság kormánya sürgette a feleket, hogy működjenek együtt a hatalommegosztó végrehajtó testület visszaállításán, miután a Sinn Fein először nyert többséget a stormonti közgyűlésen.

Simon Coveney ír külügyminiszter szerint az EU „az elmúlt 12 hónapban nagy rugalmasságot mutatott annak érdekében, hogy létrejöjjön a megállapodás”. Coveney hozzátette: „Nincs szükségünk egyoldalú kilépéssel való fenyegetésekre, vagy egyoldalú törvénykezésre Westminsterben. Partnerségre és intenzív tárgyalásokra van szükségünk, hogy megpróbáljuk végre rendezni a protokollal kapcsolatos kérdéseket anélkül, hogy egy fontos nemzetközi szerződést felbontanánk.”

Az Egyesült Királyság legnagyobb élelmiszeripari termelői azt mondták a The Independentnek, hogy attól tartanak, – hogy mivel az EU valószínűleg nem enged a fenyegetéseknek –  hogy egy kereskedelmi háború a szupermarketek  árának további megugrásához vezet, pedig a családok már így is küzdenek a megélhetési alapköltségek jelentős mértékű megemelkedésével.

Jogi szakértők szerint az EU Parlament kész megtorló kereskedelmi intézkedéseket hozni, ha a kormány megszegi a protokoll betartására vonatkozó kötelezettségvállalását – beleértve a brit árukra kivetett vámokat is. „Az EU először jogi lépéseket tehet, de lehetnek büntetőintézkedések is. Ha végül vámokat alkalmaznának az árukra, az szörnyű lenne. Ez fel fogja emelni a költségeket és az árakat” – mondta Peter Hardwick, a Brit Húsfeldolgozók Szövetségének kereskedelempolitikai tanácsadója.

Shane Brennan, a Cold Chain Federation vezérigazgatója azt mondta, hogy a viták elmérgesedésére számít az Egyesült Királyság és az EU közt. „A tarifák, vámok óriási visszalépést jelentenének. Jelentős inflációs nyomást gyakorolnának a költségekre és minden szereplőre minden szinten, egészen a végfelhasználókig.”

Sir Jeffrey Donaldson, a DUP vezetője nem erősítette meg, hogy pártja jelöl-e  miniszterelnök-helyettest. Michelle O’Neill, a Sinn Fein Stormont vezetője lesz az első jelölt miniszterelnöki posztra. A jelölésekre csütörtökön kerül sor. O’Neill felesége sürgette a DUP-t, hogy „kezdjék el a közös munkát” Stormontban. Sir Jeffrey azonban azt javasolta, hogy a párt addig ne működjön együtt, amíg a kormány nem jár el a protokoll ügyében. A Sunday Telegraphban a DUP vezetője kijelentette: „Elég volt a szavakból. Most már tettek kellenek. Az ír-tengeri határnak mennie kell, és a protokollt, úgy ahogy van, le kell cserélni.”

A választás eredménye azt mutatja, hogy a megválasztott képviselők többsége a protokoll megtartása mellett van, amelynek célja, hogy megakadályozzák egy fizikai határ kialakulását Írország szigetén. Az új, 90 fős közgyűlésben mindössze 37 unionista tag nem támogatja ezt. Dominic Raab miniszterelnök-helyettes azonban azt állította, hogy a jegyzőkönyv Észak-Írország stabilitását kockáztatja, és a Sky News-nak azt mondta, hogy a kormány minden szükséges intézkedést megtesz az unionisták által sokat vitatott ellenőrzések kezelésére.

Ő és Lewis nem volt hajlandó megmondani, hogy a keddi királynői beszédben szerepel-e a protokoll felbontásáról szóló törvényjavaslat. Az Independent azonban úgy tudja, hogy a jogszabályt később, a parlamenti ülésszakban lehet bevezetni. Eközben a Sinn Fein elnöke, Mary Lou McDonald újra elővette a két Írország egyesítéséről szóló népszavazás kiírását, amely lépéshez az Egyesült Királyság és az Ír Köztársaság kormányának beleegyezése szükséges.

A republikánus párt vezetője a BBC Radio 4 The World This Weekend című műsorában azt mondta, hogy ideje egy írországi nemzeti konzultációt indítani, hogy megvitassák, hogyan működhetne egy új határrendszer. Azt mondta, hogy a következő évtized során akár újraegyesítési szavazásra is sor kerülhet.  Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után