A Brexit tárgyalások vezetője megdöbbentő dolgot vallott be a kilépéssel kapcsolatban 1

David Davis beismerte, hogy a kormány nem mérte fel és becsülte meg a Brexit lehetséges hatásait a brit gazdaságra, és azt is, hogy akár a 2008-as pénzügyi válsághoz hasonló következményei is lehetnek a kilépésnek.

A Brexit tárgyalások vezetője megdöbbentő dolgot vallott be a kilépéssel kapcsolatban 3

Ez már csak azért is érdekes, mert júniusban egy BBC interjúban azt mondta, hogy „több, mint 50, sőt majdnem 60 iparágra vonatkozóan” készítettek elemzéseket. Múlt héten viszont átadta az alsóháznak a 850 oldalas dokumentumot, amit ő előrejelzésnek titulált – és kiderült, hogy ebben csakis azt elemzik, hogy jelenleg milyen hatása van az Uniónak a gazdaság egyes szektoraira. Semmilyen adat nincs arra vonatkozóan, hogy a jövőben mi várható.

Szerda reggel azt mondta a Brexit-tanács előtt, hogy az Unióból való kilépés legalább olyan paradigma-váltó hatással lesz a brit gazdaságra, mint a 2008-as pénzügyi krízis volt. A pontos hatások elemzését viszont a hivatalnokok csak a tárgyalások következő szakaszában, a kereskedelmi megállapodás kapcsán fogják részben érinteni.

„Szóval jól értem, hogy a kormány semmiféle hatásfelmérést nem készített korábban a kilépés utáni gazdasági helyzetről” – kérdezte tőle Hilary Benn munkáspárti képviselő. „Tehát nincs semmiféle előrejelzés, teszem azt a gépjárműipar kapcsán?”

„Nem, nem tudok róla” – válaszolta Davis. „És az légi közlekedés kapcsán?” – hangzott el a következő kérdés. „Ilyenről sem tudok” – jött a válasz. „Na és a pénzügyi szektorról?” Erre Davis megelégelte a dolgot: „Hadd segítsek, valószínűleg minden kérdésére ugyanaz lesz a válasz.”

„Tehát az országunk most megy át az eddigi legnagyobb változásán, és te épp most közölted, hogy a kormány semmilyen szinten nem mérte fel, hogy ennek pontosan milyen hatásai lesznek.” – foglalta össze Benn. „Elkezdődik majd a tárgyalások második köre, az EU meg fogja kérdezni, hogy na akkor mit is akar Nagy-Britannia. És azt mondod eddigre mi még mindig nem fogjuk tudni, hogy a várható kimenetelek tekintetében mit akarunk?”

„Persze, lesz hatása, viszont ezeket egyáltalán nem olyan egyértelmű megállapítani, mint ahogy az emberek gondolják” – védekezett Davis. „Nem nagyon szeretem a gazdasági modelleket, mert túl sokszor tévednek. Amikor olyan paradigmaváltás történik, mint mondjuk a 2008-as, akkor például szinte az összes megcáfolódott. A királynő kérdezgette is, hogy miért nem tudtuk előre. Na, most ugyan ez van. Bármi is lesz – akár szabadkereskedelmi megállapodás, akár WTO-szabályozás, akár valami a kettő között – paradigmaváltás lesz. Így a hatások irányát meg tudjuk mondani, de a mértékét nem.”

A képviselők egyébként arra is panaszkodtak, hogy a kiadott helyzetelemző dokumentumot rengeteg helyen átszerkesztették, mielőtt publikussá tették a számukra. Sokak szerint a Brexit titkár egyenesen azon van, hogy ne kapjanak elég információt ahhoz, hogy megfelelően tudjanak reagálni a történésekre.    Forrás Hirdetőknek: info@hungliaonline.com

Megosztás