A Brexit még mindig megállítható lenne, ha a választásokat elbukja a jelenlegi kormány 1

Antonio Tajani, az európai parlament elnöke szerint a Brexit folyamata könnyedén visszafordítható lenne, ha az előrehozott választásokon kormányváltást szavaznának meg az emberek.

A Brexit még mindig megállítható lenne, ha a választásokat elbukja a jelenlegi kormány 3

Az elnök azt mondta, tárt karokkal fogadnák az Egyesült Királyságot, amennyiben meggondolnák magukat a június 8-ai szavazáson, és ezzel szembe mennének Theresa May „nincs visszaút” politikájának. „Ha a választás után Britannia úgy dönt, szeretne visszalépni az 50. cikkely aktiválásától, akkor a folyamat nagyon egyszerű lesz” – mondta egy interjúban. „Ha az ország maradni akarna, az mindenkinek jobb lenne. Az Unió is nagyon örülne neki.” Tajani emellett kijelentette, meg fog vétózni minden olyan megállapodást, ami nem garantálja a brit területeken élő uniós állampolgárok jelenlegi jogait továbbra is, és azt mondta, ez a téma garantáltan az Európai Bíróság elé kerülne. Ez pont két olyan pont, amiről Theresa May-nek szintén nagyon erős véleménye van.

A Brexit még mindig megállítható lenne, ha a választásokat elbukja a jelenlegi kormány 4

Az ügyvédek nem értenek egyet abban, hogy az Egyesült Királyság egyoldalúan dönthet-e jogilag arról, hogy visszavonja a kilépési szándékát, és már „teszt esetet” is létrehoztak, amelyben ezt vizsgálják. Az elnök véleménye szerint ez azonban egy egyszerű politikai döntés, és a tagállamok beleegyezése elég lenne hozzá. „Ha holnap az UK úgy dönt, marad, lehetséges lesz megcsinálni” – mondta Tajani. „Mind a 27 tagállamnak mellette kell szavazni, de biztos, hogy mindenki szívesen látná az országot újra köztünk.”

Bár az elnök kijelentése azt hangsúlyozza, hogy a nyári választás önmagában számít ez ügyben, de nagyon sokan úgy gondolják, hogy ez nem egy második esély a Brexit újragondolására. „Az Egyesült Királyság elhagyja az Uniót, és innen nincs visszaút” – mondta kedden May, amikor bejelentette a választás hirtelen előrehozását. Tajani, aki a német Schulz-ot váltotta a parlament élén, azt mondta, nagyon kellemes volt az első találkozása a miniszterelnökkel csütörtökön.

Azonban kijelentette, hogy ettől függetlenül meg fognak vétózni minden olyan megállapodást, amiben nincsenek garantálva a jogai a jelenleg Angliában élő 3 millió uniós állampolgárnak, és az Európában elszórtan élő 1,2 millió britnek. Azt is mondta, hogy az elkövetkező hónapokban azt akarja, hogy jöjjön létre egy politikailag elfogadott keret-megállapodása a kérdés kezelésének. A tárgyalók ezután kezdenének el dolgozni az operatív részleteken. „Számunkra nagyon fontos, hogy a Brexit nem lesz hatással az életükre, és a meglévő jogaikra. Ugyanazokat a jogokat akarjuk nekik, amik ma is vannak. Számunkra ez a prioritás ma, holnap, és bármikor.” – mondta Tajani, és hozzátette, optimista az ügyben, hogy a miniszterelnök tisztelni fogja-e az uniós polgárok jogait. Azt is mondta, hogy részükről teljesen rendben van May döntése az előrehozott választásokról, és nem valószínű, hogy ez egy hétnél jobban elnyújtaná a döntés folyamatát. „Nekünk is jobb lesz a választások után egy igazi kormánnyal tárgyalni, és nem egy választási kampánnyal.”

Tajani továbbá bízik abban, hogy hamar sikerül megállapodni a kereskedelmi kérdésekben. „Reméljük, 2017 végéig megszületik egy keret megállapodás a kilépésről magáról, és utána kezdődhetnek a tárgyalások mindenről, ami utána jön.” A liberális demokrata Tim Farron szerint Tajani kijelentései megmutatták, hogy „annak ellenére, amiket Theresa May állít, a Brexit igenis még visszafordítható folyamat.”    Forrás Hirdetőknek: info@hungliaonline.com

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után