A 4 napos munkahét minden eddiginél nagyobb tesztprogramja indul Nagy-Britanniában dolgozók ezreinek részvételével 1

Dolgozók ezrei vesznek részt rövidesen a világ eddigi „legnagyobb” négynapos munkahét teszt programján. Idén júniustól ugyanis 60 brit cég biztosít háromnapos hétvégét 3000 alkalmazottjának fizetéscsökkentés nélkül. A próbaidőszak a tervek szerint első körben hat hónapig tart, de ha jól működik, a cégek véglegessé tehetik az új rendszert.

A 4 napos munkahét minden eddiginél nagyobb tesztprogramja indul Nagy-Britanniában dolgozók ezreinek részvételével 3

Az Egyesült Királyságban folyó kísérlet mérete, amelyet az oxfordi és a cambridge-i egyetemek oktatói felügyelnek majd, az eddigi legnagyobb: meghaladja az izlandi kormány és a Reykjavík városi tanács egy korábbi kísérletét, amely 2019-ben  több mint 2500 dolgozó esetében csökkentette a munkaidőt.

Ezt a kísérletet „elsöprő sikernek” titulálták, mivel a termelékenység növekedésével együtt a dolgozók elégedettségét is kimutatták. Az országban egyes szakszervezetek új kollektív szerződések tárgyalásával igyekeztek állandósítani a változtatásokat. A brit próbaverzió számos vállalatra kiterjed majd – az irodai szoftverfejlesztőktől a helyi fish and chip boltokon át, egy sörfőzdéig és egy távközlési szolgáltatóig.

„A négynapos hét lendülete tovább nő, és ezt megerősíti az a hihetetlen sok pozitív reakció, amelyet az Egyesült Királyság munkaadóitól kaptunk kísérleti programunkra” – mondta Joe O’Connor, a 4 Day Week Global kampánycsoport vezérigazgatója.

„A menedzserek és a cégvezetők egyre gyakrabban alkalmaznak egy olyan új munkamodellt, amely a teljesítmény minőségére összpontosít, nem az órák mennyiségére. A munkavállalók a világjárvány kihívásaival szembenézve különböző elvárásokkal érkeztek vissza a munkahelyekre, ami az egészséges élet/munka egyensúlya körül forog.”

Néha drasztikus változtatásra van szükség hogy a mélyen beágyazott társadalmi és kulturális normák megváltozzanak. A Covid a rugalmas munkavégzés forradalmát hozta el, így látjuk, hogy mit tesz ez a hagyományos ötnapos munkahét modelljével. Azoknak, akik azt hiszik, hogy visszatérhetünk a két évvel ezelőtti állapotokhoz, hiú ábrándjaik vannak. A négynapos munkahét egy ötlet, amely megvalósításának épp most jött el az ideje.”

A kísérleti projektet többek között a Royal Society of Biology, a Hutch, a Yo Telecom, az Adzooma, a Pressure Drop Brewing, a Happy, a Platten’s Fish and Chips, az Eurowagens, a Bookishly, az Outcomes First Group és a Trio Media vállalja.

Az új megközelítés mögött meghúzódó elv a „100:80:100 modell” néven ismert – ahol a munkaadók az idő 80 százalékában továbbra is fizetik a fizetés 100 százalékát, cserébe ezért pedig a munkavállalók kötelezettséget vállalnak arra, hogy 100 százalékban fenntartják a meglévő termelékenységüket. Az oktatóknak minden résztvevő szervezettel együtt kell működniük annak érdekében, hogy felmérjék a vállalat termelékenységére és a dolgozók jólétére, valamint a környezetre és a nemek közötti egyenlőtlenségre gyakorolt hatást.

A résztvevő cégek száma nőtt azóta, hogy a The Independent márciusban először közölte a kísérleti projekt tervét. A határidő lejárta előtt a szervezők az utolsó pillanatos jelentkezők özönével találkoztak.

Dr. Mark Downs, a Royal Society of Biology vezérigazgatója, a kísérletben részt vevő egyik legnagyobb munkaadó, így nyilatkozott: „A négynapos munkahét egy fantasztikus lehetőség, hogy megkérdőjelezzünk egy másik régóta fennálló közhelyet: ahhoz, hogy minőséget nyújtsunk, hosszú órákon át kell dolgoznunk.

Az RSB úgy véli, hogy a négynapos munkahét mozgalom élcsapatához való csatlakozásuk vezető munkáltatóvá teszi őket, lehetővé teszi számukra, hogy megtartsák és bevonzzák a legjobb munkatársakat, és továbbra is hatással legyenek és értéket teremtsenek. Ez egy másik fontos mérföldkő lesz a rugalmas munkavégzés égisze alatt, ami a gondolatok és az emberek sokszínűségéhez vezet.

Kyle Lewis, az Autonomy agytröszt társigazgatója, amely segít a kísérlet elemzésében, azt mondta, hogy “nagyon izgalmas”, hogy a pilot program a brit gazdaság igen széles keresztmetszetét fogja tartalmazni.

„A brit pilot program a valaha létező legnagyobb négynapos munkahét próbaidőszaka lesz, amelyre a világon eddig sor került” – mondta.

“A Covid nyomán úgy tűnik, hogy első sorban a jelenlegi munkatársak megtartása és az új tehetségek bevonzása miatt fogadják el a szervezetek közül sokan a négynapos munkahetet.”  Forrás Szerző: Válóczi Andrea

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után