A 15 furcsaság és szokás Nagy-Britanniában, amit sose fogunk megérteni 1

A világ sok országa gondolja úgy, hogy a brit egy nagyon fura nemzet és tele vannak olyan szokásokkal ill. tulajdonságokkal, amelyek mások számára teljesen furcsának és értetlennek tűnnek. Ha már egy ideje itt éltek, bizonyára, ti is ismertek már néhányat, és feltettétek már magatokban a kérdést, hogy „miért???”

WTN150817_BritishTeaDeclines

Most következzen 15 olyan dolog a britekről, ami teljesen összezavarja a világ többi részét és talán, minket is.

 1. Miért közelít a furcsa kis angol városokban történő emberölések száma a Hondurasban mértekhez?

Valamilyen furcsa ok folytán minden második héten történik gyilkosság valamelyik angol vidéki kisvárosban, mint például, az erről elhíresült Midsomerben, amit egyesek már veszélyesebbnek tartanak, mint a mexikói kartel városokat.

 1. Hogyan tudják az angolok milliméter pontosságra meghatározni valakinek a származását az akcentusából?

Egyszerre lehet megdöbbentő és zavarba ejtő idegenek számára, az, hogy egy rövid beszélgetést követően, a britek azonnal megmondják, hogy az illető az ország melyik részéről származik. „Úúú, te biztos, Kelet-Londonban élsz, a Gosterwood Street 51 szám alatt; és ha nem tévedek, akkor a B lakásban.”

 1. Miért szépítenek a britek a végsőkig?

A britek a gondokat úgy közlik, mintha az semmiség lenne. Példa. Egy háborúban három brit katona fekszik egy lövészárokban. Amikor észreveszik, hogy az ellenség csapatai feléjük tartanak, csak annyit mondanak: „Úgy tűnik, egy picit pácban vagyunk.” Most komolyan!!! A koreai háborúban, emberek haltak meg amiatt, mert a britek nem közölték őszintén a rádión keresztül, hogy bajban voltak.

 1. A híres fehér ügyvédi parókák

De most komolyan, miért???!!!

 1. Miért veszik annyira nagyon komolyan a teázást?

Tea kultúra. Az egyik olvasónk, elmondása szerint, ő ugyan nem brit, de nagyon szereti a teát. Azonban, amikor Cambridge-be utazott, megismert egy kb. a huszas éveiben járó fiatal férfit, aki a teáját virágokkal diszített, viktoriánus csészéből itta, olyanból, ami akár százévesnek, igazi antik darabnak nézett ki. Szerintünk, nincs ebben semmi rossz. Vannak, akik szeretik megadni a módját.

 1. Padlószőnyeg a fürdőszobában???

Ez egy nagyon jó kérdés. Még a britek sem tudják megmondani, miért kell bepadlószőnyegezni a fürdőjüket. Ha esetleg, ti tudjátok, az okát, kérünk, osszátok meg velünk is!

 1. Miért van két különálló csap a forró és a hideg víznek?

Most komolyan. Mi értelme annak, hogy kézmosáskor szinte még forrásban lévő forró, vagy jéghideg víz közül kell választanunk? Teljesen érthető is, amiért úgyszólván, zendülés ment végbe a brit vezetékrendszer ellen, amiért arra kényszeríti az embereket, hogy válasszanak a között, hogy leforrázzák, avagy inkább lefagyasztják a kezeiket kézmosáskor.

 1. Miért imádnak sorba állni?

Az alábbi vicces történet találóan illusztrálja ezt:

„Egy nap a város egyik utcáján mentem végig, amikor belebotlottam egy sorba. Kérdeztem, miért alakult ki a sor, de senki sem tudta, tehát természetesen, én is maradtam, csak úgy, minden esetre. Órákat vártam már, de a sor nem mozdult, tehát elnézést kértem és a sor elejére mentem, hogy lássam, mi a helyzet. Ott megláttam, hogy a sor elején egy idő bácsi egy falnak támaszkodva álldogált. Megkérdeztem tőle: „Nem tudja véletlenül, miért áll itt ez a sor?” Mire ő így válaszolt: „Csak megálltam, hogy egy kicsit pihenhessek, ezért neki támaszkodtam a falnak; és ezek az emberek elkezdtek sorba állni mögöttem.” Ekkor megkérdeztem tőle, hogy miért nem megy el, ha már kipihente magát. Mire ő ezt válaszolta: „Micsoda??? Hogy elveszítsem az első helyem a sorban?!””

 1. Miért kérnek annyiszor elnézést a britek?

Akkor is elnézést kérnek, ha mi követünk el hibát. Ha durván beszélnek, akkor is „sorry”-val kezdik és fejezik  be a mondanivalójukat. Hogy mire ez a túlzott illedelmesség???

 1. A szokatlan szeretet az üzeneteikben

Egyik amerikai, aki egy rövid ideje él a Királyság területén, a következőket írta a „szokatlan szeretet” kifejezéséről az üzenetekben.

„Az első üzenet, amit egy brit évfolyamtársamtól kaptam, így hangzott: „Want to pop round mine for a tea today? x” (Átjössz ma hozzám egy teára? x) Az üzenet mondanivalójával és megfogalmazásával nincs is semmi gond. Igazán angolos. De mit akar jelenteni az az „x” a végén? Elírás? Figyelmeztetés felnőtt tartalomra? Esetleg, ismeretlen változó? Egyre inkább elkezdtek megjelenni az x-ek a brit barátaimtól kapott üzenetek végén, ezért meg kellett kérdeznem, hogy mi a fenét jelentenek. Mire azt mondták, hogy természetesen, puszit, és hogy már el kezdtek aggódni, amiért én nem pusziltam vissza. Most elég hülyének érzem magam amiatt, hogy nem voltam képes ezt kikövetkeztetni, de ez van. Nálunk ez nem szokás. És egyáltalán, mi értelme van puszit biggyeszteni minden üzenet végére?”

 1. Mi a fene az az Irn-Bru? Eszik vagy isszák?

Az Irn-Bru egy szénsavas, narancssárga színű skót üdítőital, amelyet gyakran Skócia második nemzeti italának is tekintenek a whisky után. Tehát, isszák.

Az első üzemek Skócia területén működtek, de később Angliában, a Nottinghamshire-i Mansfieldben is elkezdték gyártani és gyorsan elterjedt ital lett más országokban is.

 1. Liverpudlians

Ezt a gyűjtőnevet a liverpuliakra használják, akiket különcöknek tekintenek a sokak szerint furcsa, sokszor érthetetlen nyelvjárásuk és kinézetük miatt. Sokan kérdezik, hogy miért öltöznek úgy, mint az oroszok és tulajdonképpen, milyen nyelven beszélnek?

 1. Miért olyan megrögzöttek a britek a társadalmi osztályokat illetően?

Cockney, Mockney, Posh Boy és Toff. Chav, Common, Essex Girl és Snob. Nincs még egy olyan nép, akit ne foglalna le ennyire a társadalmi osztályok témaköre, mint a britet.

 1. Miért nevezik a desszertet „pudding”-nak?

A puding a magyar és sok más nemzetiség konyhájában egyaránt édes zselészerű desszertet jelent. Csak az angolok nevezik így (is) a desszertjeiket. Náluk a puding „trifle”. Joggal kérdezhetnénk, hogy akkor miért hívják a magyar véres kolbászhoz hasonló ételt „black pudingnak????”

 1. Végezetül, mi a fene is tulajdonképpen, Britannia?

A lenti rajzban tudjuk talán, a legegyszerűbben megfogalmazni.

british-isles

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után