5 fontos szabályváltozás a bevándorlással kapcsolatban Nagy-Britanniában 2024-ben 1

2023. december 4-én James Cleverly belügyminiszter bejelentette a vízumszabályok legfrissebb módosításait, amelyet egy „ötpontos tervnek” nevezett a bevándorlás csökkentésére. A Belügyminisztérium december 21-én több információt tett közzé, beleértve néhány kiigazítást az eredetileg bejelentett változtatásokhoz. A módosítások egy része mostanra hatályba lépett, a többi pedig 2024. áprilisában fog.

5 fontos szabályváltozás a bevándorlással kapcsolatban Nagy-Britanniában 2024-ben 3

Mi az az öt bevándorlással kapcsolatos változás?

  • A szociális gondozók a továbbiakban nem hozhatnak magukkal eltartottakat (azaz élettársakat és gyermekeket) a vízummal.
  • A Skilled Worker vízumhoz szükséges minimális bér növekszik, az alapösszeg 26 200 GBP-ról 38 700 GBP-ra emelkedik (kivéve az egészségügyi és gondozói vízum esetében, amely magában foglalja a szociális ellátást, illetve bizonyos oktatási dolgozók esetében).
  • Változások lesznek a hiányszakmák listáján, hogy csökkentsék azon állások számát, ahol a szokásos alapösszegnél kevesebbért is kiadható a Skilled Worker vízum.
  • A házastárs/partner vízum megszerzéséhez általában szükséges minimális jövedelem az évi 18 600 GBP-ról először 29 000 GBP-ra, majd pedig körülbelül 38 700 GBP-ra emelkedik a későbbiekben.
  • A Graduate vízum felülvizsgálata, ami egy kétéves, nem szponzorált munkavállalási engedély brit egyetemek tengerentúli diplomásainak.

Mikor lesznek a változások?

A változtatások egy része már hatályba lépett, a többi pedig április 11-ig bezárólag fog.

A képviselők a változtatások jóváhagyásáról, elutasításáról vagy módosításáról szavaznak?

Nem valószínű. A vízumszabályozás felülvizsgálata a bevándorlási szabályok változásairól szóló nyilatkozatokon keresztül történik. A kormány két nyilatkozatot terjesztett az Országgyűlés elé a változtatások végrehajtása érdekében, egyet 2024. február 19-én, egy másikat 2024. március 14-én.

A változásokról szóló nyilatkozatok automatikusan hatályba lépnek, kivéve, ha akár az alsóház, akár a Lordok Háza 40 napon belül aktívan megszavazza azok érvénytelenítését. Ha szavaznak a bevándorlási szabályok módosításáról, a javasolt változtatások nem módosíthatók. Teljes egészükben elfogadhatók vagy elutasíthatók.

Miért döntött úgy a kormány, hogy megteszi ezeket a változtatásokat?

A miniszterek úgy vélik, hogy a bevándorlás „túl magas”. A nemzetközi hallgatók mellett a szociális gondozók és közvetlen családtagjaik (eltartottak) és a menedékkérők járulnak hozzá a nettó migráció közelmúltbeli növekedéséhez leginkább.

A decemberben bejelentett változások követik a 2023 májusában külön bejelentett és 2024 eleje óta érvényben lévő, a hallgatói eltartott szabályokra vonatkozó korlátozásokat. A Belügyminisztérium szerint a tavaly Nagy-Britanniába költözők közül 300 ezren nem tudtak volna letelepedni, ha mindezek a változások akkor érvényben vannak.

Mi a helyzet a szakképzett munkás vízum magasabb, 38 700 GBP-os fizetési küszöbével – ez vonatkozik azokra az emberekre, akik már itt vannak a vízummal?

Nem. A legális migrációért felelős miniszter szerint azokra, akik már ezzel a vízummal az országban vannak, illetve a szabályok változása előtt benyújtották a kérelmüket, nem vonatkozik az új, 38 700 GBP-os fizetési küszöb, amikor munkaviszonyt váltanak, hosszabbítanak vagy letelepednek.     Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után