£2,000-ot bukott egy nő, miután leszállították a repülőről egy apró, Brexit miatti változás miatt az útleveleken 1

Egy nő csalódottságáról számolt be, miután leszállították az egyik spanyolországi repülőjáratról, és ezzel teljesen „tönkretették” a szilveszterét, a Brexit utáni útlevélszabályok egyik, sokak által nem is ismert változása miatt.

£2,000-ot bukott egy nő, miután leszállították a repülőről egy apró, Brexit miatti változás miatt az útleveleken 3

A 36 éves Aya Shillingford úgy nyilatkozott, hogy „teljesen összeomlott”, miután a személyzet csütörtök reggel letessékelte a Jet2 egyik járatáról, amely Tenerifére ment, amit pedig azzal indokoltak, hogy útlevelét több mint tíz éve állították ki – ami azt jelenti, hogy a Brexit utáni új irányelvek értelmében nem utazhat az EU-ba.

Aya azt tervezte, hogy a szilvesztert a szigeten tölti párjával, Gareth-tel és egy nagyobb baráti társasággal – de most közel 2000 font elvesztésével kell szembenéznie, miután az utolsó pillanatban volt kénytelen lemondani az egész szilveszteri kiruccanást. Shillingford elmondta a Standardnak, hogy azt tervezte, hogy csütörtök reggel 9.50-kor indul a Jet2 járatával az esemény helyszínére a stanstedi repülőtérről, és majd csak január 8-án tér vissza. Azonban miután átjutott a biztonsági ellenőrzésen és már fel is szállt a gépre, közölték vele, hogy az útlevele érvénytelen, és leszállították a járatról.

A Jet2 szóvivője azt mondta, hogy a hölgy nem repülhet az EU-ba, mivel útlevelét több mint tíz éve állították ki… annak ellenére, hogy az majd csak 2022. június 28-án jár le.

„Időben érkeztünk a repülőtérre, átjutottunk a biztonsági ellenőrzésen, és leadtuk a csomagjainkat. A személyzet két tagja – a biztonságiaknál és a járat kapujánál – még le is ellenőrizte az útlevelünket, és nem jelezték, hogy bármi baj lenne az útlevéllel. De amikor felszálltunk a járatra, hirtelen nagy zűrzavar támadt. A Jet2 egyik munkatársa elvette az útlevelemet, és azt mondta: „Sajnálom, de nem tud erre a járatra felszállni, mert ezt több mint tíz éve adták ki. Aztán letessékeltek bennünket a gépről… Mindenki minket bámult.” – mesélte a történtek miatt meglehetősen frusztrált Aya.

£2,000-ot bukott egy nő, miután leszállították a repülőről egy apró, Brexit miatti változás miatt az útleveleken 4

A Jet2 személyzetének egy másik tagja a kapunál ismételten azt mondta Aya-nak, hogy nem tud felszállni a járatra, és hozzátette, hogy „az ő hibája”, hogy nem ellenőrizte az útlevél érvényességében bekövetkezett változásokat a Brexit után.

„Ekkor a sokk kezdett elmúlni, én pedig már csak zokogtam. Alig vártam, hogy egy nehéz év után kicsit végre kimozdulhassak.” – tette hozzá.

Amíg az Egyesült Királyság az Európai Unió tagja volt, a brit útlevelek a lejárat időpontjáig voltak érvényesek. Sok Egyesült Királyságban kiállított útlevél a jogszabályok értelmében akár 10 évig és 9 hónapig is érvényes volt. A Brexit utáni átmeneti időszak lejárta után azonban a brit útlevéllel rendelkezőket „külső ország állampolgárainak” tekintik – ami azt jelenti, hogy számos új szabályozás vonatkozik rájuk.

A britek továbbra is utazhatnak Kanadába, az Egyesült Államokba és a világ más országaiba mindaddig, amíg az útlevelük le nem jár… Az EU-ba való beutazáshoz azonban a brit útleveleknek két feltételnek kell megfelelniük. A kormány weboldala szerint ezek a következők:

  • „Útlevelének 10 évesnél fiatalabbnak kell lennie a belépés napján (ellenőrizze a „kiállítás dátumát”).
  • „Útlevelének legalább 3 hónapig érvényesnek kell lennie attól a naptól számítva, amikor elhagyja az országot (ellenőrizze a „lejárati dátumot”).

A kormány azt állítja, hogy már „kérte az Európai Bizottságot a 10 éves szabály tisztázására”, de valószínűleg csak „2022 tavaszán” frissítik majd a szabályokat.

Shillingford szerint a Jet2 nem adott neki útmutatást vagy figyelmeztetést az útlevéllel kapcsolatos változtatásokról, amikor körülbelül három hónappal ezelőtt lefoglalta az utat. Később azt is közölték vele, hogy a légitársaság nem téríti vissza az utazás költségeit. A történtek fényében Aya elmondta, hogy a minisztereknek és az utazási ágazatnak egyértelműbbé kell tenniük az ilyen változtatásokat, hogy mások ne jussanak ugyanerre a sorsra.

A Jet2 szóvivője a Standardnak azt mondta: „Mindig követjük az útlevél érvényességével kapcsolatos kormányzati útmutatásokat, és mindig emlékeztetjük ügyfeleinket az indulás előtti üzeneteinkben, hogy ellenőrizzék útlevelük érvényességét.”     Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után