15 000 GBP-t kapott egy nő Nagy-Britanniában, csak mert a munkahelyen „leszbinek” nevezték 1

Egy nő, aki felmondott a munkahelyén Nagy-Britanniában, miután rettentő megalázottnak érezte magát, amiért „leszbinek” nevezték, 15 000 GBP-t nyert a diszkriminációs per megnyerésével.

15 000 GBP-t kapott egy nő Nagy-Britanniában, csak mert a munkahelyen „leszbinek” nevezték 3

Mandy Fleming, aki a Dundee területén található McGill nevű felújításokkal foglalkozó cégnél dolgozott, 2021 decemberében egy férfi kollégájával tárgyalt az új irodájuk elrendezéséről. Annak ellenére, hogy az irodai személyzet „többnyire nőkből áll”, azt mondták neki, hogy a dolgozók úgy lesznek majd elhelyezve az irodában, hogy egy fiú egy lány.

Mrs. Fleming megkérdezte, hogy egy olyan női munkatársa közelében ülhetne-e, akivel jó baráti viszonyt ápol, a férfi pedig erre „hangosan felnevetett”, és azt mondta neki, hogy „ti leszbik… mindig ti akartok irányítani” – értesült a munkaügyi bíróság a történtekről a tárgyaláson.

A felperes ezt követően elmesélte, hogy emiatt a megjegyzés miatt „rendkívül feldúltnak és megalázottnak” érezte magát, és rossz érzés volt ezek után bejárni dolgozni egy ilyen munkahelyi környezetbe.

Amikor a nő panaszkodott a diszkriminatív megjegyzés miatt, a cég elfogadta és elismerte a „leszbi” szó használatát – ami a leszbikusokra általában sértő, degradáló módon használt szlengszó –, de azt mondták neki, hogy ez egyszerűen csak egy kis munkahelyi „viccelődés, poénkodás” volt.

A „dyke” egy angolból átkerült szleng szó, amit eredetileg a határozott, “maszkulin” karakterű leszbikusokra, a butchokra alkalmaznak becsmérlő felhanggal. Ez a használat mind a mai napig létezik, de időközben szert tett egy pozitív töltésre is, ami a viselője magabiztosságára és keménységére utal, vagy egyszerűen semleges szinonimája a leszbikus szónak.

A bírósági tárgyaláson az is elhangzott, hogy Mrs. Fleming a történtek után annyira feldúlt lett, hogy teljesen kivonta magát az irodai beszélgetésekből, és rendszeresen sírva hívta fel a férjét telefonon munka közben.

Tavaly februárban végül felmondott a cégnél, és sikeresen pert indított szexuális irányultságú negatív kommentek és elbocsátásának tisztességtelen körülményei miatt.

Alexander Kemp munkaügyi bíró végül úgy ítélte meg, hogy a nőt zaklatták és az irányába tanúsított viselkedésükkel kikényszerítették, hogy otthagyja munkahelyét, és kötelezte a céget, hogy fizessen ki neki 15 406 GBP kártérítést – beleértve 2000 GBP-t az okozott érzelmi sérülésekért.    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után