14 éve nem estek ilyen mértékben a házárak Nagy-Britanniában 1

Az Egyesült Királyságban a ház- és lakásárak az elmúlt közel 14 évben a leggyorsabb ütemben estek májusban – közölte nemrégiben a Nationwide. A lakásszövetkezet tájékoztatása szerint az árak 3,4%-kal estek vissza májusig tartó 12 hónap során, ami 2009 júliusa óta a legnagyobb visszaesés.

14 éve nem estek ilyen mértékben a házárak Nagy-Britanniában 3

A Nationwide arra is figyelmeztetett, hogy a lakáshitel-kamatok további emelkedése további csapást mérhet az ingatlanpiacra. A lakáshitelek emelkedtek a közelmúltban, mivel sokan arra számítanak, hogy a Bank of Englandnek a makacsul magas infláció miatt ismét alapkamatot kell emelnie.

Ennek eredményeként a Nationwide szerint “a lakáspiaci ellenszél a közeljövőben erősödni látszik”. A Nationwide szerint a lakásárak csak májusban 0,1%-kal csökkentek, és az átlagos ingatlanár országos szinten most 260 736 fonton áll. Az átlagár most 4%-kal a 2022. augusztusi csúcs alatt van – tették hozzá. Az ingatlanok árának csökkenését általában örömmel fogadnák az első lakásukat vásárlók, akik azt tapasztalhatták, hogy az ingatlanok értéke az elmúlt években, még a járvány idején is egyre tovább emelkedik. Az emelkedő hitelkamatok azonban azt jelentik, hogy a lakáshitel-költségek most magasabbak, mint azt sokan, akik lakást szeretnének venni, tervezték.

A múlt heti hivatalos adatok azt mutatták, hogy az Egyesült Királyság inflációs rátája – amely az árak emelkedését mutatja – áprilisban a vártnál kisebb mértékben, 8,7%-ra lassult. Ez arra késztette az elemzőket, hogy azt jósolják, hogy a Bank of Englandnek a jelenlegi 4,5%-os szint fölé, akár 5,5%-ra kell majd emelnie a kamatlábakat, hogy megpróbálja lassítani az áremelkedést.

14 éve nem estek ilyen mértékben a házárak Nagy-Britanniában 4

Az inflációs adatok nyomán egy sor hitelező emelte lakáshitel-kamatait. A hét elején közzétett adatokból azt is megtudhattuk, hogy a múlt hét óta a brit lakáshitel-ügyletek közel 10%-át kivonták a piacról.

A Nationwide megjegyezte, hogy az előrejelzések szerint a kamatlábak is hosszabb ideig magasabbak maradnak. “Ha ez a tendencia marad, ez valószínűleg újból emeli majd a lakáshitelek kamatait” – mondta Robert Gardner, a Nationwide vezető közgazdásza. Hozzátette azonban, hogy a vállalat ettől függetlenül nem számít drámai visszaesésre a lakáspiacon.

Sarah Coles, a Hargreaves Lansdown személyi pénzügyi részlegének vezetője azt nyilatkozta, hogy bár nem fogjuk látni a tavalyi miniköltségvetés nyomán tapasztalt zűrzavar megismétlődését, a lakáshitelek kamatai valószínűleg emelkedni fognak a közeljövőben.   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után