Budapest egyre népszerűbb helynek számít az angolok számára. Egyre többen választják a fővárosunkat egy hosszú hétvégi kikapcsolódás céljából.

bp

Hangulatos kávéházak, jazz hangulatú hotelek, nagyszerű építészet, izgalmas elrendezés — így jellemzi röviden a fővárosunkat az Evening Standard internetes portál. Hogy miért is gondolják ezt Budapestről…

Megfizethető

Budapest megfizethető kikapcsolódást kínál a hotelekké alakított századfordulós épületeivel, a kávézókká átalakult régi udvaraival, és romkocsmáival, amelyek mára a főváros legsikkesebb helyeivé váltak. Akár már 30 fontért elrepülhetsz Londonból Budapestre és vissza.

Az éttermek, kocsmák elgondolása

Az étel és a helyszín elgondolása csodás egységet kínál a Kioskban, a Március 15 Tér 4. szám alatt. A hely egy régi tornacsarnok épületében lett kialakítva, amely meseszép kilátást kínál a Dunára. A téglafalak, bőrülések, gyönyörű csillárok és a központi bárból kinövő élethű fa, ill. isteni finom, egyszerű grill ételek az okai annak, hogy benéznek ide az angolok.

Budapest-Goulash

A romkocsmák új elgondolásának nagyszerű példája a zsidó negyedben található Mazel Tov. A kocsmát egy régi udvarban hozták létre, amelyet üveglapokkal fedtek be. Itt állították fel a bárt, helyeztek el ülőalkalmatosságokat és biztosítottak hangulatos megvilágítást. Az udvar mögött egy kertet is kialakítottak. A kocsmába látogatók a közel-keleti konyha ízeit kóstolhatják meg olcsó áron.

A giccs szempontjából, a Menza egy kihagyhatatlan hely. A rikító, absztrakt virágos tapétás falak és az óriási fehér és réz világítótestektől ragyogó mennyezet az 1970-es évek hangulatát idézik. Az egyszerű ételek, mint például a sült csirke salátával és sült krumplival olcsó és kiadós.

r3

A filmes hangulat

Budapest, az autentikus közép-európai birodalmi hangulatának köszönhetően, népszerű európai film színhely maradt. Ha beugrasz egy italra a Brody Házba, könnyen Matt Damon vagy Billy Zane asztala mellet találhatod magad, akik éppen egy nehéz forgatás után fogyasztják a jól megérdemelt italukat.

A kávézók kultúrája

Bárhová mész, századvégi kávéházak kísérnek az utadon a városban. Ilyen például, a Lotz Hall Café, amely egy káprázatos bálterem volt, aranyozott tükrökkel és gazdagon festett mennyezettel. Ma a hely már kávéknak és süteményeknek ad helyet.

Egy szelet világhíres karamell bevonatú, csokoládépiskótás Dobos Tortáért menny a Gerbaud-ba!  Egy kis felvágás kedvéért érdemes benézni a Négy Évszak Gresham Palotába, ahol mennyei libamáj pástétomos pirítóssal kényeztetheted az ízlelőbimbóidat. A kijáratnál, ne felejtsd el jó szemügyre venni a gyönyörű ólomüveges boltíves recepciót!

A termálfürdők

budapest01

A magyarok előszeretettel járnak az ásványi anyagokban gazdag termálfürdőkbe. Azonban, csak nagyon kevesen úsznak a medencékben. Ezek azok a helyek, ahol lóghatsz a barátaiddal és kikapcsolódhatsz egy délután. Az ide látogatók kedvenc helye a menta színű öltözőkkel, fekete-fehér csempéjű padlókkal, 15 fedett medencével, 3 külső medencével és 10 szaunával és gőzkamrával rendelkező Széchenyi Termál Fürdő, amely 1913-ban épült. A Gellért Fürdő is nagyszerű hely a fürdeni vágyóknak, amely a Gellért Hotel mögött található. Kihagyhatatlan helynek számít a Palatinus is, annak elképesztő hullámgépes medencéivel.

Vásárlás

A főváros tele van butikokkal és üzletekkel. A Palomában kis üzletek sorozata található, amelyek egy 19. század végi épület udvarban kaptak helyet. Érdemes benézni a Rhododendronba, a vintage stílusú képeslapjaikért, vagy a Printába, ahol a galamb mintájú táskától a párnahuzatig, szinte mindent kinyomtatnak. Itt van egy nagyon jó kávézó és galéria is.

Az ún. hipster hotelek

A Brody House egy egykori orvos rezidenciája volt a palota negyedben, amelyet Peter Grundberg és William Clothier brit vállalkozók, akik fiatal korukban sokat buliztak itt, egy 11 hálószobás hotellé alakítottak. A szobák nagyok, magas mennyezettel rendelkeznek, a falak pedig vegyesen díszítettek modern művészettel, fényképekkel, bútor és szobor darabokkal, amelyeket helyi művészek készítettek. Mindegyik darab eladó.

Brody House - photo by Laszlo Balkanyi (37).jpg
Brody House – photo by Laszlo Balkanyi (37).jpg

A Terror Háza Múzeum

A neo-reneszánsz nemesi kúriában található múzeum a kommunista és náci rezsim magyar áldozatairól emlékezik meg. Az épület 1940-ben a nácik főhadiszállása lett. A pincék, ahol a foglyokat kínozták és kivégezték, különösen megrázó. Ez a rémisztő, de kötelezően megtapasztalandó élmény segít megérteni Budapest 20. századi történetét.

A Liszt Ferenc Zeneakadémia

Ha a városnak ezen a részén vagy, és már láttad a csodás Kapa Róbert Múzeumot is, akkor ki ne hagyd a vele többé-kevésbé szemben található zeneakadémiát! Budapest koncertterme és zenei konzervatóriuma csodás márvánnyal, gyönyörű padlózattal, aranyozott mozaikokkal, drágaköves, csillogó felületekkel díszített épület.

budapestpan

Európa legrégibb metrója

Navigálás szempontjából, legyen az gyalog, villamossal vagy metróval, Budapest a legegyszerűbb város és a jegyek is olcsók. Ha metróval akarsz közlekedni, mindenképpen próbáld ki a sárga vonalat! Ez a legöregebb vonal Európában és teljesen másvilági. A keskeny szerelvényeivel, kis ajtóival és megviselt bőrszíj fogantyúival úgy érezhetjük, mintha Agatha Chritie történeteinek korába csöppentünk volna.

Az Original Travel (0203524990; originaltravel.co.uk) egy nagyon jó, személyre szabott programot dolgoz ki, amelyben benne van 3 éjszaka reggelivel a Brody Házban, beleértve a repülőjáratot és a fővárosban való közlekedést is, mindössze 360 font/fő áron.    Forrás: http://www.standard.co.uk

 [fblike]

Ugrás a HuNglia főoldalára