Minél több idő telik el, annál valószínűbbé válik, hogy az Egyesült Királyság talán sohasem fog kilépni az Európai Unióból.

flag24_0

Az EU elhagyása nehéz és a következményei gazdaságilag annyira rombolóak, hogy Theresa May miniszterelnöknek könnyebb lesz a végtelenségig elhúzni a kilépési folyamatot, mintsem, hogy ténylegesen kilépjen. A Morgan Stanley közgazdászai, Jacob Nell és Melanie Baker közzétettek egy érdekes feljegyzést a befektetők számára, amelyben azt próbálják rájönni, hogy az ország tulajdonképpen hogyan is fogja elhagyni az EU-t, és hogyan fog kinézni a szigetország Európával lévő kapcsolata a Brexit után.

Nell és Baker rámutatnak két kulcsfontosságú tényezőre:

  • Az EU nem fog beleegyezni abba, hogy Nagy-Britannia hozzáférjen továbbra is az egységes piachoz és mindeközben kivonja magát a szabad mozgás követelményei alól, amely beengedi az európai bevándorlókat az országba. Ebbe nem egyezhet bele az EU, mert ezzel a fennállását kockáztatná meg. Hiszen, ha egy ország úgy férhet hozzá az egységes piachoz, hogy ezzel a saját határait is ellenőrizhetné a bevándorlás kérdésében, akkor mindegyik EU-s tagállam ugyanezt fogja akarni és követelni.
  • Az EU-ból való kilépés olyan masszív kárt fog okozni az Egyesült Királyság gazdaságában, hogy a kilépés bármilyen kormány számára politikai öngyilkosság lesz, annak ellenére, hogy a többség a kilépésre szavazott a referendum során.

Tíz könnyű lépésben összegezhetjük a fennálló problémát:

1. A konzervatív párt többségben van a parlamentben, bár mindössze 12 hellyel.

2. Theresa May miniszterelnök a maradás mellet kampányolt mindig is.

3. A képviselők többsége szintén a maradást támogatja. „A Parlament is többségben a bent maradás mellett van, ugyanis, az összes képviselő 70%-a és a konzervatívok 50%-a az EU-ban való maradás mellett” voksolt a Morgan Stanley szerint.

4. A kormánynak általános választásokkal kell szembenéznie rögtön azután, hogy az ország kilép az EU-ból (ha egyáltalán kilép addigra.)

5. Egy millió brit szavazó valamelyik Európai Uniós országban él. A túlnyomó többségük bármilyen kormány ellen fog szavazni, amelyik fenyegeti az EU-s tartózkodási engedélyüket.

may-merkel-epa

6. Az egységes piachoz való hozzáférés korlátozása rossz hatással lesz a gazdaságra. Már ennek a puszta kilátása is recessziót idéz elő ez év második felében.

7. A tory-k tényleg bele akarnak vágni a 2020-as választásokba úgy, hogy megvédik a politikájukat, amely sérti a gazdaságot és növeli a munkanélküliséget?

8. Az EU nem fog „speciális megállapodást” felajánlani az Egyesült Királyságnak, miszerint az hozzáférhet az egységes piachoz, de ellenőrizheti a határait, mert egy ilyen megállapodás arra fogja bátorítani a többi tagállamot, hogy ők is kilépjenek. Európa szerte meg fognak nőni a nacionalista megmozdulások és EU-ellenes érzelmek.

9. Az EU visszavonhatja a szigetország banki „útlevelét”, amely pénzügyi szolgáltatásokat és hozzáférést ad a cégeknek az egységes piachoz. A tory-k vajon tényleg olyan politikával akarnak elindulni a 2020-as választásokon, amely megtizedeli a fővárost, amely a szigetország teljes éves adójának a 11%-át fizeti?

10. Az 50. cikkely elindítása visszafordítható! Sokan ezt nem tudják. Ez annyit jelent, hogy az Egyesült Királyság, miután hatályba léptette az 50. cikkelyt, később vissza is vonhatja azt még a Brexit tényleges megtörténte előtt, ha az ország azt szeretné.

A fenti feltételezések alapján, May kormánya eléggé ösztönözve van arra, hogy átlépjen a kilépési tárgyalások fölött, elhúzva azokat. Valószínűleg, az új kormány is ezt fogja tenni 2020 után, ha a létfontosságú kereskedelmi tárgyalások tovább fognak folytatódni.    Forrás: www.independent.co.uk

[fblike]

Ugrás a HuNglia főoldalára