Ritka jelenségnek lehettek tanúi az emberek Skóciában, Edinburgh környékén, amit sikerült le is fotózni.

ad_213629653-e1469221766155

A szerencsés hölgy, akinek sikerült lencsevégre kapni a tornádót, Kerry Mitchell, aki éppen vezetés közben vette észre, hogy mi történik.

A képek szerdán készültek, pont az év eddigi legmelegebb napját követően, amikor is a környéken heves vihar és mennydörgés is volt. Kerry, a képek készítője azt mesélte, hogy estefelé, olyan 7:30 felé járhatott az idő, amikor a sötét örvénylő tölcsér elkezdett leereszkedni az égből. Stuart, a hölgy férje rakta ki az egyik közösségi oldalra a képeket, és ezt írta hozzá: „Úgy tűnik, sikerült lefotóznunk egy tornádót tegnap, Soutra-ból Edinburgh-be menet.”

A REMARKABLE picture appears to show a tornado form over Scotlandís capital city. On Wednesday - which saw violent storms follow the hottest day of the year  Kerry Mitchell photographed a dark funnel descending from the clouds at about 7.30pm. Kerry, who was in Fala, Midlothian at the time, said the "tornado" moved slowly for about two minutes over east Edinburgh before disappearing from the ground up. Meteorologists have confirmed that the weather conditions that day meant it was entirely possible a tornado was formed. The picture was shared online by Kerryís husband, Stuart, who captioned it: ìSnap of what appears to be a tornado yesterday looking towards Edinburgh from Soutra.î He said: ìIt was about half seven on Wednesday evening - she observed it for about two minutes and it was moving slowly. ìIt eventually seemed to disperse from the ground up. She thinks it was over east Edinburgh.î A Met Office meteorologist said: ìItís a great picture. Unfortunately as we canít see the ground thereís no way to confirm if it was a tornado or just a funnel cloud.

A hölgy elmesélte, hogy éppen úton voltak, amikor az esti órákban észrevették, és először vagy két percig csak bámulták a jelenséget, hogy mi alakul ki belőle, aztán szerencsére eszükbe jutott, hogy nem ártana lefotózni.

Itt egy videó amin jól látszik, hogyan is alakul ki egy tornádó:

A brit meteorológiai intézet munkatársa nem tudta egyértelműen megerősíteni, hogy egy tornádó volt, de azt elmondta, hogy az időjárási körülmények pont olyanok voltak azon a napon, amik megfelelők egy esetleges tornádó kialakulásához. Egy másik meteorológus azt mondta, hogy a jelenség lehetett egy úgynevezett „funnel cloud” (tölcsér felhő) is. A különbség a tölcsér félő és a tornádó közt, hogy a tornádó leér a földig, és sokkal nagyobb károkat tud okozni.

A tornádókat egy speciális 0-5-ig terjedő skálán értékelik szélsebesség szerint. A nullás tornádók 60-110 km/h szélsebességgel rendelkeznek, amik leverik a házak kéményét és ágakat törnek le a fákról. A legdurvább, 5-ös erősségű tornádók szélsebessége elérheti az 500 km/h-át is. Hatására a többszintes és vasbetonházak is összedőlnek, és darabjaik messzire szétszóródnak; a nehéz járművek és darabjaik több száz méternyit repülnek. Katasztrofális pusztítást végeznek mindenütt.

Nos innen úgy tűnik hogy a lefotózott tölcsér földig ér de szerencsére nem a veszélyes fajtából való, de mindenki döntse el maga. Akármi is volt ritka jelenség és igen látványos.  Forrás: http://metro.co.uk/

[fblike]