angliai hírek angliai magyarok számára

Ha Rómában vagy, tegyél úgy mint a rómaiak, tartja a mondás. Éppen ezért összegyűjtöttünk 10 brit szokást, amit minden angliai magyarnak tudnia érdemes. A britek szeretik tartani magukat a protokollhoz, és minden szituációnak megvan a sajátja.

Bocsánatkérés és megköszönés

A britek mindent megköszönnek, és még akkor is bocsánatot kérnek, ha saját hibádból nekik mész. Néha „thank you” helyett „cheers-t” mondanak. Vásárlásnál és idegenekkel való kommunikáció során feltétlen használd ezeket.

Látogatás

A legtöbb házban zárva van az ajtó. Előre megbeszélt időpontban szokás érkezni, kivéve ha ellenkezője van megbeszélve. Persze, ami tovább bonyolítja a dolgokat, hogy sokszor, a britekre jellemző, hogy eltúlzott udvariassággal mondanak dolgokat, ami általában az ellenkezőjét jelenti. Tehát ha pl. valaki azt mondja, hogy “perszeee, gyere bármikor” az ilyenkor jelentheti azt is, hogy az életben többet nem szeretne téged látni. Ha belépsz, vedd le a fejfedőd (férfiakra vonatkozik), főleg ha templomról van szó, mert (főleg) az idősebb generáció tagja tiszteletlenségnek veszik.

10 brit szokás, amit mindenkinek érdemes ismerni, aki Angliában él, a könnyebb beilleszkedéshez 2

Üdvözlés

Az Egyesült Királyságban a kézfogás a leggyakoribb, főleg ha elsőre találkozol valakivel. „How do you do?” a leggyakoribb üdvözlési forma. Ez nem kérdés, erre ugyanezt s kérdést szokás feltenni válaszként. Férfi és nő között gyengébb kézfogás a megszokott. Itt a puszi nem elfogadott, csak ha közeli barátról vagy családról van szó. Eleinte a britek távolságtartónak tűnhetnek, de ez idővel enyhül. A hosszú szemkontaktus sem túl gyakori eleinte. Az üzleti életben a fiatalabbat be szokás mutatni az idősebbnek, ahogy egy alacsonyabb rangút egy magasabb rangúnak. Ha megegyeznek mindenben, akkor akit jobban ismersz, azt mutasd be először.

Borravaló

Nem elvárt, mint az óceán túloldalán, de örülnek neki. Taxikban nem szokás, de a reptéren ha csomagjaidat segítenek pakolni, akkor 2-3 fontot szokás adni. Taxi alapból nagyon drága, a Heathrow reptérről különösen. Néhány étterem 10-12.5%-ot alapból hozzáad, mint felszolgálási díj. Ha nem voltál elégedett, kérheted, hogy töröljék. 6+ főnél viszont gyakorlatilag kötelező. Ezen felül viszont nem szokás borravalót adni.

10 brit szokás, amit mindenkinek érdemes ismerni, aki Angliában él, a könnyebb beilleszkedéshez 3

Ajándékozás

Születésnapon és karácsonykor ajándékozni szokás egymást. Ez közeli barátokra és családra vonatkozik. Nem kell drágának lennie, de látszódnia kell, hogy igyekeztél relevánsat venni. Amikor valakihez mész, egy doboz csokit érdemes vinni, vagy bort, esetleg virágot. A britek imádják a csokit. Az ajándékokat ki kell bontani, amikor megkapjuk.

Sorban állás

A briteknél ennek nagy hagyománya van. Rendezett, egyes sorokat formálnak. Ne próbálj meg előre törni. Ha szépen megkéred őket, mert sietsz, előfordulhat, hogy előre engednek. A britek a sorban állást komolyabban veszik más népeknél, és a tolakodók sokkal hevesebb reakciókra számíthatnak.

Precizitás

A britek pontosak, de főleg a skótok. A britek nem szeretik  a késést. 5 perc késésnél is szólj. Ha nem érnél oda, akkor sűrű bocsánatkérések közepette mondd le.

Étkezés

Itt is érvényes a pontosság. Ne ülj le egyből, majd a házigazda megmutatja, melyik a helyed. Villa a bal kézben, kés a jobban. Ne könyökölj az asztalon. Ha nem végeztél, rakd keresztbe a kést és a villát, a villa legyen felül. Ha meghívnak valahova, általában az fizet, aki meghívott. Előétel, főétel, desszert. A britek nem érzelemből üzletelnek, mindig tényekre támaszkodj.

Barátkozás

A britek barátságosak és nyitottak. Eleinte ez nehézkes lehet, de ha kialakul, akkor hosszan tartó. Beszélgess a diáktársaiddal, amennyit csak lehet. Érdemes eljárni rendezvényekre, partykra. Általában a britek megtartják a párkapcsolati dolgaikat maguknak, a nők szeretnek függetlenek lenni. Nem illik a korukról kérdezni őket. Ha újságot olvas, vagy zenét hallgat, ne zavard, kivéve ha jól ismered. Az alkohol és a dohányzás társadalmilag elfogadott a nőknél is, nem úgy, mint mondjuk Afrika egyes részein.

Viselkedés

Nem illik embereket bámulni, se köpni (ezt mondjuk otthon már megtanulhattad). Ne piszkáld az orrod, maximum zsebkendővel. Ha udvariasan útbaigazítást kérsz, segíteni fognak. Roundabout, level crossing, traffic light, zebra crossing, bus lanes, contra flow, traffic jam, ezek olyan kifejezések, amiket érdemes kívülről tudni.         Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után